Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Latinitatea si cultura româneasca sarbatorite miercuri la New York

Sarbatoarea latinitatii si culturii romanesti este sarbatorita miercuri la New York cu piese muzicale din albumul "Enescu necunoscut", interpretate la vioara de Sherban Lupu, si din repertoriul Cvartetului Balanescu, de pe albumul "Maria T" (2005), din fonoteca ICR New York, informeaza un comunicat al Institutului Cultural Roman din New York remis sambata AGERPRES.
 Evenimentul va fi completat de un concert live de chitara clasica sustinut de Christian Reichert. El va interpreta piese specific spaniole, braziliene si tangouri argentiniene.
Violonistul de origine romana Sherban Lupu este unul din putinii specialisti din lume in tot ce inseamna partiturile lui George Enescu. A castigat premii la numeroase competitii internationale, precum Vienna International, Romanian National String Quartet, Jacques Thibaud la Paris, Carl Flesch la London, Royal Society of Arts si Park Lane Group Contest. A fost profesor emerit de vioara la University of Illinois, director artistic al Festivalului Gubbio din Italia si concertmaestru asociat al Operei din San Francisco.
Din 2011, este presedintele Societatii George Enescu din Statele Unite ale Americii. In colaborare cu compozitorul Cornel Taranu, Sherban Lupu a terminat si refacut "Capriciul Roman" pentru vioara si orchestra de George Enescu.
In 2005, a editat si publicat sase volume de lucrari inedite pentru vioara de George Enescu, pe care le-a descoperit si aranjat.
Cvartetul Balanescu este considerat inca de la momentul constituirii lui, in 1987, un grup muzical contemporan, de referinta pentru intreaga lume. Colaborand cu compozitori precum Michael Nyman, Gavin Bryars, "Lounge Lizard" John Lurie, Jack de Johnette, Ornette Coleman, David Byrne sau formatia Pet Shop Boys si realizand proiecte inspirate de muzica traditionala romaneasca, dar si de grupul german Kraftwerk, Cvartetul Balanescu si-a creat un stil propriu, care il diferentiaza de orice alta formatie de acest tip.
Christian Reichert este un maestru al chitarei clasice, care combina virtuozitatea cu o extrema sensibilitate. A sustinut numeroase concerte si master-classes, atat in Europa (Franta, Spania, Suedia, Rusia, Polonia, Austria, Germania, Bulgaria), cat si in SUA.
AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Cristian Anghelache)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page