Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

VIORELA FILIP, MUZICA, E VIATA TA!

Marin VOICAN-GHIOROIU
                                                     
Muzica, alean si chemare spre lumea fantastica a imaginatiei seducatoare, prin care sentimentele noastre prind aripi si calatorim brat la brat cu cine ne este drag, ne bucuram de tremuratul usor al unei frunze indragostite de primele raze de soare care-i lumineaza margaritarele de roua cazute in diminetile verii si ne facem frate de cruce cu padurea... vesnic tanara, ascultam blanda batere de vant care acompaniaza ciripitul pasarelelor, suntem exaltati cand privim valurile marii dornice sa inunde marginea plajei si sa ne mangaie picioarele, sa ne spuna ca unor prieteni asteptati cu drag: „Bine ati venit!”. Muzica buna... are in esenta ei ceva dumnezeiesc, ne da pofta de-a trai si a ne bucura de viata.   Aceasta stare de beatitudine am simtit-o doua saptamani de zile la cea de a XI-a editie a „Festivalului Tineretii” - Mangalia 2015, cand am avut minunatul prilej sa fie alaturi de noi distinsa solista, prof. Viorela Filip, membra a juriului la sectiunea de „Folclor” cat si la „Muzica usoara”.
 
De la deschiderea festivalului am constat ca doamna Viorela Filip este o cunostinta veche a celor de la Mangalia si, nu numai, a multor spectatori, cu deosebire tineri, care veneau s-o salute, o rugau sa faca cateva instantanee cu ei, o sarutau ca pe o buna prietena, fiindca domnia-sa, de-a lungul carierei, le-a oferit melodii devenite slagare (ale caror versuri ii apartin), fiind un dar de suflet al unei snsibile creataore de frumos, o adevarata mama ce-si iubeste odraslele si le intelege dorintele si pasiunile lor.

In fiecare seara, punctuala ca un desavarsit nobil francez, sosea cu cel putin o jumatate de ora inainte de-a incepe spectacolul si, cu gratia unei dive de prima marime, saluta spectatorii, le trimitea un suras fermecator, gasea pentru fiecare dintre noi, cand ne strangea mana, un cuvant frumos, apoi se interesa de lista concurentilor si, precum un adolescent, abia astepta ca gongul sa ne anunte intarea in scena a tanarului artist pe care-l asculta foarte atenta, isi nota cu meticulozitate observatiile, cantarea cu mult discernamant nota pe care o acorda, si nu rareori fredona cantecele respective (cu un farmec aparte) ca o eleva de liceu, iar de multe ori am inteles-o din privire ca-si spunea: „... Iata inca o steluta care bate la portile afirmarii. Nu-i rau deloc, dimpotriva in aceasta pepiniera - „Festivalul Tineretii” cresc flori minunate care vor deveni in timp (prin talent si o munca sustinuta) viitorii nostri inlocuitori”.
      
Si, fara sa stie ca am sa-i fac un portret literar-artistic, in micile pauze, am pus intrebari, am primit raspunsuri pe masura asteptarilor si, usor-usor... ridicand „Cortina Timpului” am  reusit  sa descopar o artista polivalenta: prof. Viorela Filip - absolventa a Conservatoruli Ciprian Porumbescu din Bucuresti, vorbitoare de limba italiana si franceza, profesoara eminenta de canto-muzica usoara (la Scoala de Arta din Bucuresti), compozitoare, textiera, cantareata renumita  care a abordat toate genurile de muzica: usoara, clasica, populara, romanta, membra a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (U.C.M.R.), colaboratoare cu mari nume de maestri din panoplia muzicii romanesti: Jolt Kerestery, Marius Teicu, Marcel Dragomir, Viorel Gavrila Cristian Alivej, Serban Georgescu, Dumitru Lupu, Mihai Alexandru, Catalin Crisan, Marian Starcea, , Nicolae Caragia; autoarea versurilor unor melodii cantare de indragiti interpreti ca: Gabriel Dorobantu, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Angela Similea, Dan Spataru, Ovidiu Komornyk, Alexandru Jula, Denis Roman, Aurelian Temisan, Loredana Groza, Marina Florea, Catalin Crisan, Daniel Iordachioaie, Florin Apostol, Cornel Constantiniu, Dumitru Lupu, Nico (Nicoleta Matei),  mesager al cantecului romanesc peste hotare (in zeci de cocerte) turnee in SUA, Italia, Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria, creatoare a sute de melodii intrate in fonoteca de aur a Socetatii Nationale RADIO, zeci de albume muzicale editate la Electrecord, Eurostar, etc.  si castigatoare a zeci de premii la interpretare si creatie, iar anul acesta a reusit sa obtina primul loc la Sectiune „Creatie” - Festivalul Tineretii -Mangalia  2015,  cu o piesa minunata  „UN CASTEL DE NISIP” interpretata de o tanara foarte talentata (de de 9 anisori), pe nume - Francesca Trofin.
    
As dori sa mentionez ca aceasta melodie „Un castel de nisip” a captivat juriul (din care domnia-sa nu a facut parte, conform Regulamentului Festivalului Tineretii), cantec care a reusit (atat prin armonia superba cat si a versurilor de-o gingasie extraordinara, care ne redau, ca pe o proectie panoramica, viata de copil cand... in lumea lui fantastica ii apar obiectele inconjuratoare adevarate palate poleite in aur), sa fie fredonat de spectatorii care au aplaudat, la scena deschisa, minute in sir.

„Un castel de nisip cu creneluri/ Minunat cum e cel din povesti,/ Vreau sa-nalt chiar aici, langa apa.../ Hai si tu, nu-i de-ajuns doar sa ma privesti!/ Refren: E iarasi vara,/ Sunt iar la mare,/ Soarele arde-ntruna,/ Este vacanta,/ Scoala-i departe;/ Pe plaje ma topesc;/ Marea-i albastra,/ Si e cuminte/ Ca o oglinda clara,/ Am o dorinta/ De asta vara/ Si-am sa mi-o implinesc/ Sar toti copii/ Sa ma ajute:/ Unii aduna pietre, Vin prichindeii/ Cu scoici in palme/ Si alge de smarald;/ Creste castelul/ Ca printr-o vraja,/ In soare straluceste,/ Ii facem poze./ Noi facem baie/ Sa nu simtim ca-i cald!”

Of!.. in acea sera mirifica, de la malul marii, imi spunem in gand si chemam copilaria (ascunsa in spatele anilor care   s-au risipit ca boarea unui zefir): „Vino, iubita mea!... Te astept, dulce printesa, in noptile cu luna plina... cand stelele argintii sclipesc si lacrimeaza pe bolta cerului si ne soaptesc atat de duios: <Copii mei dragi!> Hai, vino copilarie!... atat de dor imi e de tine ca sa-ti  simt alintarea si sa-mi mangai privirea cu surasul tau. Inunda-mi clipa fericirii cu atingeri tandre”.
    Cantecul „SCRISOARE CATRE DUMNEZEU” a fost a doua surpriza ce ne-a facut-o distinsa doamna Viorela Filip „Eu, Doamne, cateodata,/ As vrea sa-ti scriu scrisoare,/ Sa-ti spun ce simt, cum merge,/ Sa-ti spun si ce ma doare…/ Dar Tu esti prea departe/ Si poate, n-o primesti/ Oricum, eu sunt o carte/ In care tu citesti…/REFREN: Mai lasa-mi, Doamne, cerul, /Speranta si iubirea/ Si painea de pe masa, /Puterea, mantuirea/ Mai lasa-mi si parintii, /Vreau sa ma vada mare/ Prin ei am radacina  /Si-un loc al meu, sub soare! /  Am sa-ti vorbesc in soapta,/ Inima ta m-asculta/ Mai sunt copii in lacrimi/ Si suferinta multa…/Nu-s, Doamne, toate bune/ Cum, sigur, Tu, ai vrea./ Din cand in cand, priveste/ Si catre lumea mea!”- interpretata de eleva Bianca Stefan (o voce cristalina, dictie buna) aducandu-ne bucurie deosebita, atat juriului format din Viorel Gavrila - vicepresedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, soprana Rodica Anghelescu - solista permanenta a Operei Comice pentru Copii, prof. Viorel Covaci, soprana prof. Anca Parjol, prof. Traian Brosca, Marin Voican-Ghioroiu - scriitor-compozitor, solistul italian Carlo Cori si inbdeosebi... iubitilor nostri spectatori ce umpleau seara de seara  spatiul din jurul „scenei plutitoare, luminata feeric” si, intr-un entuziasm extarordinar... au aplaudat, au cantat, au dansat pe ritmurile muzicii, rasplatind cu generozitate munca Presedintelui Festivalului Tineretii, domnul Viorel Stoica si a organizatorilor, sponsorilor si conducerii primariei Mangalia. 
    
La despartire, dupa gala de la Sectiune „MUZICA USOARA” , am felicitat-o si i-am urat succes la Festivalul „MAMAIA COPIILOR” , iar in momentul cand ne imbratisam ca niste buni prieteni, artista Viorela Filip avea in ochi o lacrimioara a bucuriei, a impliunirii si mi-a spus cu atata duiosie:
-   Ce pot sa fac?... Emotia ma cuprinde intotdeauna cand se termina un festival. Simt ca sufletul imi spune cu o voce parinteasc: - Viorela, te inteleg: „MUZICA, E VIATA TA!”

Marin VOICAN-GHIOROIU
august 2015
Bucuresti


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page