Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

De Ziua Mamei, un Munte de Iubire

De Ileana Costea, Profesor la California State University, Northridge

 

Cateva versuri dedicate mamei, celei ce este in viata si se bucura alaturi de copiii si nepotii ei, ca si celei care s-a dus si care va fi alaturi de noi pe vecie.

Cand seara sta sa se-mpanzeasca…

Ma uit in cartea mea de poze

Si vad … credinta omeneasca.

La hota mama sta sa rada cu florile cusute-n par.

Cosul cu poame si samanta

Si tot ce mama si-a cules,

Ca sa imparta fericirea

Cu-acei copii cu care-a stat

Cand iarna se-ncingeau la soba

Povestile la noi in sat.

Cum as fi vrut ca glasul mamei

Sa-l port cu mine-n lumea mea!

Livia Grama

 

Acestea sunt versuri extrase din cartea Liviei Grama "Muntele Iubirii", cartea noastra a tuturor romanilor plecati departe de locul in care ne-am nascut, o carte care este de la inceput pana la sfarsit o rugaciune. Domnul Dan Erceanu spune ca aceasta carte este "aproape o viziune Cristica (Iertare Doamne, dar tu ne-ai invatat iubirea neconditionata), "O carte rara".

Livia Grama a emigrat in Germania unde locuieste de multi ani la Dusseldorf. A fost profesoara de gimnastica ritmica la Liceul Sportiv din Bucuresti si apoi antrenoarea a 7 generatii de gimnaste germane. Echipele antrenate de Dna. Grama au participat la 27 de campionate mondiale si au castigat numeroase competitii europene. Livia a fost in Los Angeles cu ocazia participarii echipei germane la Olimpida din California. De-a lungul anilor a organizat spectacole de dans ritmic. Cel de la Bochum a fost acompaniat de orchestra simfonica a orasului. Acum scrie. Ne-am reintalnit, foste colege de liceu la Spiru Haret, dupa multi ani, iarna aceasta la Paris. Am avut acelasi profesor de limba romana, iscusitul dascal Dl. Varzaru.

Livia e bucuroasa ca isi poate mangaia cartea frumos publicata. Satul si traditiile romanesti sunt vii in cartea Liviei Grama prin graiul autoarei si multele si frumoasele imagini colorate ale fotografului candva californian, si vesnic roman, Emanuel Tanjala. In Romania i s-au citit enoriasilor in biserica paragrafe din cartea Liviei "Muntele Iubirii". "M-as bucura sa stiu ca preotii romani de pe continentul vostru mi-ar aprecia cartea pe care mi-a dictat-o Cel de Sus si ar impartasi fragmente din ea cu cei din parohia lor", mi-a spus Livia. "Capitolul ‘Bate Toaca’ este despre religie, despre credinta ce o port in mine. Capitolul ‘Du-ma-n-vale" l-as vedea montat intr-un spectacol cu artisti in port vechi romanesc, miscandu-se pe scena in acompaniament de balade si doine. Mi-ar place sa imi aduc mica mea contributie la tinerea vie in mintea romanilor plecati din tara a limbii strabune, a frumusetii traditiilor si atmosferii satului de odinioara".

Livia si-a dedicat cartea ‘Muntele Iubirii’ fetei ei, Alexandra. "Tie, Alexandra, ti-am scris aceasta carte. Ti-o voi citi rand cu rand, ca sa poti asculta o vorba leganata, dar sprintena. Un grai care-a fost candva si-al meu. Mai este si acum. Graiul parintilor-parintilor tatalui meu si-al parintilor mei. Sunt sigura ca se va mai intoarce in curatenia lui. Ca sunet de vioara ce-si cheama adevarul pe umbra serilor de mai. Asa vei cunoaste acest colt minunat de pamant pe care m-am nascut, pe care am invatat sa merg si sa alerg si sa iubesc. Asa sa ne ajute Dumnezeu ! " 

Livia ca mama isi doreste sa-i transmita tinerei ei fiice, traind pe meleaguri straine, simtirile si nostalgia pentru tara din care ne tragem.

Informatii despre carte se pot obtine prin email la: ileanacostea@yahoo.com.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page