Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ECOURILE UNEI SARBATORI A CARTII

Elena BUICA

 
In ziua de 28 septembrie, 2015, un eveniment cultural deosebit, a intalnit la renumita librarie bucuresteana care poarta numele celui mai iubit poet national, „Mihai Eminescu",  o multime de oameni insetati de frumusetea cuvantului adunat in carte, multi dintre ei fiind cunoscuti slujitori pe taramul culturii noastre. Au fost prezenti aici trei scriitori: Rodica Elena Lupu din Bucuresti, George Roca din Australia si Milena Munteanu Litoiu din Canada.

Au fost lansate  20 de volume de antologie ANAMAROL - 15 de poezii sub titlul de „Simbioze lirice" si 5 de proza „Scripta manent" - aparute din anul 2012 pana in anul 2015, prin osardia si priceperea prodigioasei poete, prozatoare, editoare si nu in ultimul rand,  omului de cultura, Rodica Elena Lupu. La aparitia antologiilor ANAMAROL a pus umarul si renumitul publicist romano-australian, George Roca, realizand grafica (fotografiile autorilor si copertele).

A fost lansat de asemenea si volumul „Poeme cifrate multilingve" - care ne-a surprins prin noutatea sa - prezentat de catre autorul George Roca. Poeziile din volum fiind in 13 limbi,  au litere codificate, ca intr-un joc prin care se testeaza capacitatea de lucru a creierului nostru. E amuzant si ingenios.

La acest eveniment deosebit s-a adaugat si un alt moment, scriitoarea Milena Munteanu Litoiu si-a prezentat volumul sau „Departe de tara cu dor". Numai simpla enuntare a motivului acestei intalniri poate sa ne trimita cu gandul la tulburatoare frumuseti  pe care sa le purtam cu noi peste timp.
 
Consideratii despre aceste volume si autorii lor au fost  aduse de mai multe personalitati ale literaturii si culturii noastre precum: Prof. univ. dr. Ion Dodu Balan, Presedintele Epigramistilor din Romania, George Corbu, scriitorul Emil Lungeanu, Redactorul sef al publicatiei Bucurestiul literar si artistic, Florentin Popescu, artistul Paul Surugiu - Fuego.

Fuego a recitat poezii si a facut comentarii de inalta tinuta artistica si literara, pe care, adaugandu-le la chipu-i placut, la vocea armonioasa si la alesul sau comportament, ne-au trimis cu gandul ca oricare  parinte isi doreste un asemenea baiat.

Au citit din volumele lansate artistele Doina Ghitescu si Manuela Golescu, care ne-au incantat dand mai multa culoare si insufletire acestei intalniri. Cativa autori au citit din creatiile lor cuprinse in antologii, traind momente alese.
 
Cateva cuvinte le-am adresat si eu celor trei scriitori si pentru ca toti trei imi sunt prieteni dragi, i-am imbracat in lumina si caldura inimii mele, asa cum si-au castigat locurile binemeritate.
 
Aruncand o privire asupra  carierei  literare a doamnei Rodica Elena Lupu, vom intalni pana acum 65 de volume, incarcate cu o mare bogatie de aspecte in care s-a implicat si a creat. Ca poeta, te cucereste  lirismul incarcat de lumina si caldura creatiilor sale, multe imbracand haina muzicii usoare compuse si  interpretate de artisti de prima marime si gustate de un public larg. Proza sa, cu scris cursiv, te cucereste si la final  iti pare rau ca s-a terminat si tu, ca cititor, nu te-ai saturat indeajuns. Revii peste pasajele care ti-au placut si iti propui sa mai revii peste timp. Activitatea de editor i-a adus multe satisfactii, ca si cea de editor/tehnoredactor a celor 20 de antologii ANAMAROL de poezii si proza, prezentate acum. Si cate nu mai are de spus si de facut laborioasa Rodica Elena Lupu...
 
Despre George Roca, am spus ca, asa cum il recomanda si numele, este o „roca dura”, una  de neclintit din calea dreptatii, dar una cu chip uman, cu ochi albastri ca seninul cerului, cu priviri pline de lumina si caldura ca o litanie ce se revarsa in inimile noastre inrobind-le  pe loc.  Fire optimista, tonica, se joaca ingenios cu umorul folosit ca un scut impotriva platitudinii si a trivialitatii, dar  si ca un mod de a rezista si  de a nu se lasa inghitit de monotonia  cotidianului, astazi dominat de prea mult cenusiu.

Generozitatea sa este fara margini, asa cum fara margini sunt scrierile  celor peste 1.500 de scriitori pe care ii publica facandu-i cunoscuti in lumea larga. Face o munca „fara de arginti", doar din prea plinul inimii sale, o munca inchinata limbii si culturii neamului nostru si din  dragostea ce-o poarta  semenilor nostri. Aflandu-se  in deplina maturitate, acum culege succesele din activitatea de publicist, ori pe cele de grafician, colaborator al editurii ANAMAROL, dar si ca poet si prozator, creatii izvorate din resorturile harului divin. Din ele tasneste o deosebita delicatete, o aleasa noblete din care nu lipseste elanul masculin. Scrisul sau ne face mai bogati in spirit si ne ofera echilibru si armonie  interioara. Cu obiectivitate si pretuire ii putem oferi acestui umanist prin vocatie si creatie un loc important in cultura romaneasca, chiar din timpul vietii sale.
 
Referindu-ma la Milena Munteanu Litoiu, am spus ca are sertarele doldora de scrieri, ca a avut multe aparitii in diverse reviste, participari la mai multe antologii ori la concursuri pentru care  i s-au oferit premii, lasand debutul in volum sa apara mai tarziu. Asa se explica faptul ca primul sau volum intitulat „Departe de tara cu dor" arata o mana sigura. Mestesugul, rabdarea, daruirea cu care a fost inzestrata autoarea a transformat universul comun in unul original, cu totul special, dobandind virtuti artistice deosebite. Scrierile sale dovedesc o privire riguroasa si profunda, apreciata de cititori. Cultura sa aleasa ii innobileaza scrisul, iar suflul cald, bine temperat, da viata scriiturii. Pe portile editoriale de curand deschise, ii dorim sa-si ia drumul in lume multe si interesante volume, care sa prinda viata din noianul de ganduri si sentimente care ii umplu existenta.
 
Incheierea acestui eveniment ne-a adus in minte comparatia cu floarea mult pretuita de care nu vrem sa ne despartim si o presam pentru a ne insoti in timp printre filele unei carti.
----------------------------
Elena BUICA
Bucuresti – Toronto
octombrie-noiembrie 2015


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page