Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Rusia a atacat ISIS cu rachete de croaziera de pe submarine si bombardierele strategice


Valentin Vasilescu   

Pe 17 noiembrie intre orele 05.00 si 05.30, Rusia a lansat 34 de rachete de croaziera KH-555, de la bordul bombardierelor strategice supersonice Tu-22M3 si Tu-160. Toate avioanele au decolat de la baza aeriana Engels din regiunea Volga, tintele lor fiind obiective ale ISIS din Raqqa si Deir ez-Zor, din Siria. Cu 12 ore inainte, Rusia a anuntat Centrul de coordonare a misiunilor anti-ISIS American din Qatar, comunicand toate detaliile planurilor de zbor ale bombardierelor rusesti. Pe 10 iunie 2010, doua bombardiere Tu-160, capabile sa transporte 12 tone de arme la bord, au stabilit recordul mondial la zbor neintrerupt, survoland Oceanul Inghetat si Pacific timp de 23 de ore. Tupolev Tu-22M 3 (Tupolev Tu-26) este un bombardier cu aripa cu geometrie variabila, cu viteza maxima Mach 2.3 si cu raza de actiune de 2.400-4.000 km. El transporta pana la 10 rachete de croaziera in lansatorul rotativ carenat din interiorul fuzelajului.

Simultan cu bombardierele strategice, rusii au lansat si 16 rachete de croaziera 3M-14T Kaliber, de pe submarinul diesel-electric „Rostov" pe Don, aflat in marea Mediterana, tintele rachetelor de croaziera fiind obiective ale ISIS din Raqqa, Aleppo si Idlib. Rachetele 3M-14T Kaliber sunt similare celor RGM/UGM-109E Tomahawk, de pe submarinele nucleare de atac americane. Rusia a folosit pentru a doua oara rachetele de croaziera 3M-14T Kaliber impotriva ISIS. Prima data fiind pe 7 octombrie, de pe fregate din clasa Gepard si de pe doua corvete din marea Caspica[1]. Submarinul diesel-electric Rostov pe Don, a fost lansat la apa in 2014, are un deplasament de aproape 4.000 t si este unul din cele sase submarine din clasa Varsavianca (proiect 636.3/ 877), destinate Flotei ruse a Marii Negre.

Fiind submarine de atac, cele sase nave din clasa Varsavianca, sunt destinate sa se alature gruparii navale expeditionare ruse care opereaza in Marea Neagra si Mediterana, asigurind protectia anti-nava si anti-submarin a gruparii. Pe langa rachetele de croaziera, submarinul „Rostov pe Don" este inarmat si cu rachete anti-nava P-800 Onix (bataie 300 km), iar ca armament AA, sistemele Strela-3M si Igla-1, prevazute initial, au fost inlocuite cu cele mai noi sisteme AA cu raza scurta de actiune 9K333 Verba. Acestea sunt comandate de sistemul de conducere Barnaul-T, au o raza minima de actiune de 6.400 m, un plafon practic de 4.500-5.000 m si o viteza de 500 m/s. Senzorul de autoghidare al rachetei functioneaza in trei benzi de frecventa, din spectrul vizibil si infrarosu, imun la capcanele termice lansate de aeronava tinta.

Utilizarea in premiera a bombardierelor strategice si a submarinelor de catre Rusia, este un semnal clar ca Putin este ferm in a-si tine promisiunea facuta fata de Bashar Al Assad, la vizita acestuia de la Moscova. Anume ca Moscova este hotarata sa nimiceasca ISIS si pe cei care sprijina aceasta grupare terorista.AA

Grafica - Ion Maldarescu
-------------------------------------
[1] http://www.art-emis.ro/jurnalistica/3215-munitie-inteligenta-folosita-de-rusia-in-siria.html

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page