Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Traian Basescu – un Presedinte al tuturor românilor

Asa cum am spus, cu o ocazie, nu ma simt in drept si nici nu doresc sa ii judec pe romanii din Romania. Multiplele cazuri-consecinte ale relatiilor zdruncinate in deceniile de dupa ce ne-au despartit fortat, m-au facut sa iubesc, adeseori, Romania si pe romani la modul abstract. M-am bucurat intotdeauna, insa, de succesele Romaniei, in adincul sufletului sperind ca acestea vor face bine si romanilor, ba chiar tuturor locuitorilor din Republica Moldova, precum si de pe alte meleaguri unde Dumnezeu i-a lasat pe romani sa traiasca sau pe unde i-au aruncat vitregiile destinului.

Ne obisnuisem intr-atit cu recenta conducere de virf a Romaniei incit o schimbare – sa fim sinceri – atit de brusca, parca, ne-a luat prin surprindere, necrezind ca ea s-a putut produce si nebanuindu-i, pina la capat, impactul. Declaratiile conducatorilor Statului Roman din ultimii patru ani, de cind s-a instalat la noi roseata comunista, au fost examinate cu lupa, au trezit mereu contrareactii, mai mult supte din deget, parca fiind asteptate pentru a fi atacate. Desi au fost si declaratii mai curajoase, ne obisnuisem, cumva, cu ideea ca despre noi ceva se vorbeste pe cite undeva, dar mai mult formal, sa nu se spuna ca am fost uitati, ca nu am fost luati in consideratie. Dar ca, in general, noi nu trebuie sa impiedicam avansarea Romaniei spre NATO si UE, ceea ce am si facut mereu. Clasa politica nationala a declarat, in repetate rinduri, ca nu doreste sa greveze (prin problema romanilor uitati peste Prut) intrarea Romaniei in familia europeana. Serialul de cronici programate la postul de televiziune N 24, pe tema "Basarabiei, despre care s-a tacut prea mult, marturie vie a romanilor, lasati fara identitate, neam si tara", se pare, insa, ca ii retrezeste chiar si pe unii romani ce credeau ca subiectul se inchide odata cu apropierea Romaniei de UE si reinstalarea cortinei de fier pe Prut.

De fiece data reprosam, poate, in surdina, destinului ca avansarea Romaniei spre UE ne va lasa si mai mult in urma, nevoiti de unii singuri sa ne confruntam cu planurile geostrategice ale Rusiei, care ne iubeste cu de-a sila, in timp ce, fata de Romania, raminem aceiasi "copaci fara padure", precum cinta si Tatiana Stepa, adusa la Chisinau, acum citiva ani, de Adrian Paunescu. Orice semn de simpatie publica fata de Romania era suspectat de gindul la unire, era imediat luat in lupa securitatii - ieri, azi si miine - antiromanesti.

Dar iata ca a invins Traian Basescu. Gesturile lui in contextul politicii externe, incepind cu declaratii si continuind cu o vizita-fulger la noi, dar si cu un lobby puternic la Casa Alba din SUA, ne reaprind candela in suflet, redindu-ne speranta de apartenenta la o natiune, la un popor. Asa cum a spus chiar Basescu: «Romania si Moldova sint doua tari independente, suverane, dar care au acelasi popor si un drum al Unirii noastre: in Europa moderna, in Uniunea Europeana».

Facind aceasta afirmatie la Iasi, in capitala regiunii istorice Moldova, rupta in doua bucati inegale, despartite de Prut, Basescu, nu a mai "beneficiat", insa, de o replica inepta, "antiexpansionista" din partea clicii comuniste a lui Voronin. Basescu l-a pedepsit bine – voluntar sau involuntar – pe Voronin. Acesta l-a primit, mizind pe o acceptare a sa de catre intelectualii romani sau neantiromani, cel putin, dar a platit polita prin a nu indrazni ulterior sa intervina cu o reactie la exprimarea indirecta a notiunii de doua state romanesti de catre Presedintele roman.

Traian Basescu nu s-a oprit aici. Profitind si de actuala pozitie a lui Voronin in conflictul transnistrean, Basescu a vorbit recent la Washington despre problemele zonei Marii Negre, in care se afla si Moldova, cu toate problemele sale generate de vecinatatea ucraineano-rusa, fiindu-i apreciata de George Bush calitatea de luptator pentru libertatea tuturor romanilor. In felul acesta, Basescu a demonstrat ceea ce dorim cu totii, cei care inteleg de unde venim si cine sintem, lucruri care, fiind intelese, nu inseamna sa distrugem sau sa compromitem avansarea rapida a Romaniei spre lumea civilizata sau sa distrugem statalitatea R. Moldova, pe care o distrug cu atita succes Clanul Voronin si alte clanuri comunisto-capitaliste. Pentru ca aceasta avansare o poti face cu demnitate sau fara. Basescu a ales sa o faca absolut cu demnitate, pentru ca, asa cum a spus, Romania are o datorie morala fata de R. Moldova, in virtutea limbii, culturii, istoriei si a traditiilor comune. Nu adaugam aici nimic...

Si declaratiile curajoase ale lui Traian Basescu privind procesul, desfasurat in Romania, de cunoastere a istoriei reale a poporului roman - nu doar a perioadei comuniste, dar si cind Romania a fost implicata in Holocaust -, de dezbatere a crimelor comunismului vizeaza, sa recunoastem, indirect si regimurile comuniste pastrate inca pe glob si prin vecinatate.

Este pentru prima oara cind se incearca a se pedala pe o dimensiune considerata, pina acum, ca un tabu sau un eventual impediment in transformarea statului roman in unul european. Chipurile, sa intre, mai intii, Romania in UE si apoi vom mai vedea ce facem cu bucata asta de pamint "fara identitate, neam si tara". Iata ca putem urma efectiv indemnul parlamentarei franceze Josette Durrieu, de la Consiliul Europei, care ne sugera sa urcam in ultimul vagon al Romaniei spre UE. Sprijinul SUA in acest sens este definitoriu si temerea ca statele mari nu pot intelege corect aspiratia europeana a R. Moldova alaturi de Romania nu se arata justificata. Totul depinde de noi, de oameni, de clasa politica, de vointa celor de la Putere.

Mare va fi minunea daca actuala guvernare, care a facut atitea virajuri in politica externa, va mai face unul, prin care sa se desprinda, intr-adevar, definitiv de spatiul estic al haosului si al imprevizibilului. Problema transnistreana si neretragerea trupelor ruse din zona pot fi rezolvate numai cu ajutorul Occidentului, care trebuie sa fie convins de justetea acestor solutii si de vointa respectiva a Chisinaului. Basescu a incercat sa explice importanta regiunii Marii Negre, a solutionarii conflictelor inghetate de aici si a disponibilitatii Romaniei de a participa la toate procesele semnificative din zona.

Sa vedem care vor fi deciziile de mai departe ale Statelor Unite, dar cele inregistrate in scurt timp dupa angajarea Romaniei, prin noul sau Presedinte, drept avocat al R. Moldova pe drumul spre Europa ne arata ca Basescu este un Presedinte al tuturor romanilor (spre deosebire de Voronin, care nici nu si-a propus sa devina Presedinte al tuturor locuitorilor din R. Moldova) si noi, romanii de aici, avem sansa de a inceta sa mai fim orfani.

Vitalia PAVLICENCO

R. MOLDOVA

 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page