Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Densitatea copacilor de la marginea strazilor influenteaza sanatatea fizica si psihica (studiu)


Cu cat exista mai multi copaci pe marginea strazilor, cu atat mai bine se simt cei care locuiesc pe acele strazi, efectul fiind atat fizic, cat si psihic - cel putin asa arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori americano-canadiana, care stabileste acest lucru pe baza unei asocieri statistice (in urma unor calcule complexe).
 Cercetatorii au realizat studiul in doua etape, detaliaza vineri passionsante.be. In primul rand, cu ajutorul unor imagini luate din satelit s-a determinat densitatea copacilor din cartierele orasului canadian Toronto. Datele au fost apoi corelate cu raspunsurile catorva zeci de mii de locuitori, care au participat la o cercetare asupra perceptiei starii de bine, tulburarilor cardiace si metabolice, precum si a sanatatii mentale.
Dupa ce au fost luati in considerare o serie de parametri (varsta, statut socio-economic), cercetatorii au ajuns la concluzia ca densitatea copacilor de la marginea strazilor este corelata cu starea fizica si psihica: cu cat sunt mai multi pomi, cu atat rezultatele sunt mai bune. Chiar daca nu pot stabili o legatura de la cauza la efect, specialistii emit totusi ipoteze, cum ar fi calitatea aerului, scaderea stresului sau incurajarea activitatii fizice (plimbari, jogging).
Admitand ca studiul lor are limite, oamenii de stiinta afirma ca acest efect pare evident si recomanda plantarea unui numar cat mai mare de copaci pe cat de multe strazi posibil. Si in primul rand, sa nu se mai taie fara motiv (valabil) pomii care exista, incheie passionsante.be.
AGERPRES/ (AS — editor: Lelia Bretan)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page