Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Conducatori dupa "Inima lui Dumnezeu" ; Conducatori dupa "Inima oamenilor"

de Preot Paroh Iconom Stavrofor Aurel Sas

„Iar Samuel i-a zis (regelui Saul): Rau ai facut ca nu ai implinit porunca Domnului Dumnezeului tau, care ti s-a dat, caci ar fi intarit Domnul domnia ta peste Israel de-a pururi. Acum insa nu va dura domnia ta. Domnul Si-a ales un om dupa inima Sa; si Domnul Ii va porunci sa fie rege peste tot poporul Sau, fiindca tu n-ai pazit ceea ce ti-a poruncit tie Domnul" (1 Regi 13:13-14).

(Continuare din editia precedenta)

Reflectie

O remarca capitala se observa, care trebuie mentionata: conducatorul David, dupa „inima lui Dumnezeu", in fata ambelor armate, ale lui Israel si Filistenilor, in linie gata de razboi, a zis puternicului si inarmatului Goliat: „Tu vii asupra mea cu sabie si cu lance si cu scut; eu insa vin asupra ta in numele Domnului Savaot, Dumnezeul ostirilor lui Israel pe Care tu l-ai hulit ... Acum insa te va da Domnul in mana mea ... Si va afla tot pamantul ca in Israel este Dumnezeu. Si toata adunarea aceasta va cunoaste ca nu cu sabia si cu sulita izbaveste Domnul, caci acest razboi este al Domnului si El va va da in mainile noastre" (1 Regi 17:45-47).

Deci, David a mers la lupta in numele „Domnului Savaot, Dumnezeul ostirilor lui Israel", nu in numele sau, sau al regelui Saul, sau al unei puteri militare, bine inarmate, ci in numele „Dumnezeului ostirilor lui Israel", Care era Dumnezeul adevarat pe care Goliat si Filistenii Il „huleau"! In prezentarea lui David se descopera istoriei omenirii ca „nu cu sabia si cu sulita izbaveste Domnul", ci cu Credinta si Rugaciunea inaintea lui Dumnezeu. Asa a castigat Israel razboiul asupra filistenilor si a avut pace. Filistenii nu credeau in Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov, Dumnezeul adevarat al lui Israel, care se propovaduia lumii intregi, ci in dumnezeii lor idoli, care nu puteau sa-i ajute.

De aici, conducatorii tuturor vremurilor si conducatorii de azi, dupa „inima oamenilor", trebuie sa invete si sa inteleaga ca biruinta lor nu sta in puterea militara si nici in bombele nucleare, ca Domnul Dumnezeu nu izbaveste „cu sabia si cu sulita", ci cu credinta lor in Dumnezeu, in Sfanta Treime: Tatal si Fiul si Sfantul Duh, Treimea cea de o fiinta si nedespartita, Care este Domnul Savaot, in numele Caruia a biruit David. Aceasta ne aminteste de marile razboaie pe care le-au avut cele trei tari Romanesti cu Imperiul Otoman, care venea sa le cucereasca. Domnitorii tarilor Romanesti mergeau la lupta in numele Dumnezeului crestinatatii si biruiau armatele unui Imperiu!

Biruinta lui David asupra lui Amalec

Amalecitii au navalit asupra lui Israel, au ars cu foc cetatea Ticlag si au luat pe locuitori in robie si multe prazi de razboi si au fugit. Cand a venit David si a vazut aceasta, a intrebat pe Domnul Dumnezeu: „Sa urmaresc eu oare aceasta ceata? O voi ajunge? Si i s-a raspuns: „Urmareste-o, o vei ajunge si vei lua prazile" (cf. 1 Regi 30:1-10). Astfel, David plecand la lupta i-a prins pe Amaleciti si a luat toti prizonierii si toate prazile furate si le-a adus inapoi (cf. 1 Regi 30:11-31). De mentionat este ca: David cand a vazut ce s-a intamplat nu a pornit la razboi, pana ce a intrebat pe Domnul Dumnezeu, si dupa ce Domnul i-a raspuns: „Da", atunci a plecat. Si aceasta biruinta de la Domnul a avut-o David in timpul regelui Saul.

Alte cateva din victoriile regelui David

Una din marile victorii ale lui David a fost unirea celor doua regate ale poporului, si anume: Regatul Iuda de sud, si regatul Israel de nord, cu mutarea capitalei la Ierusalim sub conducerea lui. Victoriile lui David, timp de patruzeci de ani pe tronul lui Israel, au fost asupra tuturor neamurilor care cautau sa atace Israelul. De exemplu, biruintele lui David asupra Filistenilor, Moabitilor, infrangerea regelui Hadad-Ezer din Toba, cand mergea sa-si intemeieze domnia la raul Eufrat. Infrangerea celor optsprezece mii de Sirieni a fost binecuvantata de la Domnul, cu mare ecou in lumea de atunci. Toate biruintele lui David au fost pentru ca: „Domnul a pazit pe David pretutindeni pe unde a mers. Si a domnit David peste tot Israelul, facand judecata si dreptate in tot poporul sau" (cf. 2 Regi 8:15). Apoi, biruinta asupra Amonitilor, Sirienilor si Amalecitilor, care au venit in coalitie sa-i bata pe Israeliti (cf. 2 Regi 10:1-19).

Aspecte din familia regelui David

Abesalom a omorat pe fratele sau vitreg Amnon (cf. 2 Regi 13:28-31), pentru ca a necinstit-o pe sora lui Tamara (cf. 2 Regi 13:10-23), si a fugit la Ghetur in Siria unde a stat trei ani, dar tatal sau David nu a inceput sa-l urmareasca (cf. 2 Regi 13:36-38), precum nu l-a mustrat nici pe fiul sau Amnon dupa ce a necinsti-o pe sora lui vitrega Tamara pentru ca il iubea (cf. 2 Regi 13:21).

Dupa trei ani, David a trimis pe Ioab sa-l aduca pe fiul sau Abesalom din orasul Ghetur la Ierusalim, dar sa stea in casa lui si sa nu vada fata tatalui sau David. Despre Abesalom se spune ca era un barbat prezentabil, cu un par mare.

Dupa doi ani, Abesalom a zis lui Ioab, care era mai marele ostirilor lui David, ca vrea sa vada fata regelui, adica pe tatal sau David. Ioab a mers si a spus regelui, iar David a zis sa-l aduca la el. Cand a vazut Abesalom fata tatalui sau a cazut la pamant si regele l-a iertat si l-a sarutat (cf. 2 Regi 14:18-33).

Abesalom unelteste impotriva tatalui sau David si se intituleaza rege la Hebron

Dupa ce tatal sau David l-a iertat si l-a sarutat pe Abesalom, precum am vazut mai sus, el si-a luat cincizeci de oameni, care si cai, si mergea in fiecare dimineata langa palatul regal, si oprea pe cei ce mergeau la regele David, tatal sau, sa fie judecati pentru diferite probleme, ii asculta, si le zicea: „Iata pricina ta este buna si dreapta, dar la rege n-are cine sa te asculte", si daca el ar fi judecator in Israel ar judeca pe oricine cu dreptate, iar daca cineva se oprea sa i se inchine, ca la fiul regelui, el il imbratisa si-l saruta. Asa se purta Abesalom cu toti israelitii, care veneau la rege, si a intrat in inima lor.

La patruzeci de ani de domnie a regelui David, a mers la el Abesalom si i-a zis ca trebuie sa mearga la Hebron sa implineasca o fagaduinta Domnului, pe care a facut-o cand era la Ghetur in Siria, si daca se va intoarce la Ierusalim va aduce jertfa Domnului. Tatal sau David, i-a zis: „Du-te cu pace!" Cu Abesalom au plecat din Ierusalim doua sute de oameni, pe care i-a invitat, dar care nu stiau de ce se duc. In acelasi timp Abesalom a trimis sapte fete la toate triburile lui Israel sa strige ca: „Abesalom s-a facut rege la Hebron". Astfel, s-a facut acolo mare razvratire si a trecut popor mult de partea lui Abesalom. Atunci a venit la regele David un vestitor, care i-a zis ca multi Israeliti au trecut de partea lui Abesalom (cf. 2 Regi 15:1-13).

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page