Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Incheiere

 

Poporul roman este un popor crestin de la inceputurile sale, odata cu inceputurile crestinismului. Nasterea lui din daci si romani doua mii de ani in urma, avea loc in timp ce ucenicii lui Isus, deveniti apostoli, evanghelizau lumea de-atunci in anii urmatori MAREI RASTIGNIRI si INVIERI MANTUITOARE, in anii urmatori INALTARII Domnului la cer. In timpul calatoriilor lui Pavel care include Macedonia vecina, Andrei se presupune a fi calcat pe pamantul tarii noastre cu Vestea Cea Buna.

Trecerea de la Zamolxe la Dumnezeu, la Isus Christos, mai ales a populatiei dace autohtone, nu s-a facut prin impunere pentru ca "din fire", cum zice Scriptura, dacii erau un popor bun si era vorba de schimbarea catorva intelesuri ideologice, trairea practica pasnica fiind foarte aproape de cea christica. Istoric, nu a avut loc niciun impact major, ci doar primirea cu bratele deschise a intelegerii ca Isus Christos este Mantuitorul care rezolva problema mortii si da invesnicirea. Aceasta mutatie sau mai bine zis imbogatire ideologica a avut loc in mod tainic timp de peste o mie de ani, fara spectacol oficial dar cu mare incredintare din generatie in generatie.

Cand istoria a trezit lumea la STIERE, tara noastra nu a lipsit si prin mai marii ei si-a intemeiat STIEREA pe Sfanta Scriptura. SCRIEREA, CARTEA cu care a inceput redesteptarea la CUNOASTERE a poporului nostru a fost EVANGHELIA. Asa se face ca mai marii neamului au transmis urmasilor mai mari suprema cunoastere a Scripturii, iar acestia au avut-o ca sursa de inspiratie pana acum cand cititi aceste randuri. Acesta a fost principalul filon de aur al culturii noastre, chiar daca temporar si impuse de imprejurari, sisteme filozofice straine sau deloc filozofice au incercat sa abata linia de credinta crestina a poporului nostru. Rugaciunea Domneasca rostita la unison de mii de romani in marea piata a Timisoarei dupa decenii de impunere ateista, nu era o "caznire" sau o "spoiala" de crestinism, ci vuietul unor ape mari de credinta care nu-si mai incapeau in zagazuri, care, pacat ca intre timp si-a scazut intensitatea.

Din lipsa de spatiu tipografic, v-as invita pe fiecare individual sa mai parcurgeti odata spre confirmarea celor spuse, macar istoria martirilor crestini ai poporului nostru, cuprinsa intre Constantin Brancoveanu semnand pentru credinta moartea lui si a intregii familii, pana la Richard Wurmbrand, martir tinut numai de Dumnezeu in viata pentru DOVEDIREA urmasilor a INCREDINTARII lui. Am ales aceasta perioada pentru ca face parte din cunoasterea noastra concreta care nu poate fi pusa in niciun fel sub semnul discutiilor.

Am pastrat pentru incheierea acestui ciclu neterminat si neterminabil de articole despre mai marii neamului nostru care au crezut in El, ACEEASI INTREBARE EVANGHELICA, insa pusa la timpul prezent.

CREDE IN EL VREUNUL DIN MAI MARII NEAMULUI NOSTRU?

Suntem tentati sa dam NUME de MAI MARI ai poporului nostru de azi, mari in guvern, mari in academii, mari in stiinte, mari in cultura, si cu litere mari de data aceasta intentionat - MARI IN RELIGIE, si sa ne intrebam in dreptul fiecaruia: CREDE in El? In Isus Christos? Poporul roman mai este un popor crestin?

In istoria neamului nostru conditiile vitrege au pus in evidenta pe mai marii care au crezut in El. Acum, ca aproape in intreaga lume, si in tara noastra este DEMOCRATIE. Am gresit? Cel putin oficial n-am gresit deloc. Promovarea TOLERANTEI si LIBERTATII depline este cel mai bun lucru pe care omenirea il are de facut.

In acest cadru de fenomen, la intrebarea actualizata "CREDE IN EL VREUNUL DIN MAI MARII NOSTRI?", raspunsul este mult mai greu de dat si mai ales de dovedit. Lipseste CONTRASTUL. La noi oamenii. La Dumnezeu insa, in CARTEA CERULUI, se stie totul, se cunoaste totul, se asteapta a fi rasplatit totul.

Multumim lui Dumnezeu pentru MAI MARII NOSTRI care au crezut in El si ne-au transmis credinta lor, ne rugam ca El sa sustina pe MAI MARII NOSTRI pe care nu-i stim, dar care CRED IN EL, si mai cu seama dorim ca El sa scoata acum in zilele de pe urma ale istoriei cat mai multi MAI MARI AI NEAMULUI NOSTRU CARE SA CREADA IN EL, marturie a puterii Sale.

Multumim redactiei revistei CLIPA pentru bunavointa cu care ne-a acordat spatiul tipografic pentru publicarea acestor modeste comentarii.

Cine doreste colectia acestor articole aparute sub titlul "A crezut in El vreunul din mai marii neamului nostru?", o poate primi gratis de la sediul Redactiei.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page