Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ana Blandiana: În masura în care Europa renunta la cultura ei, renunta la identitatea ei


Scriitoarea Ana Blandiana a declarat vineri, la Cluj, ca Uniunea Europeana ar trebui sa se inspire din istorie in gestionarea problemei refugiatilor, mai precis din istoria Imperiului Bizantin, care platea populatiile care doreau sa intre pe teritoriile sale pentru ca ele sa ramana la granite.
 Prezenta la conferinta internationala 'European Culture 2015', organizata la Universitatea Babes-Bolyai, scriitoarea a precizat ca Europa se afla intr-un moment in care daca renunta la cultura ei, renunta la identitatea ei.

'Drepturile omului ar obliga Europa sa primeasca pe toata lumea, dar daca primeste pe toata lumea, Europa inceteaza sa mai aiba o definitie, deci ea inceteaza sa mai fie Europa (...) Deci problema nu este a nu da tot ce poti sa dai celorlalti, ci a nu renunta la ceea ce esti tu. (...) Imperiul Bizantin timp de doua secole si ceva a platit tribut popoarelor care veneau peste ei, ca sa ramana la granita. Europa poate sa faca ce a facut Imperiul Bizantin si chiar incepe sa faca, dar de ce nu a inceput de dinainte', a spus Ana Blandiana, referindu-se la problema refugiatilor si la rolul pe care cultura il are in prezent in Europa.

Scriitoarea considera ca in spatele valurilor de imigranti care au sosit si se indreapta inca spre Europa stau 'niste interese organizate' si crede ca nici problema scaderii natalitatii, nici cea nevoii de forta de munca nu justifica renuntarea la propria identitate a popoarelor din Europa.

'In masura in care Europa renunta la cultura ei, renunta la identitatea ei. Daca face asta pentru ca are nevoie de brate de munca, deci din motive materiale, atunci probabil ca Lenin avea dreptate cand spunea ca imperialistul este in stare sa-ti vanda si franghia cu care o sa-l spanzuri. Era o ironie groasa, dar Europa, parerea mea, e intr-un moment in care trebuie sa se gandeasca la identitatea ei inainte de alte lucruri', a spus scriitoarea.

Ana Blandiana a sustinut vineri, in cadrul lucrarilor conferintei, prezentarea 'Biographies entre deux Europes'. Conferinta 'European Culture 2015', care se incheie sambata, este organizata de Facultatea de Studii Europene a UBB.

AGERPRES / (A — autor: Elena Stanciu, editor: Marius Fratila)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page