Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Scrisoare adresata Presedintelui Statelor Unite de catre Comitetul Ad-Hoc Romano-American pentru Basarabia,

 Referitor la Statele Unite, Romania si Republica Moldova

Washington, 10 May 2005

Domnule Presedinte,

In numele celor aproape doua milioane de americani de origine romana va felicitam pentru curajul si demnitatea cu care ati denuntat Pactul Molotov-Ribbentrop, in cursul recentei dvs. calatorii in Europa. Va felicitam totodata pentru declaratia in care ati afirmat ca Acordurile de la Yalta au reprezentat o mare nedreptate pentru tarile Est- Europene. Ati afirmat textual: "Intemnitarea milioanelor de locuitori din Europa Centrala si de Est va ramane drept una din cele mai mari injustitii comise in istorie…" Am fost miscati de onestitatea dvs. in aceasta privinta. In calitate de cetateni leali ai Americii, suntem alaturi de dvs. in aceste timpuri grele de razboi impotriva terorismului, de tranzitie globala la democratie si de eforturi de remediere a nedreptatilor comise in trecut.

Pe de alta parte insa, ne intristeaza faptul ca in nici unul din discursurile dvs. nu ati mentionat si Romania impreuna cu cele trei tari Baltice. Romania a fost si ea o victima a Pactului Molotov-Ribbentrop. Potrivit prevederilor secrete ale imoralului pact, in Iunie 1940, Armata Sovietica a invadat, ocupat, si anexat provinciile romanesti Basarabia si Bucovina. La scurt timp dupa anexare, Stalin a sfartecat cele doua provincii, a declansat o campanie criminala de distrugere a caracterului romanesc al teritoriului ocupat, si a infiintat RSS Moldoveneasca. Cu toate acestea, in pofida deportarilor masive si a arestarilor sovietice care au urmat, majoritatea locuitorilor regiunii au ramas pana in ziua de azi romani.

Dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, Moldova s-a declarat independenta, dar a fost incapabila sa se elibereze de comunism si sa se alature familiei de tari democratice europene. In plus, regiunea Transnistria s-a rupt de R. Moldova si a devenit o zona de conflicte si de instabilitate regionala. In lumina recentelor schimbari prodemocratice din Ucraina si a importantei crescande a Romaniei pentru Statele Unite, noi credem ca a sosit timpul ca Washingtonul sa-si schimbe atitudinea fata de aceasta parte a Europei. Actuala Republica Moldova nu e nimic altceva decat un vestigiu stalinist al trecutului. Lumea democrata nu poate condamna stalinismul fara sa remedieze nedreptatile cauzate de el, nedreptati care persista pana in ziua de azi.

In calitate de membri proeminenti ai comunitatii Romano-Americane dorim sa va aducem la cunostinta declaratia girata de Comitetul nostru intitulata "The United States, Romania si Moldova" prezentata in Congres de deputatul Jim Gibbons din Nevada si inserata in arhivele Congresului la 26 Martie 2004 (paginile E453-456). Aceasta declaratie reprezinta pozitia marei majoritati a americanilor de origine romana care locuiesc in prezent, in Statele Unite. In rezumat, declaratia mentioneaza faptul ca romanii americani au salutat cu bucurie prabusirea dictaturilor comuniste din Romania si Moldova. Cu totii ne-am asteptat la o revenire rapida la democratie si la reunificarea Moldovei cu Romania, in speranta integrarii acestora ca o singura tara in NATO si in Uniunea Europeana. In timp ce Romania s-a integrat in Alianta Nord-Atlantica si a fost invitata sa adere la UE, Moldova s-a angajat pe un drum opus. Aceasta republica continua sa fie manipulata de comunisti notorii in timp ce politica ei este dirijata de cercuri geopolitice si strategice din Moscova. Drept rezultat, aceasta republica a cazut din nou in ghearele comunistilor, economia ei a fost distrusa, populatia s-a prabusit intr-o stare de disperare, iar Transnistria a devenit un centru de trafic de arme si alte activitati ilicite.

In calitate de cetateni loiali acestei tari, dorim sa promovam cele mai bune relatii intre Washington, Bucuresti si Chisinau. Este convingerea noastra ferma insa ca cea mai buna solutie este acceptarea ideii ca singurul loc natural al fostei provincii romanesti este impreuna cu Romania. Nu propunem neaparat o reunificare urgenta a Basarabiei cu tara si nici schimbarea imediata a politicii Statelor Unite, dar insistam ca aceasta optiune sa fie explorata. Suntem convinsi ca realizarea acestui tel va fi favorabila ambelor tari, va promova interesele Americii in sud-estul Europei, va continua sa asigure prietenia fara rezerve a romanilor pentru America si va ajuta chiar si Rusia sa se debaraseze de o sursa de frictiuni regionale. Avand in vedere acest scop, suntem gata sa ne aducem toata contributia pentru a promova cele mai bune interese ale tarii de adoptie, America, ale tarii de origine, Romania incluzand si Moldova, precum si pentru asigurarea pacii in sud-estul Europei.

In incheiere, d-le Presedinte, am aprecia raspunsul si ajutorul dvs. si v-am ramane recunoscatori daca ne-ati acorda o audienta pentru a aborda personal acest subiect.

Cu toata sinceritatea,

Pr. Gheorghe Calciu,

Dr. Nicholas Dima,

Valentin Tepordei,

Dr. Silviu Ziscovici.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page