Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Grupul Parlamentar al Partidului National Liberal


Scrisoare deschisa catre
Presedintele Camerei Deputatilor, Domnul Valeriu Zgonea,


    In calitate de reprezentant ales al cetatenilor romani din diaspora, precum si in calitate de presedinte al Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, sunt obligat sa adresez aceasta Scrisoare deschisa conducerii Camerei Deputatilor pentru a reitera necesitatea includerii pe Ordinea de Zi a proiectului legislativ privind votul prin corespondenta.
    Contextul actual este bine cunoscut de catre conducerea Camerei Deputatilor, precum si de reprezentantii majoritatii parlamentare: pentru ca romanii din diaspora sa poata vota prin corespondenta la alegerile parlamentare din 2016, proiectul de lege initiat de PNL trebuie adoptat pana la 1 noiembrie. Nu pot sa nu ma intreb de ce aceasta initiativa este inca blocata la Comisia de Cod electoral cand legislatia electorala a fost deja modificata? De ce pentru legea alegerilor locale, legea alegerilor parlamentare, legea finantarii partidelor si a campaniilor electorale si legea partidelor, reprezentantii majoritatii parlamentare au reusit sa gaseasca vointa politica pentru a le vota, dar pentru votul prin corespondenta aceasta a disparut?!
In conditiile in care proiectul votului prin corespondenta permite exercitarea dreptului fundamental la vot, drept incalcat cu premeditare de catre Guvern la ultimele alegeri prezidentiale, imobilitatea majoritatii parlamentare pe acest subiect nu poate decat sa revolte orice cetatean cu o minima cultura democratica!
Sunt profund ingrijorat ca, la aproape 26 de ani de la Revolutie, trebuie sa reluam in spatiul public discutiile privind drepturile fundamentale pe care Constitutia le asigura cetatenilor romani. Mai mult decat atat, evenimentele de la alegerile prezidentiale de anul trecut ne-au aratat in mod clar cum regulile existente pot fi cu usurinta manipulate atat timp cat contravin intereselor celor de la putere. Iar aceasta cu pretul sacrificarii principiilor si normelor democratice!
Doresc sa va reamintesc ca proiectul votului prin corespondenta a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute si ca exista un acord de principiu la care au aderat toate partidele parlamentare. Initiativa legislativa depusa de PNL a avut la baza consultari cu asociatiile romanilor din strainatate si, prin urmare, este agreata de acestea. Cred cu tarie ca aceasta lege reprezinta un prim pas catre rezolvarea problemelor si umilintelor la care au fost supusi romanii din diaspora. Suntem datori sa cream un cadru legislativ care sa nu mai permita incalcarea dreptului constitutional de vot! Abuzurile din noiembrie 2014 nu trebuie uitate si, mai ales, nu trebuie repetate!
Solicit, asadar, includerea cat mai repede pe Ordinea de Zi a proiectului legislativ privind votul prin corespondenta si adoptarea acestuia. Doar prin aceste acte, PSD-ul si majoritatea parlamentara pe care o conduce poate demonstra ca nu continua pedepsirea si umilirea cetatenilor romani din diaspora. Romanii din afara granitelor tarii nu mai pot fi tratati in continuare ca cetateni de rangul al doilea de catre actuala putere!

  Data                                                                                     Deputat PNL
     05.10.2015                                                                        Mircea  Lubanovici

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page