Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

NASA: Eruptiile solare au provocat pierderea atmosferei martiene


Eruptiile solare au provocat disparitia unei mari parti a atmosferei martiene in trecutul indepartat al acestei planete, distrugand un climat care a fost propice dezvoltarii vietii, conform unui raport al NASA care prezinta primele rezultate stiintifice ale misiunii sondei orbitale MAVEN.
Acestea sunt concluziile unuia dintre cele patru studii realizate pornind de la datele adunate de instrumentele sondei orbitale, concluzii ce au fost publicate in ultimul numar al revistei americane Science.

"Eroziunea provocata de vantul solar este un mecanism important al procesului de pierdere a atmosferei si a fost suficient de puternica pentru a distruge climatul martian", a declarat intr-o conferinta de presa Joe Grebowsky, responsabil stiintific al misiunii MAVEN.
In urma cu miliarde de ani, Marte era o planeta foarte asemanatoare Pamantului. Ceva s-a intamplat insa acum 3,7 miliarde de ani, iar rezultatul a fost schimbarea radicala a climei acestei planete care a devenit un desert dezolant si rece, o lume lipsita de viata.

De o lunga perioada de timp oamenii de stiinta se intreaba ce s-a intamplat cu apa de la suprafata Planetei Rosii si cu dioxidul de carbon din atmosfera sa — ambele resurse importante pentru viata vegetala. Acum NASA este cu un pas mai aproape de a raspunde acestor intrebari in urma datelor obtinute de misiunea sondei MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), sonda aflata de un an pe orbita martiana.

In urma analizei datelor primite de la MAVEN, oamenii de stiinta au aflat ca si in prezent Marte pierde in spatiu aproximativ 110 grame de atomi din atmosfera sa in fiecare secunda.

Una dintre principalele cauze ale acestui fenomen este vantul solar — fluxul de particule ionizate ejectat de Soare. Atunci cand vantul solar este mai dens, asa cum se intampla dupa explozii solare sau in timpul furtunilor solare, volumul de atmosfera pierduta de Marte creste de 10 pana la 20 de ori. De-a lungul timpului, aceasta "hemoragie atmosferica" a transformat planeta Marte in ceea ce este azi, in contextul in care magnetosfera acestei planete si-a pierdut foarte mult din intensitate, devenind incapabila sa mai protejeze atmosfera. In prezent atmosfera Planetei Marte are mai putin de 1% din densitatea celei terestre.

Aceste rezultate ofera noi indicii despre conditiile de la suprafata acestei planete din trecutul sau indepartat. Pornind de la rata de pierdere atmosferica din prezent, oamenii de stiinta pot calcula ce fel de atmosfera avea Marte in urma cu miliarde de ani.

MAVEN este o sonda orbitala de dimensiunea unui autobuz scolar, echipata cu opt instrumente care studiaza diferitele straturi ale atmosferei martiene dar si influenta pe care vantul solar il are asupra acesteia. Sonda are nevoie de 4,5 ore pentru a incheia o orbita completa in jurul lui Marte.

AGERPRES/(AS — autor: Codrut Balu, editor: Ana Bigu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page