Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCRISOARE DESCHISA ADRESATA MINISTRULUI AFACERILOR EXTERNE, DL. MIHAI-RAZVAN UNGUREANU

 

Stimate domnule ministru, 

Ma vad nevoit sa apelez la acest canal de comunicare, pentru ca toate celelalte mi-au fost blocate, cu sau fara stiinta dumneavoastra, de oameni ai aparatului birocratic ce va inconjoara. Pe scurt, consider ca, atat pe fond, cat si procedural, rechemarea mea de la post cu mult inainte de termen, incalca legislatia in vigoare, anumite reglementari interne ale MAE, cat si o serie de principii, care ar trebui sa guverneze un stat de drept si democratic. Cu aceste argumente in fata, am decis sa nu ma adresez inca Justitiei, ci sa astept cu speranta pentru o perioada limitata reconsiderarea principiala a pozitiei dvs.

Pentru cei care nu-mi cunosc biografia profesionala, am sa fac un rezumat al carierei mele. Am fost unul dintre cei mai tineri ziaristi angajati dupa Revolutie la televiziunea publica. Fara a fi implicat politic, in 2001 am primit o oferta extrem de onoranta, pentru mine ca ziarist, din partea premierului Adrian Nastase, aceea de a fi purtatorul de cuvant al Guvernului. Credeti-ma, o asemenea experienta este unica in cariera unui jurnalist. Evident, am acceptat si am lucrat la Guvern aproximativ 2 ani, dupa care, in urma unor divergente de natura profesionala am preferat sa parasesc aceasta functie. Am fost onorat de propunerea sefului meu direct cat si a ministrului de externe din acea perioada pentru reprezentarea Romaniei intr-un post diplomatic mai indepartat dar, in acelasi timp, foarte competitiv. Sunt convins ca s-a tinut cont de experienta si de prestatia mea, anterioare numirii mele in aceasta pozitie. Aici, in SUA, fiind cel mai tanar sef de misiune din Romania, mi-am facut datoria cu onoare si profesionalism. Sunteti desigur informat ca am primit numeroase aprecieri pozitive privind activitatea mea diplomatica de la: Arnold Schwarzennegger, Guvernatorul Californiei,  American Jewish Committee, diferiti membri ai Congresului SUA, directori de ziare si organizatii civice sau economice americane si lista poate continua.

Acum primesc de la dvs. ordinul de rechemare in tara cu mult inainte de termen. Sigur ca ma voi conforma, in ciuda ilegalitatilor si a costurilor nejustificate pe care le va suporta bugetul public prin plecarea mea intempestiva, dar va intreb: oare la fiecare schimbare a puterii politice, trebuie eliminati toti cei care nu sunt partizanii noilor alesi, toti cei care nu fac parte din clientela politica a noii puteri ? Au vreo importanta competenta, valoarea si rezultatele bune obtinute de specialistii fara carnet de partid ? Fatalmente, peste un numar de ani se va produce o noua alternanta la putere. Ce veti simti atunci, daca Mihai-Razvan Ungureanu ar fi concediat din MAE, indiferent de capacitatea sa, de competenta, de rezultatele pozitive ale muncii sale. Va reamintesc, ca ati trecut printr-un astfel de episod dificil, dar cei pe care azi ii priviti drept dusmani, au avut intelepciunea sa nu considere ca sunt unicii depozitari ai adevarului si competentei absolute. Drept urmare, ati fost mentinut in structurile MAE si, in loc sa urmati acest model civilizat, dvs. atacati la radacina ministerul prin impunerea unei politici contraproductive in privinta resurselor umane. Din experienta personala va pot spune ca la fiecare schimbare de putere, cu exceptia celei din decembrie 2004, am fost creditat in avans pentru calitatile si realizarile mele profesionale. Si de fiecare data am confirmat prin profesionalism ca imi merit locul, indiferent cine detinea puterea politica in Romania.

Suntem aproape de o virsta, domnule ministru, facem parte din aceeasi generatie si ar fi pacat sa cultivati in minister un spirit strain de ceea ce are nevoie diplomatia romaneasca acum si in viitor. Lozinca – Cine nu e cu noi, e impotriva noastra ! – nu trebuie sa mai fie vreodata cultivata in Ministerul de Externe.

Sper ca scrisoarea mea sa va gaseasca in buna sanatate, atat de buna incat sa reflectati la cele scrise de mine. 

Los Angeles, California 

Claudiu Lucaci,

Consul General al Romaniei la Los Angeles

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page