Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vederi de pe prispa - T A V A L U G U L


E greu sa abordezi subiectul migrantilor cautand sa impaci pe toata lumea ! Mai ales cand faci parte integranta din acest subiect si cand cu 35 de ani in urma ai luat calea pribegiei doar ca sa scapi de o realitate politica care calca in picioare drepturile omenesti – libertate- demnitate – adevar istoric – sfinte ori carei fiinte umane. Ajuns la tarmul fagaduintelor in occident stam fata-n fata cu un functionar bugetar care incerca sa-mi explice intr-un interogatoriu bun de canapeaua unui psiholog elevat de ce consideram, sau nu, ca sunt de etnie germana. Pana am scos hartia cu zvastica care-i dadea bunicului meu dreptul sa-si pingeleasca pantofii cu talpa adevarata ce era rechizitionata de germani si nu se elibera decat celor din etnia lor. Cand i-am bagat sub nas hartia functionarul a colabat pur si simplu. Roseata bolnavicioasa a capului sau i s-a urcat la creer care n-a mai functionat si a rupt sirul subintelegerilor sale dusmanoase. Ma intreb azi, cati dintre refugiatii inregistrati de autoritatile germane au avut intradevar un caine lup alsacian si daca mai conteaza acest lucru ? Daca nu, atunci sa-mi explice cineva de ce acum 35 de ani era de importanta covarsitoare pentru ca sa-ti dea dreptul de a trai si munci in aceste tinuturi unde acum navalesc musulmanii in hoarde peste cultura si traditiile popoarelor europene. Ca un tavalug, care inchide porii respiratori ai acelora care s-au crezut la adapost de spahii turci, de poftele expansive ale Inaltei Porti de la Stambul, de minaretele si muezinii care chiama pe cei de alta credinta decat a noastra la rugaciune catre un Dumnezeu diferit de-al nostru si care n-au cu noi nimic comun decat calitatea de fiinta umana. Ajunge ea oare ca sa dea peste cap tot ce salasuieste in gena culturala, traditionala si sociala a Europei ? Este oare baubil cocktailul crestino-musulman sau va duce la frictiuni sociale insurmontabile ? Ce sa mai cred despre Mihai Viteazul, Stefan cel Mare, Vlad Tepes sau Constantin Brancoveanu, despre Prinz Eugen, care au varsat sangele ostilor lor ca sa stavileasca hoardele care venau, ca azi,  ca un tavalug,  sa calce in copita calului pamanturile ce vroiau sa le cotropeasca cu ori ce pret. Langa Savarsin, exista o mica bisericuta care mai are inca in podea amprenta copitei calului ienicerului turc ce a intrat calare in lacasul sfant sa-l pangareasca. Acest semn nu mai conteaza oare azi nimic ?
Pe de alta parte tavalugul fuge de el insusi, de razboi, de saracie, incultura si alte paradigme sociale. Orientul mijlociu este de fapt o regiune de cultura si traditii milenare .Frontierele artificiale trase la planse dupa bunul plac al stapanilor britanici n-au tinut seama nici de etnie nici de traditiile religioase sau culturale ale oamenilor din acele locuri. Ele au creat doar un butoi de pulbere pentru generatii intregi. Americanii, veniti dupa aceea, au destabilzat, ba chiar au distrus regiunea lasand natiile sa se bata intre ele pe religie si cultura si motive ce nu au avut, nu au si nu vor avea nimic cu democratia pe care o refuza cu asiduitate. Intrebam acum vre-o 30 de ani pe un seic la golful persic daca zgarie norii construiti dupa modelul american au ceva de-aface cu cultura lor. I-a venit pur si simplu lacrimi in ochi.
Acest razboi din orientul mijlociu este purtat acum de acest tavalug migrator spre  noi, in Europa. De asta ne temem, de asta inchidem granitele si nu vrem sa-i primim in casa europeana pe acesti oameni care au distrus Libanul, Siria, Palestina, au destabilizat Maghrebul si Egiptul si arunca soarta a mii de oameni in valurile Mediteranei unde multi dintre ei isi pierd viata pentru speranta desarta de a atinge tarmurile unor civilizatii care sa-i scape de razboi sau viata plina de penurii de la ei de acasa.
Salvarea acestor suflete pribege este insa si o problema humanitara. Conventia de la Geneva reglementeaza unele dintre probleme dar nu da speranta rezolvarii lor. Atititudinea pe care o adoptam fata de aceasta problema humanitara contravine gardurilor de sarma ghimpata si a obstacolelor ce unele tari le ridica in calea acestui tavalug invadator.
Daca toti arata cu degetul pe Germania si pe cancelarul ei este datorita ca le e frica ca tavalugul le va distruge cultura, traditiile, etnia si va instaura o stare de haos pe meleagurile care deabea de 25 de ani au scapat de alti invadatori si si-au ridicat capul national deasupra apelor unor vremuri ce riscau sa-i inece. Acum trebuie sa accepte un mix multicultural si national pe care constiinta etnica il respinge. Nu vorbim de bani, de starea materiala sau nivelul economic, vorbim de natiune, popor, de etnie si religie, lucruri care marcheaza decisiv profilul unei natiuni. Chiar daca inima si sufletul inclina catre ajutorul humanitar, mintea si constiinta etnica se pun de-acurmezisul in calea tavalugului. De aceea poti fi repede declarat rasisit sau sovinist cu toate ca inima si sufletul iti sangereaza cand afli de tragediile humanitare ce stau in spatele acestui tavalug migrator. Sa-L rugam pe bunul nostru Dumnezeu sa ne inmoaie inima atata cat sa inteleaga si mintea noastra. Altfel piere Europa.

Robert Pugler
Fürth, 08.10.2015  


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page