Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Sase piese antice de patrimoniu cu o valoare exceptionala, recuperate recent, expuse la MNIR


O serie de obiecte din mai multe tezaure exportate ilegal din Romania, reprezentand obiecte de podoaba, din argint, de factura dacica, precum si o moneda antica, adaugate de curand in colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR), vor fi expuse publicului incepand de vineri.
 Potrivit unui comunicat al MNIR, transmis vineri AGERPRES, in data de 19 septembrie, au fost readuse in tara cinci obiecte de podoaba dacice, din argint, si o moneda — fals de epoca, recuperate recent de la o casa de licitatii din Munchen (Germania) prin efortul Ministerului Culturii, Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si al MNIR.

In ansamblul de piese se regasesc urmatoarele tipuri de podoabe din argint: un colier cu pandantive, trei bratari si o veriga, databile in secolele I a. Chr — I p. Chr, fiind realizate in ateliere din spatiul locuit de geto-daci, cu predilectie Transilvania (spatiul intracarpatic), Salaj-Crisana (spatiul de la vest de Carpatii Apuseni), Banat si Oltenia, precizeaza MNIR.


De asemenea, alaturi de acestea a fost recuperat si un fals monetar de epoca emis la Tomis in secolele II-I a. Chr.

Pana in prezent s-au desfasurat numeroase operatiuni de recuperare si repatriere a unor bunuri de patrimoniu prin aplicarea conventiei UNIDROIT. Ca urmare a acestor actiuni, Patrimoniul Cultural National a fost reintregit cu urmatoarele bunuri precum: bratari dacice regale din aur, monede din aur si argint de tip Koson, doua umbo de scuturi de parada regale dacice din fier, monede grecesti din aur de tip Lysimachos, unelte si arme din fier.

Aceasta este cea de-a cincea operatiune de repatriere a unor piese apartinand patrimoniului cultural al Romaniei, efectuata, pana in prezent, in cursul anului 2015, dupa recenta returnare a doua loturi de stateri de aur de tip Koson, din Belgia si Polonia, a doua tabulae din bronz care contin legile municipiului Troesmis (jud. Tulcea), emise in timpul imparatului Marcus Aurelius (161-180 p. Chr.), precum si a 18 obiecte de podoaba dacice repatriate in luna iulie.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tanasescu)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page