Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cum se alege un Papa

La decesul unui papa, ceremoniile funerare dureaza intre 15 si 18 zile. In aceasta perioada, toti cardinalii catolici din lume vin la Roma pentru a alege un nou papa.

Din 1274, papa este ales de un Conclav secret instituit de papa Grigore X. Cardinalii stau intr-o incapere cu usile inchise, fiind cu desavarsire interzis accesul vreunui strain. Inainte de intrunirea secreta, au loc consultari "de culise" intre cardinali, pentru a desemna un candidat care are cele mai mari sanse de a fi ales inca din primul tur de scrutin.

Votul pentru alegerea unui nou papa are loc intr-o incapere din Vatican. Dupa ce cardinalii intra in aceasta incapere, usile se zidesc, pentru a se evita in acest mod orice "ochi indiscret". Pentru a comunica in exterior, exista un orificiu in perete, cu o usita rotativa, conceput astfel incat cei din afara sa nu-i poata vedea deloc pe cardinali. Prin acest orificiu, cardinalii primesc alimente si apa, iar ei transmit mesaje importante in scris pentru catolicii din intreaga lume. Desigur, in incapere exista paturi si instalatii sanitare.

Buletinele de vot sunt anonime, pe fiecare fiind imprimat cuvintul ”eligo” (aleg). Numararea voturilor secrete se face in prealabil de o comisie alcatuita din trei membri. Pentru a fi ales, noul papa trebuie sa intruneasca doua treimi plus un vot. Daca nu intruneste aceasta majoritate, buletinele de vot sunt amestecate cu paie umede si arse intr-o soba speciala din incapere. Fumul negru ii anunta pe toti cei care asteapta in piata din fata Domului ca, pana in acel moment, nu s-a ajuns la un rezultat.

Atunci cand unul dintre candidati intruneste majoritatea necesara - acest lucru se intampla de cele mai multe ori doar dupa mai multe zile de izolare si de repetare a scrutinului - buletinele de vot sunt amestecate cu paie uscate si aprinse in aceeasi soba. Pe hornul special din Capela Sixtina, iese un fum alb care vesteste multimii adunate ca lumea catolica are un nou papa. In acel moment, oamenii aflati la Vatican izbucnesc in ovatii.

Imediat dupa aceea, unul dintre cardinali iese pe balconul Domului si anunta: "Annuntio vobis gaudium magnum - habemus Papam!", rostind si numele celui ales.

Darul pe care il primeste noul papa este un inel de aur, incrustat cu o piatra pretioasa, simbol al puterii urmasului lui Sf. Petru pe Scaunul Apostolic. Fiecare papa primeste un alt inel, confectionat pe masura.

In perioada scindarii Bisericii catolice (227 - 1425), au aparut 34 de antipapi. Legenda vorbeste chiar si de o papesa, femeie travestita in barbat: papesa Ioana. La alegerea in fruntea Bisericii Catolice, fiecare papa isi ia un nume pontifical. Nici un papa nu si-a luat numele apostolului Petru. Potrivit legendei, cel care se va numi Petru va fi ultimul papa, marcand venirea lui Antichrist ca locotenent al acestuia si anuntand sfarsitul lumii. Apostolul Petru este considerat de catolici ca prim papa.

Papi de-a lungul timpului:

Sf. Leon I cel Mare (440 - 461) l-a convins pe Attila, ajuns sub zidurile Romei, sa se retraga; opera sa oratorica i-a adus in 1754 titlul de Doctor al Bisericii.

Leon VIII (963 - 965) - laic ales papa.

Silvestru II (999 - 1003) - erudit, dupa legenda chiar mag; a initiat cruciadele.

Sf. Leon IX (1048 - 1054) - sub pontificatul sau s-a produs scindarea definitiva a celor doua biserici: romana si orientala.

Clement V (1305 - 1314) a mutat sediul Sf. Scaun de la Vatican la Avignon.

Nicolae V (1447 - 1455) a intemeiat Biblioteca Vaticana.

Sixtus IV (1471 - 1484) a organizat construirea Capelei Sixtine din Vatican.

Clement VII (15233 - 1534) a refuzat sa autorizeze divortul regelui Henric al VIII-lea al Angliei, provocand schisma anglicana.

Grigore XIII (1572 - 1585) - reformatorul calendarului: din ordinul sau, ziua de joi 4 octombrie 1582 a fost urmata de vineri 15 octombrie.

Benedict XV (1914 - 1922) - in timpul primului razboi mondial a facut eforturi pentru incetarea ostilitatilor.

Paul VI (1963 - 1978) a facut un pelerinaj la Locurile Sfinte unde s-a intalnit cu patriahul Constantinopolului, dand si primind sarutarea impacarii dintre cele doua biserici: Romana si Orientala.

Ioan Paul II (1978 - 2005) - enciclice: Redemptor Hominis - rolul religiei in lumea contemporana.

Preot Paroh, Constantin Alecse, Biserica "Sfanta Treime", Los Angeles

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page