Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1183)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

 V-am familiarizat saptamana trecuta, editia 1182, cu o referire facuta de una dintre cele mai luminate minti pe care omenirea a avut sansa sa o aiba - ma refer la Alcuin(735-804 AD) - referitoare la conditia umana, reactia multimii, a maselor, care intr-o scrisoare adresata in anul 798 Regelui Frantei, Charlemagne il atentioneaza ca “freamatul-reactia multimii este intotdeauna aproape de nebunie”. Aceasta remarca, facuta cu 1017 ani in urma, este perfect valabila si in timpurile prezente, cand datorita unei dotari cerebrale aflate in vecinatatea inexistentului, reactia maselor poate duce la iminenta destabilizare a Planetei.
 Desi consider ca “a explica adevarul celor care nu sunt structurati mental sa te inteleaga, este similar cu a promova falsitatea” - Sir Antony Hope - si fara a avea pretentia ca detin “adevarul absolut” sau “Bula Filosofala”, apanaje stricte ale Divinitatii, am sa incerc sa va familiarizez cu filosoful francez Gustave Le Bon, autorul unor studii de exceptie privind caracteristica multimii si a unei capodopere, intitulata “The Crowd: A study of a popular mind” - Multimea: Un studiu al gandirii maselor”. Asta pentru a va explica aderenta maselor la tot felul de miscari populare, incepand cu Revolutia Franceza si terminand cu evenimentele din Decembrie 1989, cat si rezultatele survenite in urma pretinselor alegeri.
Gustave Le Bon ne spune ca “masele n-au fost insetate niciodata dupa adevar, au evitat evidentele care nu sunt pe placul lor, preferand zeificarea erorilor, daca erorile i-au sedus; oricine poate sa-I alimenteze cu iluzii, devine usor stapanul lor; oricine incearca sa le distruga iluziile este intotdeauna victima lor - The masses have never thirsted after truth, turn aside for evidence that is not to their taste, preferring to deify error, if error seduce them. Whoever can supply them with illusions is easily their master; whoever attempts to destroy their illusions is always their victim”. Tot acest filosof ne spune  ca “multimea manifesta un respect docil pentru forta si este putin impresionata de bunatate, care dupa ei este o forma de slabiciune - Crowds exhibit a docile respect for force, and are but slightly impressed by kindness, which for them is scarcely other form of weakness”. Pentru cei care se doresc factori decizionali, fara a demonstra valente deosebite in privinta dotarii cerebrale, le recomand a analiza - asta, daca au cu ce - urmatoarea emanatie, provenita din mintea de geniu a lui Gustave Le Bon : ” Astazi, un individ poate fi adus in asemenea stare incat pierzandu-si personalitatea sa constienta, devine sclavul tutor activitatilor sale inconstiente pe care hipnotizorul le dirijeaza dupa bunul lui plac… . Aceasta este, cu aproximatie, starea individului care face parte dintr-o multime”. In ce ma priveste, ma regasesc perfect in inteleapta cugetare a poetului grec Philemon : “Nu uita niciodata ca esti om !” Aceste cuvinte constituie un vechi adagio la adresa fiintei superioare care este omul, dar si un foarte actual momentum pentru a pazi marile virtuti umane: Ratiunea, morala, iubirea, intr-un cuvant: Omenia. Se aude domnilor ceea ce trebuie sa paziti ! Oricum, va trebui sa va grabiti ! Dupa ce am scapat de previziunile Calendarului Mayas care a anuntat  sfarsitul acestei imperfectiuni, care este Planeta Terra, la data de 21 Decembrie 2012 orele 23:11 Pacific Standard Time, Organizatia FreeMassons ne anunta iminenta sfarsitului Armageddonic al Planetei pentru anul 2022 !!! Oricum, cu actualul fond uman existent la nivel Planetar, omenirea a devenit total nefunctionala. Filosoful Frederich Nietzsche ne-a avertizat urmatorul fapt: “ cateodata oamenii nu doresc sa auda adevarul pentru ca nu doresc sa-si distruga iluziile - Sometimes people don’t want to hear the truth because they don’t want their illusions destroy.”
In final, ma simt obligat de propria-mi constiinta, de a-i familiariza pe niste locuitori aflati la peste 10.000 km, in pitorescul Liternum, Livezeni-Jedd de Mures, undeva in nordul Aleii Sudului, cu o emanatie cerebrala care poarta semnatura geniului John Stuart Mill; nu de alta, dar Mahatma Gandhi, ne-a lasat faptul “ca exista o Curte mai inalta decat orice Curte de Justitie si asta este Curtea Constiintei; inlocuieste toate celelalte Curti - There is a higher Court that Court of Justice and that is Court of Conscience. It supercedes all other Courts”, iar Curtea Constiintei, apanaj - atribut care lipseste cu desavarsire, majoritatii locuitorilor Planetei, imi dicteaza acest lucru.
 John a fost un intelectual de prima marime, fluent in limba Greaca de la varsta de 3 ani si in limba Latina de la 8 ani, adept al filosofiei Benthamite, instaurata de Jeremy Bentham, care referitor la subiectul mai putin familiar anumitor cetateni din Mioriticul Plai Carpatin, a spus urmatoarele:” Razboiul este un lucru urat, dar nu cel mai urat dintre lucruri; ruinarea si degradarea sentimentelor morale si patriotice care considera ca nimic nu valoreaza implicarea in razboi, este mult mai rea….Un om care nu are nimic pentru ce sa lupte, nimic care sa-i pese exceptand propria lui siguranta, este o creatura mizerabila, care n-are nicio sansa de a fi om liber decat daca este silit si constrans asa de eforturile oamenilor mai buni decat el. - War is an ugly thing, but not the ugliest of things; the decay and degraded state of moral and patriotic feeling which thinks that nothing is worth war is much worse…A man who has nothing which he is willing to fight for, nothing which he cares more about than he does about his personal safety is a miserable creature who has no change of being free, unless made and kept so by exertions of better men than himself.”
Bine ar fi sa nu ne lansam in subiecte pentru care nu avem calificarea necesara si care necesita zeci de ani de studii si documentare. La fel de bine ar fi sa devenim familiari cu “Common Sense-Bunul Simt” a politologului englez, Thomas Paine. Chiar daca a vazut lumina tiparului la 10 Ianuarie, 1776, este perfect actuala !!! Va asigur ca nu sunt interesat de a crea orice rivalitate. Cu cat putem lucra mai mult impreuna, cu atat va fi mai bine pentru TARA STRAMOSEASCA.
Nu uitati, unul dintre geniile secolului al XIX-lea, filosoful francez Frederic Bastiat a spus urmatoarele: “Progresul unei natiuni, comunitati depinde de nivelul relatiilor sociale dintre membrii natiunii, comunitatii”. Nu putem progresa, cand, indiferent de perimetrul geografic in care ne ducem existenta, traim intr-un perfect antagonism, care dupa spusele istoricului Herodot (484-425 BC), dateaza din secolul al V-lea BC !!! Ramane pentru mine un mister neelucidat, locul unde a disparut poporul care cu secole in urma, cand caii Imperiului Otoman se adapau din altarele de la Buda si Viena, poporul Roman, ca o nota de fronda adresata Turcilor, construiau Biserici. Singurul obicei pastrat de sute de ani, este ca la ora actuala Romania are cele mai multe Biserici pe cap de locuitor din lume; cat despre vechiul popor Roman, la care cu secole in urma se uitau cu mandrie toate Cancelariile Europei, nu mai poate fi regasit in actualul perimetru al Mioriticului Plai Carpatin !!!

 A.C.TON


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page