Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PROBLEMA BASARABIEI

Intre Conferinte, Discutii, si Actiune

Basarabia reprezinta o rana etnica si teritoriala deschisa a Romaniei pe care nici un Roman nu o poate ignora. Daca generatia de Romani de azi renunta la Basarabia, nimic nu va impiedica generatia de maine sa renunte la Transilvania ori la alte provincii romanesti. Este datoria noastra, a tuturor Romanilor, sa militam pentru un stat national romanesc, democrat, tolerant, si intregit cu Basarabia.

Fosta republica Sovietica Moldova este un stat creat articial fara identitate proprie, fara natiune, fara istorie, fara resurse, si fara viitor. "Moldova de rasarit" exista doar ca sa faca jocul Moscovei intre Romania si Ucraina si sa incurce treburile Europei. In aceasta lumina, Romanii tarii au obligatia sa gaseasca curajul necesar enuntarii adevarului si remedierii imfamului pact Ribbentrop-Molotov.

Pentru pacea si siguranta Europei, singurul loc natural al Moldovei dintre Prut si Nistru este impreuna cu Romania. Acordurile de la Helsinki interzic modificarea frontierelor prin mijloace violente, dar nu insa prin negocieri. In acest sens, guvernul Roman ar trebui sa abordeze aceasta problema cu toate marile capitale ale lumii. In acest sens, un grup de Romani-Americani din Washington a luat initiativa de a informa forurile de resort cerand schimbarea atitudinii Statelor Unite in aceasta importanta problema.

In cursul importantei sale vizite la Washington din martie 2005, presedintele Romaniei Traian Basescu a abordat chestiunea Basarabiei atat la intalnirea oficiala cu presedintele George W. Bush, cat si in intrunirile publice care au incheiat vizita sa oficiala in Statele Unite. Domnia sa a reactionat de asemenea favorabil la scurta discutie avuta cu membrii grupului pro-Basarabia. Modul in care noul presedinte a abordat subiectul este, "diplomatic," dar D-sa a spus clar si citez "parte din poporul Roman este in Moldova. Suntem un popor in doua state…". Este un pas inainte fata de modul in care presedintii anteriori ai Romaniei au tratat, ori mai bine zis au neglijat, problema Basarabiei. In aceeasi ideie, discutiile avute de grupul ad-hoc pentru Basarabia cu ambasadorul Sorin Ducaru au fost si ele informative si utile.

Romanii dispersati in lume trebuie sa se puna de acord cu cei din tara si din Basarabia si impreuna cu autoritatile de la Bucuresti sa-si sustina ferm si demn drepturile. Basarabia ne uneste pe toti indiferent de pozitie sociala, orientare politica, nationalitate, crez sau religie. Pentru Romani si Romania, Basarabia este mai mult decat un ideal nobil, este o cauza nationala. A sosit timpul sa ne unim in acest scop si sa trecem la actiune. Redam in continuare scrisoarea inmanata personal presedintelui Traian Basescu cu prilejul recentei sale vizite la Washington.

COMITETUL AD-HOC ROMAN-AMERICAN PENTRU BASARABIA

Excelentei Sale

Domnului Traian Basescu

Presedintele Romaniei

Stimate Domnule Presedinte,

Ne adresam Dvs. in calitate de cetateni Americani de origine Romana preocupati de soarta tarii de bastina si a Romanilor de pretutindeni. Consideram ca asa cum Romania respecta drepturile minoritatilor etnice din tara, tarile vecine trebuie sa respecte si ele drepturile minoritatilor romanesti de pe teritoriile lor.

O problema unica o reprezinta Basarabia, provincie romaneasca de la Traian si Decebal, si de la Basarabi si Musatini, pana la regii Romaniei moderne. Nici un Roman nu poate uita or ignora soarta Basarabiei si a confratilor de dincolo de Prut si Nistru. Aceasta este convingerea ferma a Comitetului nostru si a celor circa doua milioane de Romani-Americani care ne sprijina in aceasta problema. Comitetul nostru urmareste repararea injustitiei istorice comise impotriva Romaniei de pactul Ribbentrop-Molotov, si reafirma dreptul tarii asupra teritoriului dintre Prut si Nistru. Basarabia ne uneste pe toti in ganduri si simtiri.

In acest scop, am inceput sa contactam si sa informam atat autoritatile Americane cat si opinia publica din Statele Unite despre situatia Basarabiei. In vederea consolidarii cooperarii Romano-Americane in aceasta problema, suntem gata sa colaboram cu Dvs. si cu guvernul pe care il conduceti. Pentru a fi eficace in actiunile noastre, va cerem insa ca dvs. in numele Romaniei sa amintiti permanent partenerilor Americani ca Basarabia este un pamant romanesc.

In lumina celor de mai sus obiectivele urmarite de grupul nostru de actiune sunt:

- Reafirmarea drepturilor Romaniei asupra Basarabiei si mentinerea vie a acestei idei in opinia publica din Statele Unite ale Americii.

- Informarea si angajarea liderilor politici Americani in sustinerea cauzei romanesti privind Basarabia.

- Promovarea pe plan international a drepturilor romanesti asupra provinciei cu scopul final de a se obtine reunirea Basarabiei cu Romania.

Grupul de Initiativa din Washington, DC, 10 Martie 2005

Semneaza:

Pr. Gheorghe Calciu-Dumitreasa; Lider spiritual, parohul Bisericii Ortodoxe Romane Sfanta Cruce din Virginia, fost detinut politic timp de 20 de ani in Romania.

Dr. Nicholas Dima; Politolog, fost profesor la Scoala Speciala a Fortelor Terestre Americane, JF Kennedy, US Army, Fort Bragg, NC, si la Scoala Navala de Razboi, US Naval War College, Newport, RI, fost redactor la Vocea Americii.

Valentin Tepordei: Inginer geolog, cercetator principal la U.S. Geological Survey, Nascut la Chisinau, fiul Pr. Vasile Tepordei, Profesor si Ziarist, Deportat politic intre 1948 si 1956 in Gulagul Sovietic la Vorkuta.

Dr. Silviu Ziscovici; "Medicul Romanilor" din zona Washington, D.C., cunoscut sustinator al cauzelor romanesti.

Comitetul Ad-hoc din Washington lanseaza tuturor Romanilor o chemare la actiune pentru readucerea Basarabiei in sanul familiei romanesti. Daca unirea ramane un scop de lunga durata, alte obiective se cer rezolate urgent. Intre acestea se numara:

- Retragerea armatei a 14 a Rusiei din Transnistria, promisa de Rusia in repetate randuri Consiliul Europei dar neinfaptuita pana in prezent, si care ar aduce reintegrarea regiunii dizidente.

- Renuntarea definitiva la planurile de Federalizare a Republicii Moldova.

- Securizarea frontierelor estice ale Republicii Moldova si eliminarea surselor de fabricare si comercializare a armamentului ilegal din Transanistria care alimenteaza organizatii teroriste din toata lumea.

- Sprijinirea eforturilor de apropiere a Republicii Moldova de Comunitatea Nord Atlantica si Comunitatea Europeana.

- Respectarea dreptului Basarabenilor la educatie in limba materna astfel incat generatia de maine sa-si poata decide singura soarta si identitatea.

Comitetul Ad-Hoc recomanda romanilor de pretutindeni sa intervina pe langa forurile importante din intreaga lume si sa sustina cauza Basarabeana si obiectivele mentionate. Comitetul propune totodata organizarea prin alegeri democratice a unui forum romanesc international in acest scop. In acel moment, comitetul ad-hoc se va dizolva ori va ramane sa coordoneze activitatile din capitala Americii.

Washington, Martie 2005

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page