Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Eva Simon: O lumânare pentru eroii nostri

 
„23 octombrie 1956 este o zi care va trai pentru totdeauna in analele oamenilor liberi si ale natiunilor. A fost o zi a curajului, constiintei si triumfului. Nicio alta zi de la inceputul istoriei nu a aratat mai clar eterna forta a dorintei omului de a fi liber, indiferent de sansele de succes, indiferent de sacrificiile necesare", a spus John F. Kennedy, presedintele Americii, la prima aniversare a Revolutiei din Ungaria.

In ziua in care apare revista noastra se implinesc 59 de ani de la declansarea Revolutiei maghiare din toamna anului 1956, eveniment care avea sa constituie prima mare lovitura data ocupatiei sovietice in Europa de Est.

Dorinta de libertate a ungurilor a fost zdrobita de tancurile sovietice dupa aproape trei saptamani, pe 10 noiembrie 1956. Dar dorinta de libertate din acele vremuri tulburi nu a fost doar a ungurilor, ci si a romanilor, care visau la alungarea ocupatiei sovietice din tara lor. Romanii din Ungaria au avut si ei revolutionarii lor, ajunsi in toiul luptelor cu sau fara vointa. Un lucru e cert: au fost oameni curajosi si constiinciosi. In aceasta zi, noi, romanii, avem datoria de a aprinde cate-o lumanare intru memoria vesnica a celor care au fost Elisabeta Maniu, Mihai Farcas si Gheorghe Hotaran, tineri din Jula, morti pentru libertate.

Despre Elisabeta Maniu si Mihai Farcas, ambii romani din Jula-Vareu, azi cartier al orasului Jula, am auzit pentru prima data de la regretatul invatator Teodor Oltean. si acum 15 ani povestea cu teama despre acele vremuri.

Elisabeta a fost condamnata la moarte si executata pe nedrept de securitatea maghiara la numai 19 ani. Dupa amintirile invatatorului batran, un grup de tineri s-au adunat langa podul din Vareu, pe malul Crisului, unde s-au gandit ei ca ar putea opri trupele de securisti maghiari.

Dupa ce au asteptat cu arma in mana, s-a zvonit ca trupele nu mai vin si tinerii au plecat acasa. Dupa doua zile a intervenit securitatea maghiara si a arestat un grup de 17 persoane, printre care si doi romani. Elisabeta Maniu si Mihai Farcas au fost acuzati ca au fost initiatorii miscarii si condamnati la moarte. Acuzatiile au fost fabricate. Nu au fost ei initiatorii miscarii, au fost simpli participanti, dar pe ei i-au scos ca fiind capii. Au fost condamnati pentru simplul fapt ca aveau arme. Se spune, potrivit actului de acuzare, ca Elisabeta nu avea la ea arme cu care putea ucide un om, ci doar un pistol de semnalizare. In ianuarie 1957, Maniu si Farcas au fost condamnati iar in februarie au fost executati in cazarma securistilor maghiari de la Bichisciaba. Au fost ei adevaratii vinovati ai revoltei? Va ramane un mister pe veci de ce tocmai doi romani au fost gasiti ca tapi ispasitori in fata securistilor.

Pana acum cativa ani, in comunitatea romaneasca din Ungaria nu prea se stia despre acesti tineri eroi, care poate nu au fost adevarati revolutionari, dar au fost cei care au platit cel mai scump pentru libertate: cu propria lor viata.

La fel cum nici Teodor Hotaran din Jula, fratele lui Gheorghe Hotaran, mort pe strazile Budapestei in toamna anului 1956, pana acum cativa ani nu prea a povestit despre clipele de groaza pe care le-a trait alaturi de fratele lui. Teodor atunci avea doar 18 ani. „Nu se stie cine a inceput lupta. Oamenii au fost indemnati de interesele lor dezamagite. Conceptie nu au avut. Luptau doar din dezamagire. In ziua a doua sau a treia m-am urcat si eu intr-un tanc, mergeam pe strada Rákóczi spre Radio. Atunci l-am intalnit ultima oara pe fratele meu Gheorghe... El mi-a zis sa ma dau jos, dar eu vroiam sa ma duc mai departe. Ma conducea curiozitatea. Aceasta curiozitate unora le-a costat viata. Fratele meu nu a fost revolutionar, doar ca a fugit printre case si nu a scapat...", asa isi aminteste Teodor Hotaran de acele vremuri sangeroase intr-un interviu dat Foii romanesti in 2006.

Atunci cand evocam evenimentele Revolutiei din 1956, sa nu uitam sa aprindem si noi, romanii din Ungaria, o lumanare pentru eroii nostri.

Eva Simon, Foaia Romaneasca, 23 octombrie 2015
Sursa: Romanian Global News
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page