Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vederi de pe prispa - SISTEM FARA MILA

Suntem cei mai bogati oameni din lume, ne adunam si facem o sedinta. Infiintam o banca asa zisa „de stat“ si o organizatie mondiala dupa placul nostru. Participam la doua razboaie ale altora cu toate ca nu ne-a cotropit sau atacat nimeni si dupa aceea facem alta sedinta cu „cativa prieteni“ si decretam moneda autohtona drept „ghid de plata universal“ si aburim pe toata lumea ca e acoperita in aur, materii prime, produse si servicii. Tiparim apoi in nestiinta aceasta moneda si cumparam de unde putem pe bani acestia materii prime, fabrici, uzine, servicii, tot ce putem si ne cade in mana din munca altor popoare si natiuni. Glorificam bursa ca locul unde poti sa te imbogatesti peste noapte fara sa spunem ca tot asa poti pierde totul si nu numai ce ai castigat. Desfiintam carnetle de economii si crezul ca mai intai trebuie sa ai bani ca sa cumperi ceva si glorificam pana la zeificare imprumutul, traiul din cutia milei, dobanda si creditul fara intoarcere. Facem bani din bani fara acoperire, cea promisa cu aur o desfiintam si aburim uno m politic sa privatizeze banca de stat, de fapt sa ne-o dea noua in grije. Cum dai caprei voie sa umble prin gradina cu zarzavat. Si asa, cinic si fara de rusine decretam : „ Dati-mi valuta unei tari pe mana si nu ma mai intereseaza cine si ce legi face „ (?!)

Oblig mapamondul sa traiasca pe datorie si sa jongleze bani artificiali, avand grije ca cei care nu vor s-o faca sa-i induplec cu sila, destablizandu-le tara, natiune si aruncand poporul in saracie si nevoi. Maestrii ai binefacerii vin dupa aceea sa reconstruiasca ce au daramat, dar nu pe gratis ci contra unor concesiuni pe zeci si sute de ani a tot ce are mai bogat locul acela. Pe sleau :

Traiesc pe spinarea lumii intregi si iau de la ea tot ce are mai bun pe bani falsi sau de nimic si daca trebue pe credite care si le dau tot ei singuri.

De ce-i criticam pe greci ? Tocmai pentru ca fac acelas lucru cu noi in Europa.

Au copiat sistemul si-la aplica acolo unde nu trebue, uitand ca ideea unei Europe unite inseamna mai mult decat banii care-i primesti de la ea sa faci ceva nu sa maresti pensiile si aparatul de stat pana plesneste. Vor solidaritate fara sa fie insa solidari. Aceleas trompete ca cei care traesc pe spinarea natiunilor lumii acesteia. Vor mila clorlalti fara sa stie ce e aceea mila. Sistem fara mila si toleranta. Chiar Grecia a inventat democratia a uitat s-o practice. Ca si aceia care mai constrang in continuare lumea sa practice acest sistem fara mila. Aici trebuiesc cautate adevarurile dezastrului helenic si a lipsei de respect fata umanitatea in general. Dar ca sa pui capat acestui sistem nu e deajuns sa nu-ti platesti datoriile si sa arati cu degetul pe „Troica“ fara sa te apuci singur de nas.

Robert Pugler

Fürth, 30.06.2015

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page