Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DRUMUL DE LA GLORIE LA GRAJD SI DE LA GRAJD LA GLORIE

 

Pastor Luigi Mitoi, Biserica Betania Chicago

Sarbatorile fac parte din viata si cultura noastra, ele ne dau bucurie, identitate si motivatie. Fiecare popor are sarbatorile lui, ele fiind repere ale trecutului pentru generatia prezenta, in perspectiva viitorului. O sarbatoare, in general, ne aduce aminte de trecut, prezent si viitor - prin faptul ca da viata trecutului, frumusete prezentului si motivatie viitorului. Da viata trecutului, prin faptul ca la orice sarbatoare ne aducem aminte si aniversam un eveniment din trecut. In memoria noastra revin evenimente si oameni care nu mai sunt, dar ii pastram la loc de cinste in memoria noastra. Da frumusete prezentului, prin faptul ca o sarbatoare rupe ritmul monoton al vietii si totul se umple de... sarbatoare. Da motivatie viitorului, prin faptul ca evenimentele sau persoanele aniversate, ne obliga sa le urmam exemplul, motivandu-ne pentru o viata demna, care sa-si merite locul in memoria urmasilor nostri. Sarbatoarea Pastelor - care presupune suferintele, moartea si invierea Mantuitorului in glorie - este cea de-a doua ca importanta pentru crestini, dupa Craciun - care presupune nasterea Mantuitorului in grajdul din Betleem. Cuvantul Paste (trecere) incepe in limbile moderne cu primele trei litere din limba latina, p,a,s. Astfel, in romana este Paste, in italiana este Passare, in franceza este Passer, in engleza este Passover, in ebraica este Pesah... Pentru prima oara in Biblie, intalnim acest cuvant in Exodul 12:11, unde Dumnezeu invata poporul sa jertfeasca un miel pentru a-si scapa viata de pedeapsa divina care va veni peste Egipt. Sangele mielului injunghiat a facut ca evreii sa treaca de la moarte la viata si egiptenii de la viata la moarte. Aici, mielul de jertfa il simbolizeaza pe Mielul lui Dumnezeu care va veni la implinirea vremii, in persoana Mantuitorului Isus Cristos, sa ofere oamenilor scaparea de pedeapsa divina care va veni peste Planeta Pamant. Apostolul Pavel explica mai tarziu ca: "Cristos, Pastele noastre a fost jertfit" (1 Corinteni 5:7). Pastele ne invata printre altele despre drumul pe care a mers Isus, plecand din Glorie, si trecand pe rand prin Grajd, Ghetsimani, Gabata, Golgota, Groapa si din nou in Glorie. Locuri ale suferintei impletite cu triumful.


1. GLORIA. In timp ce pe Planeta Pamant oamenii se zbateau in pacat, suferinta, lipsuri, Fiul lui Dumnzeu, Isus Cristos, trona in glorie. Din dragoste pentru oameni, a coborat din glorie, pentru a-i duce pe oameni acolo. Sunt multi intemeietori de religii, insa Cristos este singurul care a venit din cer, toti ceilalti vor sa mearga la cer. Pentru mantuirea oamenilor, El a venit din glorie in rusine, din bogatie in saracie, din cer intr-un ... grajd.

2. GRAJDUL. Pentru a salva omul de mania lui Dumnezeu provocata de pacat, Cristos s-a intrupat prin fecioara Maria si a murit in locul si pentru pacatul omenesc. El s-a intrupat in cele mai modeste conditii, pentru a fi accesibil si celor din cea mai umila conditie de viata. Imparatul Universului a facut dovada ca ne iubeste si ca nimic nu este prea mult, in intentia lui de a ne salva de la moartea vesnica.

3. GHETSIMANI. Obosit si flamand in trup, incarcat cu toata vinovatia umana in duh, Cristos se roaga pentru oameni in gradina Ghetsimani. Timp in care nimanui nu-i pasa de destinul ingrozitor al omului, Cristos mijloceste cu lacrimi ca de sange inaintea Marelui Judecator. El a plans acolo si pentru oamenii care nu inspira mila nimanui, si pentru noi.

4. GABATA. Asa s-a numit locul unde a fost judecat procesul lui Isus Cristos de Guvernatorul Imperiului Roman. Paradoxal este faptul ca omul sta pe scaunul de judecator, iar Dumnezeu sta pe scaunul de acuzat. Intentia lui Pilat de a face dreptate a fost invinsa de interes. Toti si-au batut joc de El, Irod, Pilat il condamna pe nedrept - in ciuda concluziei lui: "Eu nu gasesc nici o vina in El". Preotii instiga masele de oameni, ucenicii il parasesc, Iuda il vinde pentru treizeci de arginti...

5. GOLGOTA. Pentru a curata recordul nostru vinovat in fata sfinteniei divine, El a murit pe cruce. Tot pacatul si esecul uman a fost eliminat, prin moartea lui inlocuitoarea, care a satisfacut dreptatea si justitia lui Dumnezeu. Acum, mantuirea lui este suficienta pentru absolut toti oamenii, insa este eficienta numai pentru cei care-L accepta in viata lor prin credinta si pocainta. A fost rastignit la intersectia celor trei continente, Asia, Africa si Europa, avand acuzatia rastignirii scrisa in cele trei limbi antice, ebraica, greaca si latina.

6. GROAPA. Cristos nu a fost inmormantat de familie, nici de prieteni sau de sutele de oameni pe care i-a vindecat, ci de doi straini. Nascut intr-un grajd si inmormantat de trecatori, aceasta a fost umilinta si suferinta cu care a platit Mantuitorul mantuirea noastra. Diavolul l-a dat pe mana mortii si preotii pe mana soldatilor, care l-au pazit sub autoritatea sigiliului roman, ce bloca mormantul.

7. GLORIA. In dimineata invierii, autoritatea divina a sfidat autoritatea soldatilor inarmati si a sigiliului roman, viata a sfidat moartea. Triumful invierii si al vietii a influentat pentru intotdeauna cele trei sfere ale timpului, trecutul, prezentul si viitorul. Toti oamenii din istorie au coborat in neputinta, in tarana pamantului, singurul care a inviat dintre cei morti este Cristos, Mantuitorul.

Si ce foloseste unui om sa castige toata lumea, daca trebuie sa moara ? La ce-i va folosi unui om ca a castigat toata lumea, daca va putrezi in iad ? Biblia spune ca asa cum Dumnezeu l-a inviat pe Cristos atunci, la fel ne va invia pe noi, daca credem in El si-L urmam cu credinciosie si ascultare. Destinul meu etern este in mana mea, el depinde de alegerea si trairea mea. Acum se pot bucura si saracii, bolnavii, insinguratii pentru ca invierea nu depinde de standarde intelectuale, materiale... ci de credinta in Cristos si pocainta personala. Prin moartea si invierea Sa, Cristos a invins pacatul, moartea si pe Diavolul.

Cand vei citi aceste randuri sa-ti aduci aminte ca Dumnezeu te asteapta la acest Paste, sa-ti predai inima lui prin credinta in Cristos. Si cand va fi invierea, noi si familiile noastre sa inviem pentru glorie, nu pentru iad.

Este si sansa ta, este poate ultima sansa !

 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page