Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Omar Hayssam - atac la bugetul de stat

Scrisorile duioase trimise saptamana trecuta de infractorul Omar Hayssam catre mentorul sau Traian Basescu, cu putin timp inainte ca fostul presedinte sa se inscrie in Partidul Miscarea Populara, readuc in actualitate cateva dintre motivele pentru care autoritatile romane ascund adevarul din spatele afacerii Rapirea din Irak. Dupa cum el insusi recunoaste, Basescu este speriat de valul dosarelor redeschise de procurori pe numele sau sau impotriva apropiatilor.
Acum, cand hardaul justitiei tinut in frau de organele statului timp de 10 ani din motive de imunitate,  i se revarsa direct in cap, marinarul pozeaza in victima a sistemului. Noroc cu teroristul Omar, partener de afaceri cu teroristul american Mohammad Munaf si cu infractorul Mohamad Yassin “niste baieti banali, niste arabi stabiliti aici ca sa faca un business” care ii vine in ajutor si cere organelor de ancheta sa nu desecretizeze nimic.
Nu este prima data cand Omar Hayssam ii sare in ajutor prietenului Basescu. Presa centrala a relatat cu lux de amanunte cum, una dintre firmele teroristului sirian inglodata in datorii, facea plati de miliarde celor care realizau campaniile electorale ale fostului presedinte portocaliu. Ce ar trebui sa dea publicitatii puterea damboviteana, dar mai ales de ce Omar Hayssam trebuie sa infunde puscaria pe viata, cititi in continuare.   
 
Presa centrala a relatat pe larg modul in care teroristul Omar Hayssam finanta campania electorala a lui Traian Basescu din 2004. Documentele publicate dovedeau ca Bucovina Enterprises SRL- Vatra Dornei virase  firmei GMP Advertising, firma sefului de campanie a fostului presedinte, o suma de 7,3 miliarde de lei, in perioada 2002-2004. Vicepresedintele PSD Suceava, Ovidiu Dontu, declara intr-o conferinta de presa, ca poate vorbi de "circuitul banilor portocalii in judetul Suceava pentru campania lui Traian Basescu", prezentand o nota de constatare din 26 martie 2004, intocmita de Directia Generala a Finantelor Publice Suceava , din care reiese ca in perioada 2002-2004, societatea de ape minerale Bucovina Enterprises SRL din Vatra Dornei, administrata la acea data de Omar Hayssam, a facut plati de 7,344 miliarde de lei vechi catre firma GMP Advertising apartinand lui Felix Tataru.
Nota de constatare, semnata de doi inspectori principali Oprea Stefan si Vartic Ionut,  mentioneaza ca suma a fost inregistrata drept cheltuieli de publicitate. La control nu s-a putut identifica in ce au constat efectiv prestatiile publicitare, motiv pentru care i s-a solicitat ANAF verificarea acestor tranzactii. Dontu a spus atunci ca prin "operatiunea Bucovina”  Traian Basescu "a primit vant din pupa de la Hayssam". Verificarile desfasurate de inspectorii Directiei Finantelor Publice Suceava la data de 26.03.2004, au scos la iveala evaziune fiscala si alte infractiuni economice la care s-au dedat sirianul si reteaua sa. Mai important, in ciuda faptului ca firma lui Hayssam avea datorii la stat si la furnizori, "a considerat prioritara o astfel de plata".
Intr-un comunicat de presa din martie 2008, Grupul de Investigatii Politice (GIP) acuza agentia GMP Advertising (cea care a realizat, intre altele, campania electorala a presedintelui Basescu din 2004), ca nu a trecut in contabilitatea proprie mai mult de doua miliarde de lei vechi, bani rezultati in urma contractului cu Bucovina Enterprises. Potrivit GIP, din cele 7,3 miliarde de lei vechi pe care Bucovina Enterprises SRL le-a platit catre GMP pentru "servicii de publicitate", agentia ar fi inregistrat in contabilitate doar cinci miliarde.
Cu acest prilej, incepeau sa iasa la iveala impotenta organelor statului in fata unui terorist si matrapazlacurile cu iz politic ale lui Omar Hayssam, care a uns rotitele coruptiei din tot spectrul politic romanesc.
Mihaela Gordin, fosta contabila sefa a grupului de firme condus de Omar Hayssam isi aminteste :
“D-aia a venit Felix Tataru imediat dupa alegeri si i-a zis lui Baescu (n.r. director in cadrul firmelor lui Omar Hayssam) : Ma duc la sefu’ sa vad cum bate vantul. El facea campania lui Basescu si lui Hayssam. Pot sa vin cu cartea de munca, sa vezi prin cate Bucovina am trecut. Fac o copie sa vada ca, la trei ani facea alta firma si alta si alta, ca sa o omoare pe aia de dinainte. Ce dracu’, ca doar nu ma mutam din birou ! Ca ei asa au zis, ca ultima data ... Ta-su lui Marijean nu mai traieste cu ma-sa de 20 de ani. S-au dat ei impreuna cat ati fost voi acolo. ala are c… si aia are… Stii ca Saracu a murit ? Sa te interesezi. Cica prin 2009 a venit in tara sa-si faca un control si din mai pana-n iulie s-a dus….Nu ti-am spus. I-a dat firma lui Munaf si lui nevasta-sa …. Singura rugaminte e daca poti sa-i tii p-astia din presa departe sa nu tabere pe mine. Sa nu ma vad pe la televizor, sa nu-mi vina pe la usa.”
Corolarul infractiunilor comise de teroristul Omar Hayssam cu ajutorul familiei sale, recte Adela Omar, este chiar transferul firmei Bucovina Enterprises SRL de la sotia teroristului catre un nepot Qasem Abdul Ghani in data de 06-09-2005. Toate aceste operatiuni de ascundere a bunurilor folosite pentru activitati teroriste, fiind desfasurate cu Omar Hayssam in stare de arest, pazit de toate serviciile secrete, sub nasul anchetatorilor si cu stiinta acestora.Astfel, teroristii transferau fara nicio problema fonduri si active, prin intermediul membrilor familiilor, mai departe altor infractori internationali.
 
Transferuri bancare prin zeci de banci si state
 
Operatiunea Bucovina nu este primul caz in care organele de ancheta au inchis ochii la infractiunile teroristului sirian. In  dosarul "Afacerea Nehoiu", procurorii DIICOT au retinut trei persoane : Iosif Gheorghe, vicepresedinte la Foresta Nehoiu, Mihai Nasture (cumnatul lui Omar Hayssam) si cetateanul libanez Emile Raja Assal. Ei au fost dusi in fata instantei cu propunere de arestare preventive, apoi au fost eliberati parasind tara. Cu acest prilej, in noiembrie 2004, Omar Hayssam a fost dat in consemn la frontiera. Din analiza unor convorbiri telefonice purtate de Omar in luna martie 2005, cu diverse persoane necunoscute, s-a constatat ca preocuparea principala a acestuia era ridicarea consemnului la frontiera, pentru a putea parasi tara, aceeasi preocupare avand-o si dupa rapirea ziaristilor pana la arestarea sa. Procurorii reconstituisera traseul spalarii banilor prin mai multe banci si tari, precum si reteaua de firme romanesti folosite pentru evaziune fiscala.
“Despre firma Bucovina Enterprise, cand a creditat firma Omar, ne-au venit 4 sau 5 transferuri bancare, pentru ca venise firma de audit si au zis : Aoleu  doamna, asta-i spalare de bani ! Si dupa aia au venit mascatii. S-au dus dracului  toate ! Pe extrasul ala plecau banii din New York si nu pot sa spun prin cate locatii, prin Lituania... care e Riga, in Lituania sau Letonia ? De la Riga veneau banii la noi. Treceau prin 5 banci. Si bani de-ai lui ca, cica creditare.
La noi au venit mascatii in noiembrie 2004 si, stai putin, ca pot sa spun si despre rapire. Nu mai tin minte, 27-28 ce era ? Era luni. Am fost luni la servici si marti erati deja rapiti. Si-mi zice directorul, nu stia presa, nu stia nimeni : Bre doamna Gordin, asta i-a rapit pe aia, cutare, se cer 4 milioane de dolari. Eu, ca sa vezi ce chestie ! Pe seara, pe la 6, vine unul la noi acasa. Il chema Enoiu George. Un sarlatan. Era vreo 5 dupa amiaza. Ma mananca limba si ii spun. Si intr-o ora, era in presa. Cred ca el a dat. George era sef pe la 23 August la un moment dat …Dar eu stiam de la ora 10 dimineata.”, povesteste Mihaela Gordin.

Eduard Ovidiu Ohanesian
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page