Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ambasada Romaniei in SUA - Interviu Agerpres - Ambasadorul George Cristian Maior: Ambitia mea este ca parteneriatul Romaniei cu SUA sa fie cel mai puternic din regiunea noastra


Interviu Agerpres - Ambasadorul George Cristian Maior: Ambitia mea este ca parteneriatul Romaniei cu SUA sa fie cel mai puternic din regiunea noastra         

 

Adancirea cooperarii in cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, problema vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in aceasta tara si o intensificare a dialogului cu comunitatea romaneasca din SUA se numara printre prioritatile mentionate intr-un interviu acordat AGERPRES de ambasadorul Romaniei in SUA, George Cristian Maior, pe perioada mandatului sau.

AGERPRES: Care sunt prioritatile dvs. in mandatul de ambasador? Ati inceput de putin timp, ce va doriti sa faceti?

George Cristian Maior: Cred ca principala prioritate pe care nu ezit s-o anunt de fiecare data si pe care cred ca am inceput s-o pun in practica este legata de adancirea cooperarii in cadrul parteneriatului strategic pe niste dimensiuni care prezinta mult mai mult potential dupa parerea mea. In primul rand, vorbesc de dimensiunea economica, dar si de cea culturala, educationala, cooperarea in domeniul inovatiei si stiintei.

Stim foarte bine ca, din punct de vedere al securitatii si al cooperarii militare si politice, lucrurile stau foarte bine, desi si aici, dupa parerea mea, mai ales avand in vedere evolutiile complexe din regiunea noastra, comunicarea trebuie sa se intensifice cu decidentii si factorii americani pe aceste probleme de securitate regionala.

Dar, revenind, este ambitia mea ca acest parteneriat sa fie cel mai puternic parteneriat al Statelor Unite in regiunea noastra si el sa se reflecte in toate dimensiunile sale, pe care le-am mentionat, in special in cea economica.

Aici chiar nivelul de investitii americane in Romania poate sa creasca si in curand veti vedea, nu vreau sa dau exemple, dar veti vedea niste anunturi interesante pe investitii in domeniul energiei, sau pe extinderea unor proiecte investitionale americane deja existente in Romania, dar vom lucra in continuare pentru ca acest aspect sa capete mult mai multa substanta.

AGERPRES: Atunci cand vorbim despre relatia dintre Statele Unite ale Americii si Romania, in public, in tara, primul lucru la care se gandeste romanul sunt vizele. Fac parte vizele dintr-un proiect al dumneavoastra de viitor?

George Cristian Maior: Bineinteles. Am si spus, o repet si in acest context, parteneriatul strategic cu SUA nu este sau nu poate fi considerat complet implinit fara includerea Romaniei in programul Visa Waiver si motivatiile sunt multiple pentru acest lucru, incepand de la modul in care Romania a inteles sa-si asume responsabilitatile de aliat strategic pana la urma al SUA in diverse zone complexe din punct de vedere al stabilitatii si securitatii, ma refer la Afganistan, dar si relatia politica foarte buna pe care o avem cu Statele Unite, relatiile de securitate.

Pentru acest lucru am inceput un amplu program de discutii in cadrul Congresului, pentru ca aici este elementul fundamental decizional in privinta problematicii Visa Waiver, incercand sa prezint argumentatia noastra si sa discut cu cat mai multi membri ai Congresului american, fie ca-i vorba de Senat, fie ca-i vorba de Camera Reprezentantilor, de Congres. Si pana acum am avut multiple intalniri in care am scos in evidenta acest lucru.

Am fost satisfacut sa vad ca aceasta problema este cunoscuta, ca exista si sustinatori ai ei, dar exista bineinteles si anumite elemente care nu tin neaparat de tara noastra care trebuie, poate, tratate intr-un alt mod, avand in vedere contextul actual de securitate

Problema aceasta stringenta a emigratiei, pe care o vedeti explodand in Europa, care afecteaza si America, diverse tendinte de a inaspri in anumite zone modul in care se pot efectua calatoriile pe baza de vize in Statele Unite.

Deci suntem intr-un timp foarte complicat si interesant din acest punct de vedere, dar nu voi ezita sa continui acest demers. Chiar saptamana viitoare am reusit sa realizam o intalnire cu intreg Caucasul romanesc din Congres, ceea ce este foarte rar si foarte greu de realizat, la care vor participa si alti membri ai Congresului, in care voi expune din nou, bineinteles, aceasta chestiune.

Pe de alta parte, m-am bucurat ca, din punct de vedere tehnic, au fost realizate practic toate aspectele legale legate de conditiile sau conditionalitatile privind Visa Waiver, recent fiind semnat acest ultim acord cu Departamentul Justitiei, cu procurorul general al SUA, privind combaterea crimei organizate care era o conditie tehnica importanta pentru includerea Romaniei in Visa Waiver.

Deci se simt anumite progrese, vom continua demersurile noastre, sper ca si un lobby romanesc mai accentuat, daca vreti, sa promoveze aceasta chestiune la nivelul Congresului.

AGERPRES: Se vede o oarecare asemanare aici intre situatia cu programul Visa Waiver si problema Schengen, adica in ambele parti se pare ca indeplinim criteriile tehnice, dar e vorba de fapt de o decizie politica.

George Cristian Maior: Pana la urma da, exista bineinteles si diferente.

Schengen-ul este o chestiune mult mai complicata din punct de vedere al Uniunii Europene dar, intr-adevar, decizia politica este decisiva si intr-un fel sa stiti exista — putini au discutat acest lucru — si niste corelatii intre accederea Romaniei in Schengen si o anumita perspectiva privind Visa Waiver, fara sa fie vorba de ceva formal.

Dar lucrurile vor fi mult mai bine vazute aici si din acest punct de vedere daca Romania ar fi admisa in Schengen, ceea ce cred ca merita avand in vedere eforturile care s-au facut.

Pe de alta parte, revin la aceasta chestiune. Si din punct de vedere administrativ, daca vreti, acest proces de includere a Romaniei in Visa Waiver poate fi accelerat printr-un efort suplimentar al modului in care descreste rata de refuz a vizelor pentru cetatenii romani, lucru care tine de executiv pana la urma, de executivul american.

Sa nu uitam ca avem o rata de refuz: ultima cifra publica era de 9,8%, noi ar trebui sa ajungem in jur de 3,5% rata de refuz. Ritmul este deci bun si din acest punct de vedere. Daca lucrurile vor merge in acest ritm pozitiv estimez ca si din punctul de vedere administrativ lucrurile pot accelera includerea Romaniei in Visa Waiver.

AGERPRES: Ati mentionat mai devreme putin problema migrantilor. Pare a fi o corelare evidenta intre incetinirea eventuala a accesului la programul acesta Visa Waiver si situatia imigrantilor din Europa, pe partea Romaniei mai ales, cu refuzul de cote sau cu negocierea pe cote de migranti?

George Cristian Maior: Nu, nu cred ca exista o legatura si cred ca au fost clarificate aceste aspecte.

Romania isi dezvolta capacitati de asimilare de emigranti, cred ca lucrurile au fost bine clarificate la nivelul Consiliului European. Si SUA bineinteles sunt ingrijorate de acest fenomen si au decis pentru anii urmatori sa ia un anumit numar de emigranti din Siria, deci statele coopereaza bine pe aceasta dimensiune.

AGERPRES: Parasim putin zona de crize si politica romaneasca, sa-i spun asa. Apropo de ultimele declaratii ale presedintelui rus Vladimir Putin relativ sau destul de belicoase din nou la adresa americanilor si a aliatilor din NATO. Credeti ca se va escalada acest limbaj agresiv?

George Cristian Maior: Eu cred ca, repet, traim intr-un timp destul de complicat din punctul de vedere al dezvoltarilor de securitate. Vedeti bine situatia complexa din Ucraina pe zona stabilitatii si politica Rusiei in aceasta regiune care, bineinteles, nu este generatoare de stabilitate, vedeti situatia complicata din Siria si diversele pozitionari ale unor mari actori internationali, inclusiv din punct de vedere al discursului si al retoricii.

Din pacate au existat declaratii destul de dure privind dezvoltarea scutului antiracheta din Romania fara a fi inteles inca faptul ca acest scut este unul defensiv si care doreste sa realizeze o tratare a acestor riscuri neconventionale legate de rachetele balistice, nefiind desigur orientat impotriva unui stat.

Eu cred ca este vorba in continuare de retorica, de politica. Pe de alta parte, din punct de vedere al modului in care se realizeaza acest program de dislocare pe teritoriul Romaniei a scutului antiracheta, lucrurile merg foarte bine. Asteptam declararea sa ca operationala la sfarsitul acestui an si, la inceputul anului viitor, probabil inaintea summitului NATO de la Varsovia, inaugurarea oficiala a scutului antiracheta de la Deveselu, cu prezenta semnificativa din partea Administratiei americane la acest eveniment important strategic.

AGERPRES: Conform majoritatii sondajelor de opinie din Romania, populatia are o atitudine pozitiva fata de NATO, fata de Statele Unite ale Americii, fata de partenerii nostri nord-atlantici in general, dar, in acelasi timp populatia se asteapta la o atitudine mai ofensiva a Rusiei impotriva noastra pentru ca am avea acest scut de la Deveselu. E o teama indreptatita?

George Cristian Maior: Eu cred ca scutul antiracheta de la Deveselu, care va deveni de fapt si un element de contributie a Romaniei si a Americii la securitatea colectiva NATO, pentru ca se va integra in sistemul NATO, duce in mod cert la o crestere a securitatii nationale a Romaniei si a regiunii.

Acesta este fondul lucrurilor. Acum, lumea nu trebuie sa se teama de retorica si de discurs. Trebuie, in schimb, sa fie foarte atenta la fapte, actiuni si, intr-adevar, in ultima perioada, mai ales avand in vedere evenimentele din Ucraina, avand in vedere anexarea Crimeii, exista in zona in general o anumita aprehensiune fata de acest tip de politica agresiva care trebuie contracarata in sistemul nostru de aliante si facem acest lucru.

AGERPRES: Romania este implicata in parteneriatul nord-atlantic, dupa cum am vorbit, Deveselu, Kogalniceanu, Afganistan, trupe. Credeti ca urmeaza ceva in Siria?

George Cristian Maior: Nu cred ca se pune discutia in acesti termeni. Eu cred ca principala noastra prioritate este legata de securitatea regionala, care, vedeti foarte bine, si repet, este extrem de complexa si complicata, atat pe riscuri pe care le credeam desuete intr-un anumit moment, ma refer la riscuri de ordin geopolitic, riscuri clasice, dar si riscuri neconventionale legate de avansul unor elemente ISIS (gruparea jihadista Statul Islamic n.r.) spre Europa.

Cred ca aici trebuie sa ne concentram. Iar in privinta Afganistanului, eu cred ca este in studiu continuarea prezentei noastre in Afganistan. Suntem a patra natiune deja ca prezenta militara acolo, cu peste 600 de militari. Recent aici au fost luate decizii la nivelul Consiliului de Securitate de a se continua prezenta in Afganistan si dupa 2016. Cred ca aici va trebui sa ne concentram politicile de aparare si de securitate.

AGERPRES: Cum vede comunitatea romaneasca din SUA acest parteneriat intre Statele Unite si Romania, parteneriat strategic?

George Cristian Maior: Eu cred ca acest parteneriat, care este elementul vital al politicii noastre externe si de securitate este foarte bine, valentele sale pozitive pentru ambele state sunt foarte bine constientizate de comunitatea romaneasca din SUA, care este extrem de atenta la evolutiile legate de dezvoltarea acestui parteneriat si are efectiv o contributie pe multiple dimensiuni, ma refeream la cultura, educatie, tehnologie.

Cred ca ei se vor implica si mai mult si noi ca ambasada va trebui sa comunicam mult mai intens cu aceasta comunitate mare, raspandita pe intreg teritoriul SUA, pentru a duce mai departe parteneriatul strategic cu SUA.

AGERPRES: Aveti anumite proiecte legate de comunitatea romaneasca din SUA?

George Cristian Maior: In primul rand voi face o evaluare a modului in care functioneaza consulatele generale ale Romaniei din SUA in relatie cu serviciile pe care le acorda cetatenilor romani sau membrilor comunitatii romano-americane si vom vedea ce masuri vom lua dupa aceasta evaluare pe linia cresterii eficientei acestora si a implicarii lor pe multiple paliere. Ma gandesc si la deschiderea unui nou consulat general pe teritoriul SUA, avand in vedere modul in care se concentreaza geografic populatia romaneasca in diverse zone ale Statelor Unite.

Sper ca la anul acest consulat sa fie deschis in Florida. Vorbeam de Florida unde avem o puternica comunitate romaneasca si din punct de vedere numeric. Vom incerca sa dialogam mai mult cu reprezentanti ai comunitatii. Sunt foarte multi care m-au abordat cu diverse initiative, idei, proiecte si cu care discut constant. Chiar m-am bucurat de o primire foarte buna, as spune, si vreau sa materializam aceste proiecte impreuna cu ei.

AGERPRES: In momentul in care ati depus scrisorile de acreditare la presedintele Barack Obama, presupun ca a fost evident un moment emotionant, de o incarcatura emotionala destul de mare, avand in vedere ca v-ati reintors in Washington dupa 20 si ceva de ani de la studiile pe care le-ati avut aici. Care a fost senzatia pe care v-a lasat-o presedintele Obama dincolo de aparentele diplomatice?

George Cristian Maior: Am avut o discutie calda cu presedintele Obama care chiar m-a intrebat de perioada mea de studii de aici, printre altele, dar bineinteles accentuand si eu si domnia sa valoarea deosebita a parteneriatului strategic Romania-SUA si aprecierea ca acesta functioneaza in parametri foarte buni.

Intr-adevar o asemenea oportunitate este rara si cred ca discutia pe care am avut-o cu presedintele SUA reconfirma modul in care Romania este privita, foarte clar si transant, ca unul dintre cei mai importanti aliati strategici ai Americii din Europa si din regiunea noastra.

Si acest lucru poate da un impuls pe toate celelalte paliere, pentru adancirea cooperarii dintre Romania si SUA.

 

http://www.agerpres.ro/politica/2015/10/26/interviu-george-cristian-maior-este-ambitia-mea-ca-parteneriatul-romaniei-cu-sua-sa-fie-cel-mai-puternic-in-regiunea-noastra-09-51-06

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page