Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Conducatori dupa "Inima lui Dumnezeu" si Conducatori dupa "Inima Oamenilor"

de Preot Paroh Iconom Stavrofor Aurel Sas

„Iar Samuel i-a zis (regelui Saul): Rau ai facut ca nu ai implinit porunca Domnului Dumnezeului tau, care ti s-a dat, caci ar fi intarit Domnul domnia ta peste Israel de-a pururi. Acum insa nu va dura domnia ta. Domnul Si-a ales un om dupa inima Sa; si Domnul Ii va porunci sa fie rege peste tot poporul Sau, fiindca tu n-ai pazit ceea ce ti-a poruncit tie Domnul" (1 Regi 13:13-14).

(Continuare din editia precedenta)

Regele David fuge de fiul sau Abesalom

Dupa ce vestitorul a venit de la Hebron la David in Ierusalim si i-a spus ce s-a intamplat, David a zis catre toate slugile sale: „Sculati-va sa fugim, caci nu vom scapa de Abesalom ...". David a hotarat sa plece, ca sa nu se intample lupta cu sabia intre oamenii lui si ai fiului sau Abesalom si sa se piarda vieti omenesti si sa se distruga si diferite orase si cladiri. Asa a fugit regele David pe jos si toti oamenii lui si s-au oprit la Bet-Merhac, lasand acasa zece femei sa aiba grija de palatul regal. Apoi s-au adaugat si alti oameni regelui pe drum, incat s-a ajuns la sase sute de oameni. Astfel, a plans toata tara cu glas mare si au trecut cu regele David raul Chedron si s-au dus in pustie.

Cand a vazut David pe preotul Tadoc cu toti levitii ca au adus si Chivotul Legamantului Domnului, a zis: „Intoarce Chivotul lui Dumnezeu in cetate, a zis catre preotul Tadoc, ca sa stea la locul lui. De voi afla mila in ochii Domnului, ma voi intoarce si-mi va da sa-L vad pe El si locasul Lui. Iar daca El imi va zice: „Nu mai este bunavointa Mea cu tine, atunci iata-ma, faca cu mine ce va voi". ... Sa stiti ca eu am sa raman in pustie pana imi va veni veste de la voi. Atunci preotul Tadoc si Abiatar au intors Chivotul lui Dumnezeu in Ierusalim si au ramas acolo" (cf. 2 Regi 15:24-29). Apoi regele David a mers in Muntele Eleon plangand cu capul acoperit si descult. La fel, toti oamenii care erau cu el aveau capul acoperit si mergeau plangand. Cand a aflat David ca si Ahitofel, sfatuitorul lui David, era in numarul razvratitilor cu Abesalom, David s-a rugat, zicand: „Doamne, Dumnezeul meu, risipeste planurile lui Ahitofel!" Cand David a ajuns pe varful Muntelui Eleon, unde s-a inchinat lui Dumnezeu, a venit la el si cel mai bun prieten Husai Archianul, cu haina sfasiata, iar David i-a zis: sa mearga inapoi si sa-i trimita vesti (cf. 2 Regi 15:30-37).

Simei a mustrat pe David

Simei era unul din neamul regelui Saul, care a venit la David cand a ajuns la Bahurim si l-a mustrat si l-a blestemat pe David, zicand: „Domnul a intors asupra ta sangele casei lui Saul, in locul caruia te-ai facut rege si a dat Domnul domnia in mainile lui Abesalom, fiul tau si iata tu esti in necaz "... Cand David a vazut ca oamenii lui vor sa-l prinda pe Simei, a zis catre ei: „Lasati-l sa blesteme ...Poate va cauta Domnul la umilirea mea si imi va rasplati cu bine pentru acest blestem al lui" (cf. 2 Regi 16:5-12). Deci, blestemul si umilirea cuiva din partea necredinciosilor, Domnul il poate ridica pe cel umilit si sa-l inalte pentru credinta, suferinta si nerazbunarea lui.

Abesalom la Ierusalim si intocmirea planurilor de prindere a lui David

Dupa ce Abesalom a auzit la Hebron ca tatal sau a fugit in pustie, s-a mutat cu resedinta la Ierusalim, impreuna cu toti oamenii lui (cf. 2 Regi 16:15). Abesalom a cerut sfaturi de la Ahitofel (cf. 2 Regi 16:21-23 si 2 Regi 17:1-4), si Husai (cf. 2 Regi 17:5-14). La urma, Abesalom a urmat sfatul lui Husai, iar Ahitofel, pentru ca nu a fost primit sfatul lui, s-a dus acasa unde si-a facut testamentul si s-a spanzurat (cf. 2 Regi 16:20-23 si 2 Regi 17:23). Abesalom a urmat sfatul lui Husai Archianul de a aduna oameni din Israel, de la Dan pana la Beerseba, si sa mearga cu ei sa-l prinda pe tatal sau David. Apoi Husai a zis catre preotii Tadoc si Abiatar sa trimita si sa spuna lui David sa nu ramana in pustie. Cand David a auzit vestea a trecut Iordanul. Dupa aceea David a mers la Mahanaim, iar Abesalom a trecut si el cu oamenii lui Iordanul, asezandu-si tabara in Tinutul Galaadului (cf. 2 Regi 16:20-23).

Regele David a plans moartea fiului sau Abesalom

Confruntarea in lupta a celor doua tabere de oameni, a lui Abesalom care venise in tinutul Galaad, si cu tabara lui David de la Mahanaiam, au devenit de neocolit pentru ca razvratirea lui Abesalom si a oamenilor lui era de neevitat, iar suferinta taberei lui David, fugita in pustie, era mare. Inainte de inceperea luptei, regele David a zis taberei sale ca va merge si el cu ea, dar ei au zis: „Sa nu mergi, i-au zis oamenii, ca noi chiar de vom fugi, nu se va tine seama de aceasta; si chiar de ar muri jumatate din noi, de asemenea nu se va tine seama; iar tu singur esti cat noi, zece mii! Deci, pentru noi este mai bine ca tu sa ne dai ajutor din cetate! David a ascultat, dar le-a dat porunca lui Ioab, lui Abisai si lui Itai, care conduceau lupta, zicandu-le: „Sa-mi crutati pe baiatul Abesalom!" si tot poporul a auzit cum a poruncit regele tuturor capeteniilor pentru Abesalom" (cf. 2 Regi 18:1-5). Apoi regele David a iesit la poarta si a trecut prin fata lui tot poporul randuit pe sute si pe mii, dupa organizarea lui David, si s-au dus sa-i intampine pe israeliti, si astfel s-a dat lupta cea mare in padurea lui Efraim. Scriptura descopera ca in padurea aceea a fost o lupta mare atunci, incat au cazut douazeci de mii de israeliti din oastea lui Abesalom, infranti de oamenii lui David.

Cand oamenii lui David l-au intalnit pe Abesalom, era calare pe un catar, fugind pe sub un stejar, iar parul sau mare s-a agatat de crengile stejarului si el a ramas spanzurat in vazduh, iar catarul a fugit mai departe. Atunci, cei ce au vazut aceasta din oamenii lui David au venit la Ioab, comandantul oastei si i-au spus. Acesta le-a zis ca de ce nu l-au doborat acolo la pamant? Iar omul acela i-a zis lui Ioab ca el nu isi ridica pentru nimic mana asupra fiului regelui, care a poruncit capeteniilor si la intreg poporul, zicand: „Crutati-mi pe baiatul meu Abesalom!". Apoi, Ioab a luat in mana trei sageti si a mers si le-a infipt in inima lui Abesalom, si l-au ingropat in padurea lui Efraim. Astfel, a ramas monumentul facut de el in Valea Regelui, dandu-i numele: Monumentul  lui Abesalom (cf. 2 Regi 18:6-18).

Cand i-au dat vestea lui David, ca fiul sau Abesalom a murit, David a plans cu amar dupa el, zicand: „O, fiul meu Abesalom, Abesalom, fiul meu! Mai bine muream eu in locul tau! Abesalom, Abesalom, fiul meu!" (cf. 2 Regi 18:19-33). Aceasta a fost inima de tata a lui Dvaid, desi fiul sau i-a facut atat rau, el a plans moartea lui si ar fi preferat sa moara el in locul fiului sau.

David din nou rege la Ierusalim

David a ajuns la Ierusalim din nou, dar el a transformat ziua biruintei intr-o plangere pentru tot poporul, din cauza mortii fiului sau. Poporul a intrat in cetate, dar regele nu putea sa se mangaie, ci isi acoperea fata, strigand: „Abesalom, Abesalom, fiul meu!" Atunci, mai marele ostirii Ioab, a intrat furios la rege si i-a cerut sa iasa la popor, si atunci David a iesit si a sezut la poarta, iar poporul a trecut prin fata regelui, si ziceau ei din toate triburile lui Israel: „Regele David ne-a izbavit din mainile vrajmasilor nostri si ne-a scapat din mainile Filistenilor, iar acum el insusi a fugit din tara aceasta, ..., de frica lui Abesalom ... Pentru ce dar intarziem noi a aduce inapoi pe rege? si aceste vorbe au strabatut tot Israelul si au ajuns si pana la rege" (cf. 2 Regi 19:1-10).

Atunci au sarit si cei din tribul lui Iuda la Ghilgal, ca sa intampine pe rege si sa-l treaca Iordanul. Acolo au venit si o mie de oameni din tribul lui Veniamin, cu Simei in frunte, care inainte il blestema pe David, si au pregatit pentru rege trecerea Iordanului. Simei a cerut iertare regelui David, iar regele l-a iertat si l-a asigurat ca va trai. Astfel, David si tot poporul au trecut Iordanul, si David a mers la Ghilgal cu tot poporul lui Iuda si multi din Israel. La cuvintele schimbate intre cei din tribul lui Iuda, dintre care se tragea David, si dintre triburile celelalte ale lui Israel, a rezultat marea dragoste si pretuire a tuturor pentru regele David (cf. 2 Regi 19:11-42). Asa a avut loc din nou instalarea lui David ca rege in Israel, cu lacrimi, cu intoarcerea vrajmasilor sai, si cu devotamentul de urmare al tuturor din Israel. Un alt aspect, care il putem observa, al caracterului lui David dupa „inima lui Dumnezeu", este ca l-a iertat pe dusmanul lui Simei, care inainte l-a blestemat!

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page