Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Interviu cu Reprezentantul Permanent al României la ONU, E S Ambasador Dr Ion Jinga


Multitudinea de provocari la adresa ordinii internationale


“Urmarirea evolutiilor din Ucraina, Orientul Mijlociu si Nordul Africii, solutionarea conflictelor inghetate din vecinatate, combaterea terorismului  sunt tot atatea prioritati pentru noi.” E. S. Dl  Ambasador Dr Ion Jinga
    Foto: Ambasadorul Ion Jinga

                    Peste 60 de  milioane de refugiati

- Excelenta, ca  Reprezentant Permanent al Romaniei la ONU, ati inceput  mandatul  la  New York, intr-un an marcat de o dubla aniversare: implinirea a 70 de ani de la crearea Organizatiei Natiunilor Unite  si a 60 de ani de la aderarea Romaniei la aceasta organizatie.  Domnule Ambasador, care este  insemnatatea Natiunilor Unite, ce reprezinta ONU pentru Romania si ce reprezinta Romania pentru ONU, in istoria diplomatiei multilaterale.


- Cred ca raspunsul se regaseste in interventia Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, la 29 septembrie a.c., sustinuta in plenul celei de-a 70-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU: „Romania se numara printre tarile care au acordat ONU incredere totala si sprijin neconditionat. Anul 2015 este unul special pentru tara mea, pentru ca sarbatorim 60 de ani de la aderarea la ONU. Organizatia Natiunilor Unite a ajutat Romania, pentru ca am gasit aici cadrul favorabil afirmarii independentei noastre nationale si dezvoltarii unor relatii de prietenie si parteneriat in intreaga lume. Mai tarziu, ONU a oferit Romaniei posibilitatea de a se angaja in dezbateri, dialog, cooperare si actiune pe probleme globale.” ONU este singura organizatie internationala globala, iar relevanta sa unica este reflectata de evolutia numarului de membri, de-a lungul celor 70 ani de existenta: de la 51 state fondatoare in 1945, la 193 tari membre astazi. Pentru un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate sunt deja candidaturi anuntate pana in anul 2029, iar pentru Presedintele Adunarii Generale pana in anul 2067. Apartenenta la ONU ofera prestigiu, onorabilitate si statut international. Folosirea inteligenta a tribunei ONU pentru promovarea intereselor nationale poate multiplica semnificativ influenta unei tari, dincolo de nivelul dat de dimensiunea sa geografica, de forta economica sau militara.
De-a lungul celor sase decenii de cand Romania este membra a ONU, ambasadori si diplomati de exceptie au contribuit la ridicarea profilului si prestigiului tarii noastre in cel mai complex for international. Un moment de referinta l-a constituit alegerea lui Corneliu Manescu, ministrul roman de Externe, in calitate de Presedinte al Adunarii Generale ONU, in sesiunea 1967-1968. Domnia sa a fost si primul reprezentant al unei tari est-europene care a ocupat aceasta prestigioasa pozitie. Corneliu Manescu repeta, astfel, performanta lui Nicolae Titulescu care, in 1930, era ales Presedinte al Adunarii Ligii Natiunilor. In semn de omagiu adus celor doi mari diplomati, incepand cu luna septembrie 2015, in sediul Misiunii Romaniei la ONU – New York,  portretele lui Nicolae Titulescu si Corneliu Manescu deschid sirul ministrilor romani de Externe care au participat la sesiunile anuale ale Adunarii Generale, dupa 1989. Romania reprezinta pentru ONU ceea ce tara noastra a sustinut cu tarie in toti acesti 60 de ani de cand este membra: primatul dreptului international in relatiile dintre state si respectarea principiilor Cartei ONU.

- Care au fost  primele impresii dupa intalnirea pe care ati avut-o cu cel mai mare  corp diplomatic din lume, cu omologii de la New York ?  

- Reintalnirea cu New York-ul, ca mega-metropola americana, este o experienta in sine. Am publicat, de altfel, la scurt timp dupa preluarea postului de ambasador la New York, in luna august, un articol in ziarul Huffington Post, cu titlul « Stranger in New York », in care descriam sentimentul primelor zile aici. Scriam in acel articol ca, aidoma personajului din nuvela umoristica a lui Mark Twain, publicata in 1889, « Un yankeu la curtea regelui Arthur », aterizasem intr-o lume diferita de Europa. New York-ul traieste intr-un ritm trepidant, greu de gasit intr-un alt oras din lume, are un tumult si o sete de viata care nu lasa loc la alternative. Prima discutie cu Secretarul General al ONU, cu ocazia  prezentarii scrisorilor de acreditare, a fost stimulatoare, pentru ca domnul Ban Ki-moon este nu doar o personalitate internationala, ci si un om care crede in puterea relatiilor interumane si emana energie pozitiva. Mi-a spus ca am sosit la New York in cel mai bun moment posibil, la inceputul unei noi ere de angajament global in care ONU redevine incinta unde pot fi generate solutii la problemele globale ale prezentului. Agenda 2030 este, de altfel, raspunsul la o parte din aceste probleme.   
Integrarea rapida in peisajul onusian a fost facilitata si de primirea amicala pe care mi-au rezervat-o ceilalti ambasadori. Obiectivele pe care statele membre le au la ONU pot fi indeplinite doar prin cooperare, negociere si compromis constructiv, de aceea ambasadorii la New York trebuie sa lucreze impreuna si, chiar si atunci cand pozitiile si interesele tarilor lor sunt divergente, politetea si respectul reciproc raman ingrediente obligatorii. Importanta acestei abordari se verifica cel mai bine in cazul candidaturilor nationale la diferite pozitii in structurile ONU, cand alegerea se face prin vot. Intr-un astfel de proces, cel mai mic stat insular din Oceanul Pacific are aceeasi greutate ca o superputere, pentru ca fiecare tara dispune de un vot. Cu cat ai mai multi prieteni, cu atat cresc sansele ca tara ta sa obtina un sprijin mai larg intr-o astfel de competitie.


   Viitorul  Secretar General al ONU va proveni din Europa de Est?

- Daca partea practica a  diplomatiei bilaterale este mai usor inteleasa de catre cetateanul de rand, pentru ca exista o comunicare  directa  cu  personalul diplomatic din ambasada sau consulat, nu acelasi lucru se poate spune cand vorbim despre diplomatia multilaterala. Prin urmare, v-as ruga,  Excelenta, sa spuneti pentru cititorii nostri, in ce consta activitatea Misiunii Permanente a Romaniei pe langa ONU?  Care sunt prioritatile Romaniei la ONU?

- Misiunea Permanenta reprezinta, practic, vocea Romaniei la tribuna ONU. Prioritatile Romaniei la ONU se circumscriu obiectivelor noastre de politica externa, in concordanta cu statutul de tara membra NATO si UE. Implementarea Agendei 2030 privind dezvoltarea durabila, adoptata la 27 septembrie.2015, va fi unul din obiectivele urmatorilor 15 ani. Un moment important il va reprezenta preluarea de catre Romania, in anul 2019, in  semestrul II, a presedintiei Consiliului UE, cand Misiunea noastra, impreuna cu Delegatia Permanenta a UE la ONU,  va asigura armonizarea pozitiilor celor 28 Misiuni ale statelor membre ale UE. Urmarirea evolutiilor din Ucraina, Orientul Mijlociu si Nordul Africii, solutionarea conflictelor inghetate din vecinatate, combaterea terorismului - sunt tot atatea prioritati pentru noi. Problematica refugiatilor,  devenita acuta pentru ca in lume sunt astazi peste 60 de milioane de refugiati, are drept cuvant-cheie interdependenta intre solutionarea conflictelor, drepturile omului, asistenta umanitara, schimbari climatice, migratie. Trebuie tratate cauzele acestor fenomene, iar la probleme globale trebuie gasite raspunsuri globale. Agenda 2030, prin cele 17 obiective de dezvoltare durabila si 169 tinte, reprezinta raspunsul pe termen mediu si lung inclusiv la criza refugiatilor care  afecteaza in prezent Europa. In functie de cum o vom implementa, vom putea spune daca 2015 a fost anul unui mare inceput, sau al unui mare esec. Intre prioritatile noastre nu putem omite  procesul de reforma a ONU, in conformitate cu realitatile geopolitice contemporane diferite fata de cele de acum 70 ani. Suntem interesati ca Grupul Est-European, din care face parte si Romania, sa primeasca cel putin un loc suplimentar  de membru nepermanent in viitoarea arhitectura a Consiliului de Securitate, dar si in revitalizarea Adunarii Generale sau ca selectia viitorului Secretar General sa fie rezultatul unui proces transparent si inclusiv, ca acesta sa provina din Europa de Est - singura zona care nu a dat niciunul din cei 8 secretari generali ai ONU de pana acum. Particularitatea Misiunii la ONU o reprezinta numarul impresionant de interlocutori: in afara celor 193 de state membre, sunt organele principale si subsidiare, precum si agentiile specializate ale organizatiei. In ultimii ani, s-a produs si o deschidere impresionanta a ONU catre alti actori relevanti pentru indeplinirea mandatului sau - societatea civila si mediul de afaceri.
Vocatia multilaterala a diplomatiei romane este reconfirmata prin prezenta in dezbaterile aflate pe agenda ONU; pe agenda sesiunii curente sunt inscrise nu mai putin de 169 de teme. Contribuim la promovarea bunei guvernari la nivel global, a implicarii mai pregnante a femeilor si tinerilor in procesele de decizie. Avem o traditie si o prezenta respectata in misiuni de mentinere a pacii sub mandat ONU si ne dorim sa fim la fel de vizibili in implementarea Agendei 2030. Anul 2015 a fost deosebit de dens pentru ONU, deoarece au fost adoptate obiectivele de dezvoltare durabila, s-au incheiat cu succes Conferinta de la Addis Abeba privind finantarea dezvoltarii si Conferinta mondiala privind reducerea riscurilor de dezastre, de la Sendai, Japonia, iar in perioada 30 noiembrie  – 11 decembrie 2015, la Paris va avea loc Conferinta Partilor la Conventia-cadru a ONU privind schimbarile climatice. Este un eveniment foarte important pentru eforturile de limitare a cresterii temperaturii globului sub pragul de 2 grade Celsius, comparativ cu nivelul anului 1990, cu efecte majore asupra evolutiilor viitoare pe glob.


Provocarile la adresa ordinii internationale,  destabilizare globala

- Lipsa vointei  politice  manifestate de mai multe state membre  pentru aplicarea acordurilor stabilite  la nivelul ONU constituie una dintre marile probleme cu care se confrunta aceasta institutie.  Despre dificultatile intampinate de agentiile onusiene pentru indeplinirea obiectivelor propuse, precum si  despre necesitatea adaptarii ONU la schimbarile inregistrate dupa terminarea Razboiului Rece,  s-a vorbit  inca de la inceputul anilor ‘90.  In 1992, Secretarul General Boutros Boutros-Ghali a initiat un proces de reforma a Organizatiei.  Acum, cand conflictul din Oriental Mijlociu si Nordul Africii zdruncina inclusiv linistea sociala si politica a Uniunii Europene,  este pregatita Organizatia Natiunilor Unite sa faca fata  noilor provocari ale comunitatii internationale? Care sunt actiunile prevazute in Programul de Reforma,  ramase inca nesolutionate si trecute pe o lista a urgentelor?

- Cred ca este nedrept sa vorbim atat de radical despre lipsa vointei politice a statelor membre ONU. Armonizarea pozitiilor si intereselor nationale reprezinta un proces extrem de dificil si complex, care cere timp. Asa cum spuneam, este evidenta nevoia de reforma, pentru ca sistemul ONU si participarea statelor membre nu mai functioneaza in logica momentului crearii organizatiei, in urma cu 70 de ani. S-au inregistrat deja progrese semnificative in functionarea Secretariatului ONU, actualul Secretar General asumandu-si si finalizand cu succes o serie de proiecte de modernizare.   
In contextul actual, caracterizat de multiplicarea si interconectarea provocarilor cu care se confrunta comunitatea internationala, ONU revine in prim plan ca unica instanta de negociere, mediere si interventie in dosare cu amplitudine si implicatii mondiale. Semnificativa in acest sens mi se pare mentiunea din prioritatile UE la cea de-a 70-a sesiune a Adunarii Generale, unde se precizeaza ca: “ONU este astazi mai relevanta si mai necesara decat oricand. Multitudinea de provocari la adresa ordinii internationale destabilizeaza sistemul global, de aceea este nevoie ca ONU sa fie eficienta si plasata in centrul sistemului multilateral”. 


 Mentinerea pacii: 12% din personalul de protectie, format din romani

- La misiunea diplomatica de la Londra, aveati un singur  partener de discutie; acesta era tara gazda. Acum, aici, la Natiunile Unite, trebuie sa interactionati nu cu o  tara, cu 193. Sunteti vocea Romaniei la nivel planetar.  Una dintre problemele cu care v-ati confruntat in mandatul de ambasador in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord a fost  imaginea  negativa a  tarii noastre, consecinta a mai multor campanii de presa si nu numai, justificate, uneori,  de fapte antisociale comise de catre conationali de-ai nostri prezenti in Marea Britanie. La nivel international, in perceptia ONU, ce  ar putea plasa Romania pe lista tarilor cu risc de credibilitate, de imagine?

- Credibilitatea este cel mai important atu pe care o tara il poate avea in arena internationala. Am mentionat respectul de care se bucura Romania in sistemul onusian, reflectat inclusiv prin faptul ca tara noastra a fost de patru ori membru nepermanent in Consiliul de Securitate (1962, 1976-1977, 1990-1991, 2004-2005), a prezidat Adunarea Generala (sesiunea 1967-1968), a fost vicepresedinte al Adunarii Generale (2013-2014), a prezidat Consiliul Drepturilor Omului (2007-2008) si este gazda unor centre internationale de nisa si importanta politica strategica, precum Centrul de Excelenta pentru Protectie si Securitate sau Centrul de Tranzit de Urgenta pentru Refugiati.
Romania s-a consacrat si ca lider tematic, prin cateva initiative de interes global: as aminti prima rezolutie a Consiliului de Securitate privind cooperarea dintre ONU si organizatiile regionale si seria de rezolutii din sfera democratiei, drepturilor omului si statului de drept. Contribuim cu trupe si efective de politie si civile in 10 din cele 17 misiuni ONU de mentinere a pacii, iar pentru anul 2016 a fost anuntata o suplimentare a resurselor alocate. 12% din personalul de protectie al ONU este format din romani, SPP avand o imagine foarte buna aici. In 2015, Romania a prezidat Comitetul Principal II al Conferintei de Evaluare a Tratatului de Neproliferare Nucleara, iar in prezent ocupam pozitiile de presedinte si vice-presedinte in Comisia pentru Dezvoltare Durabila, respectiv Comisia pentru Populatie si Dezvoltare. Suntem punct focal al Grupului Est-European pentru candidaturi si facilitator pe tema administrarii justitiei la ONU. Romania este implicata activ in promovarea egalitatii de sanse si capacitarea femeilor, Presedintele Klaus Iohannis fiind unul din promotorii miscarii de solidaritate HeforShe, plasata sub egida ONU si care include 10 sefi de stat, 10 presedinti de mari companii internationale si 10 rectori ai unor universitati de renume. Nu exista niciun risc de credibilitate pentru Romania la ONU, si nu avem dreptul sa lasam sa apara un astfel de risc.  


                                                                    Elena Chirita / UZPR

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page