Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (47) – O ACTIUNE SPECIALA

Dorel SCHOR

Intr-o joi, cam pe la orele amiezii, domnul Strudelman intra intr-un mare magazin universal, cu intentia clara si bine delimitata de a-si cumpara un set de cinci lame de barbierit. Trebuie sa precizez ca, de obicei, domnul Strudelman nu se ocupa de cumparaturi, dar asa se intampla in viata, vine un moment cand orice barbat simte nevoia sa-si faca un cadou necesar. De ce intr-o joi, de ce la amiaza si de ce tocmai intr-un mare magazin universal, acestea sunt amanunte care tin de legile necunoscute ale hazardului. Si tot hazardul i l-a adus in fata pe amicul si vecinul de bloc Simon Seinerovici.
   - Buna, Simon! s-a bucurat sincer domnul Strudelman. Ce mai faci?
   - Excelent, l-a asigurat Simon. Dar matale?
   - Uite, am intrat sa-mi cumpar cateva lame...
   - Cateva lame? Cum cateva lame? Acum cand este asa o reducere uriasa, nemaipomenita, cumperi numai cateva lame? Ia-ti  cateva duzini. Beneficiezi de 30 la suta rabat, asta inseamna ca primesti o treime gratis. Ia cat mai multe, nu fi fraier...
   - Zau? se bucura domnul Strudelman. Pai, sa iau mai multe.
   - Sigur ca da. Si ia-ti cateva sticle de after shave, prinzi o reducere de sfarsit de sezon, o pleasca de zile mari... Ia-ti cateva flacoane!
   - Pai, eu am o sticluta de cativa ani si inca mai tine...
   - Nu fi fraier, omule. Daca ti se da, ia! Ca peste doua zile, poti sa stii ce se intampla? Se scumpesc toate si te-ai lins pe bot de chilipir. Ia si din pasta asta de dinti. Ia-ti vreo zece tuburi, asculta-ma pe mine!
   - Dar ce sa fac cu un kilogram de pasta de dinti?
   - Asta-i buna! Te speli pe dinti... La pretul de azi, ai zilnic un spalat gratis. Si alegeti vreo duzina de periute. Astea nu le gasesti cand vrei. Acum se vand cu o mare reducere de pret, fa-ti o rezerva.
   - Am acasa...
   - Ai acasa. Sigur ca ai acasa, cine n-are!? Dar un om inteligent se uita mai intai ca face o investitie buna si apoi la ce are acasa. Nu fi fraier, ia mai multe, poti sa alegi de toate culorile, poti sa faci cadouri cui vrei, azi te costa o bagatela, maine cine stie...Fa-ti o rezerva!  Piepteni ai luat?
   - Pai, cu cat par am eu...
   - Iarasi, domnule? Trebuie sa te invat eu sa fii destept? Stii cat costa azi un pieptene? Nu vezi ca e o actiune speciala? Maine poti sa-ti mananci mainile ca n-ai avut minte astazi. Ce, un pieptene se strica? Iti cere de mancare? Nu vezi ca-i la juma de pret? Cumpara o duzina, sotia dumitale o sa-ti ridice un monument, o sa te pupe de bucurie, la ea nu te gandesti?

Asa ca domnul Strudelman cumpara la pret redus o multime de articole de toaleta, in cantitati respectabile care, in ciuda cheltuielii de moment, ii asigura in perspectiva o foarte mare economie. Nitelus ametit de pledoaria lui Simon, un pic emotionat la gandul surprizei pe care i-o facea sotiei, domnul Strudelman achita la casa o nota destul de consistenta si apoi, fericit, cu pachetul in brate, il cauta din ochi pe Simon Seinerovici. Acesta inca mai zabovea printre galantare.
   - Nu vii acasa? il imbie Strudelman. Mergem impreuna...
   - Imi pare rau, raspune Simon, dar eu trebuie sa stau aici pana la patru.
   - Pana la patru? se mira bunul client. Ce, ai de gand sa cumperi tot magazinul?
   - Nu tot magazinul, ci numai raionul cu articole de toaleta pentru barbati. Si nu vreau sa-l cumpar, ci sa-l vand. Ca doar lucrez aici!

Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
30 iulie 2015

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page