Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1187)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

Inainte de a intra in subiectul propus in editia anterioara al acestor instructive eseuri, generat de celebrarea celor care care si-au condus existenta dupa deviza magistralelor cuvinte rostite de generalul Douglas Mac Arthur - Duty, Honor, Country, am sa-mi permit unele modeste reflectii referitoare la conceptul filosofic de guvernare; aceasta, in nobila intentie de a fi utile noilor guvernanti din TARA - guvernului Dacian Ciolos si vor fi tratate diferit de modul cum Administratia Johannis si Cancelaria Presidentiala in general si tovarasul Mihalache in special, au ignorat cu abstinenta tot ceea ce nu poarta amprenta infantilismului politic si primitivismului comportamental Dambovitean.

Inca din 1688, filosoful si politologul englez John Locke( 1632-1704), inspiratorul, alaturi de Jean Jacques Rousseau al Declaratiei de Independenta Americane, in "Tratatul de Guvernare" a scris urmatoarele magistrale cuvinte: "Intre guvernanti si guvernati exista un pact social; in momentul in care acesta se rupe, cineva trebuie sa plece." Toate evenimentele majore ale lumii au avut la baza acest concept, iar ruperea "pactului social" a dus, mai devreme sau mai tarziu, la inlocuirea sistemelor politice sau a guvernelor tarilor care s-au confruntat cu aceasta problema. Ultima schimbare de guvern din TARA a fost generata de aceasta rupere a "pactului social" si nu de faptul ca respectivul guvern nu si-ar fi onorat promisiunile facute. Deci, stimati guvernanti, cautati sa va familiarizati cu notiunea de pact social cu guvernatii-poporul roman, asta pentru a evita evenimente neplacute, cu repercursiuni majore pentru viitorul TARII. Berttolt Brecht, laureat al premiului Nobel pentru literatura, ne spunea in "Teroarea si mizeriile celui de-al treilea Reich", ca lumea va ajunge in pragul prabusirii si al autodesfiintarii atunci cand neinitiatii, nestiutorii, oamenii mai putin dotati, vor da lectii celor initiati, stiutori si dotati cerebral. Previziunile lui Berttolt Brecht sau adeverit, daca aveti amabilitatea de a trece in revista ......diplomele universitare ale ingergalacticului, interplanetarului Pontifus Maximus, locatar al imobilului locat pe 1600 Pennsylvania Avenue din Washington DC(a se lectura Stanley Kramer, editia 1186), sau componenta Parlamentului Romaniei, cel mai stufos aparat parlamentar al Mapamondului, fenomen cu repercursiuni majore asupra modului in care este privita TARA. Asta, fara a face referiri la nivelul intelectual lamentabil, deseori inexistent, al politicienilor lumii.
In "Republica" lui Platon s-a stipulat ca un guvern nu este destinat promovarii moralitatii sau virtutilor, dar nu poate exista fara cetateni morali sau virtuosi, moralitatea si virtutea fiind singurele arene unde libertatile individuale pot fi auzite. Fara aceste atribute comportamentale sfarsitul va insemna haos or tiranie. Imperiul Roman, mai corect sfarsitul lui, este exemplul tipic de la abdicarea acestor virtuti. Raman in continuare la preceptul filosofic ca cel mai mare cadou al libertatii este acela ca ne permite de a ne conduce singuri, dar pentru aceasta trebuie sa invatam sa ne guvernam si sa crestem generatii succesive care vor fi capabile sa inteleaga acest precept filosofic, numit libertate. Acest deziderat se poate materializa numai prin construirea de Scoli si Universitati si nu numai edificii de Cult. Si asa suntem restanti la educatii, prima Universitate s-a infiintat in 1860 la Iasi, in timp ce vecinii nostri au fost mult mai... harnici; Cehii au infiintat prima Univerwsitate, la Praga in 1348, Polonezii la Krakovia in 1364, vestita Jagiellonian University, Austriecii in 1365 la Viena, Ungurii in 1367 la Pecs, iar Germania in 1368 la Heidelberg. Noi,  la 493 de ani dupa.....Ungaria. Oricat de dureros ar fi, acesta-i adevarul !!! Trebuie avute in vedere cuvintele politologului englez Thomas Paine unul dintre "parintii fondatori" ai Statelor Unite ale Americii: " Cand planificam pentru posteritate, trebuie sa ne reamintim ca virtutea nu este ereditara - When you are planning for posteriry, we ought to remember that the virtue is not hereditory." Cu alte cuvinte, daca cineva este nepotul tovarasei Gizela Vass nu trebuie neaparat sa fie vice-guvernatorul Bancii Romaniei si propus sa mai fie si prim-ministru. Nu este suficient ca  personalul unor Banci din Romania beneficiaza de 30.000 euro/lunar, salariu dublu celui al cancelarului Angela Merkel sau al presedintelui Statelor Unite ale Americii? Acest fenomen se intampla intr-o tara in care un profesor sau un medic castiga de 100 de ori mai putin !!!! - iar in mediul rural avem pensii de 1 euro/lunar. Indreptati aceasta anomalie domnule Dacian Ciolos si stabiliti o grila de salarizare decenta in care nimeni, dar absolut nimeni nu poate avea o retributie mai mare decat a presedintelui sau a primului ministru. In timpul vechiului sistem, exista o asemena grila, in care raportul dintre minim si maxim era de 1 la 6 !
Din nefericire, indiferent de perimetrul geografic, se adeveresc cuvintele politicianului american Adlai Stevenson; "Via ovicipitul dura este - The way of the egghead is hard - drumul - accesul oamenilor superdotati este greu" eu as zice, imposibil. Desi sunt o fire optimista, zic ca nimic nu se va schimba, chiar daca la conducerea Romaniei va veni un guvern format din crema intelectualitatii mondiale. Ramanem tributari unei mentalitati eronate, mostenite de la nasterea noastra; nu ne intrebam ce facem noi pentru TARA, ci ne intrebam in permanenta, ce face TARA pentru noi ! Orice masura se va lua, efectele vor fi aceleasi: adica, nule. Este similar cum a face o frectie la un picior de lemn !
M-as bucura daca acest mesaj ar avea efectul dorit si ar fi receptionat si la.......... Palatul Victoria, fara a crea adversitati nedorite. Parafrazand pe cel de-al 38-lea presedinte al USA, Gerald Ford, "I have had a lot of adversaries, but no enemies I can remember - Eu am avut multi adversari, dar nu inamici de care sa-mi reamintesc". Asta, foarte probabil, ca fiind familiar cu operele generalului vietnamez Nguyen "Vo" Giap, stiu ca "Valoarea inamicului iti da propria ta valoare."
Si, domnule Ciolos, va reamintesc cuvintele generalului grec, Thucidides, printre altele si istoric si filosof, parintele Scolii de Realism Politic - Political Realism: "Relatiile dintre tarile lumii au la baza puterea si nu drepturile." Deci, mai atent cu tot ceea ce incepe cu..... litera U !, desi in conformitate cu cele ramase de la filosoful Piron-Pyrrhon, "O societate, oricat de perfecta s-ar pretinde, daca nu are critici, oponenti, perceptul de democratie ar fi in mare pericol." In ce ne priveste, cei mai mari oponenti ai nostri am fost noi insine ceea ce inseamna ca democratia noastra nu este in pericol !?!

Din anul 1864, cand Pvt. William Cristman, a fost primul inhumat la Arlington National Cemetery, fiecare presedinte al USA aduce un omagiu personal celor care si-au expus fizicul pe diferite teatre operationale. Actualul presedinte, desi commander-in-chief al USA Army, se adauga listei de 16 presedinti ai Americii, fara pregatire militara. Probabil acesta este si motivul pentru care prestatia de la Arlington a dovedit flagrante carente, fiind marcata de un cras amatorism, inadmisibil pentru evenimente in care se onoreaza memoria celor sacrificati pentru binele.....stiti dumneavoastra al cui. Dar, daca nu-i altul, vorba Imparatului Augustus: "Satis Sint Nobis Quos Habemus - Sa ne multumim cu ceea ce avem." Pe piatra funerara a Pvt. William Cristman este scris urmatorul epitaf : "Here rests in honored glory an american soldier known but to GOD -aici se odihneste intr-o onoranta glorie un soldat american, cunoscut numai de Dumnezeu." Frumos, inaltator si este perfect valabil pentru restul de aproape 285.000  care se "odihnesc" in acest cimitir. Ca o nota de fronda, posibila numai in America sub curenta, inepta administratie, in apropierea cimitirului se afla o proeminenta Moschee de la tribuna careia, Imamul Shaker Elsayed ideamna imigrantii musulmani aflati in USA sa poarte razboi pentru Islam - "has urged immigrant muslim in the USA to wage war for islam". Apropo, cu doua zile in urma, intr-o proeminenta publicatie din Bucuresti a aparut un fulminant si excelent articol, intitulat Dar el Islam, Dar el ..... . In traducerea autorului s-a strecurat o umana eroare: Dar el Islam, se traduce prin Casa Islamului nu Casa Pacii, care are corespondent in limba Araba, prin Dar el Salam.

Doresc sa va refamiliarizez cu povestea lui Ed Freeman, un OM care nu a ezitat sa-si sacrifice viata, pentru salvarea camarazilor: " Hai sa presupunem ca aveti in jur de 20 de ani, ranit foarte grav in jungla din Drang Valley, Vietnam. Era ziua de 14 Nov. 1965, iar unitatea trebuia sa faca fata unui inamic de 8 ori mai numeros, dotat cu ultimul tip de armament sovietic si..... nu numai. Tirul artileriei inamice a determinat comandantul unitatii sa ordone sistarea transportului ranitilor, de catre elicopterele MediVac. Ramasi in jungla, fara nicio posibilitate de scapare, sub tirul inversunat al inamicului cu spectrul de a nu-ti mai revedea familia si TARA, ca din senin - in ciuda ordinului de interdictie - apare un elicopter HUEY. Totul pare desprins dintr-o lume ireala. Desi ordinul prevedea "sacrificarea" noastra, cineva se sacrifica pentru noi, iar la bord trei dintre cei mai grav raniti, apoi repeta gestul de 13 ori, pana cand ultimul militar este salvat. Fara Ed Freeman am fi murit in jungla, rapusi de gloantele inamicului sau de "tratamentul uman", aplicat prizonierilor de razboi americani, internati la celebra inchisoare, Ho Lo, rebotezata Hilton Hanoi de pensionarii ei-prizonierii americani. Ed Freeman, eroul din jungla din Drang Valley, a decedat la sfarsitul lunii August, 2009 si a fost inmomantat in localitatea Boise, statul Idaho. La tristul eveniment au participat o parte dintre cei salvati la Drang Valley, Vietnam, in urma eforturilor inimaginabile depuse de Ed. Fara salve de artilerie, fara focuri de salut, fanfare si cortegii funerare, s-a stins din viata un MARE OM, a carui existenta a ramas - trecut neobservata de mai marii vremii. May GOD rest his soul ! Pentru cei care au dubii asupra celor referitoare la Ed Freeman, bunul meu prieten Roger Heron, erou al razboiului din Vietnam, incepand cu incidentul din Golful Tonkin, fiind membru al echipajului Crucisatorului Maddox, atacat la 2-4 August, 1964 de vase de razboi vietnameze, poate confirma aceste randuri.

Un alt caz care mi-a atras atentia si doresc sa va refamiliarizez este cazul eroului american Bob Greenspan, din Mission Viejo, California, autorul acestor magistrale cuvinte, rostite la Vietnam Memorial Monument, din Freedom Park, Westminster, statul California : "Daca as fi fost unul dintre eroii inmormantati la Arlington National Cemetery si printr-un miracol as fi reinviat pentru cateva secunde sa-mi exprim opinia mea despre presedintele..... ca nu tine un discurs la mormantul meu, m-as bucura de faptul ca acest activist sindical nu ma va dezonora pe mine si camarazii mei in aceasta sacra si reverentioasa zi de rememorare, prin prezenta lui - If I were one of the war heros buried at Arligton National Cemetery and by some miracle, I could come back to life fot just a few seconds to express my opinion about Pressident Barack Hussein Obama not making a speech over my grave I would rejoice in the fact that this community organizer will not dishonoring me or my fellow internees on this sacred and revered day of remembrace by his presence at our final resting place". Orice alte comentarii le consider inutile. Anul acesta s-au implinit 50 de ani de cand Primul Corp Expeditionar de US Marine - First Marine Expeditionary Corps au ajuns in Vietnam - 8 Martie 1965. Un gand pios si o sincera lacrima in memoria celor 58.229 care nu s-au mai intors.
Ma gandesc cu groaza ca avem sanse maxime ca cea de a 45-a administratie sa adauge un nou nume - al 17-lea- la lista presedintilor fara pregatire militara. Pentru neinitiati va fi al 44-lea presedinte USA, Grevor Cleveland fiind ales la doua date alternative, fiind presedintele administratiilor numarul 22 si 24 ! Oricum, cu Billa la Casa Alba, urmatoarele Stanley Kramer la voi scrie din Insula Diomede, aflata in stramtoarea Bering.
A.C.TON
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page