Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1179)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

Intr-o lume in care neadevarurile au proliferat de asemenea natura, incat se confunda cu "adevarul" in aceasta imperfectiune in care dezordinea a atins cote alarmante, ultimele urme de civilizatie mai pot fi regasite prin junglele din Papua-Noua Guinee sau in imprejurimile Bujumburei-Burundi, batranul nostru continent-Europa face fata unui adevarat Tsunami demografic de provenienta Orientul Mijlociu si Nordul Africii, regizat magistral in super sofisticatele laboratoare ale caror locatii sunt necunoscute masei amorfe de "bovi" si finantat de uriasul arsenal financiar din Riyadh si Doha.
V-am familiarizat cu geniala axioma a lui Platon, "adevarata stiinta se bazeaza pa anamnesis-reamintire", asa ca doresc sa va refamiliarizez cu unele predictii facute in aceste eseuri, asta fara a avea pretentia ca detin veleitatile lui Nostradamus, Vanga, Mama Omida sau alti corifei ai genului.
Mai devreme decat va inchipuiti, pe strazile Europei se vor auzi frecvent slogane de tipul "Fansurna a Lal Qaum ul Kafein-Atotputernicule, da-ne victorie asupra infidelilor", adica asupa celor care apartinem altor denominatii religioase si foarte probabil vom fi nevoiti sa luam ... Drumul Damascului.
Lecturarea eselui de mai jos anticipeaza ceea ce a insemnat implicarea in Siria - inceputul sfarsitului si bombardarea Damascului, oras atestat documentar si locuit de peste 7000 ani - apropo, cel mai vechi al Mapamondului - singurul oras Islamic in care crestinii traiau intr-o armonie perfecta cu cei apartinand altor denominatii. Dar cand "esti condus de cei mai mari ignoranti si cei mai mari sarlatani ai umanitatii" - Thomas Paine, "Common Sense", 10 Ianuarie 1776, omenirea comite un act sinucigas, globul pamantesc cu actualul fond uman, a devenit neguvernabil si implacabil supus sfarsitului.

***

Sunt mai mult decat convins ca in multitudinea preocuparilor mesianicei fapturi, numele lui Elmer Davis nu si-a regasit un binemeritat loc. Oricum, acest intelectual de marca, jurnalist, comentator politic si fost Director al United States Office of War Information, referindu-se la natiunea americana, a spus urmatoarele: "Aceasta natiune va ramane pamantul celor liberi numai pentru cat timp este casa celor bravi-curajosi-This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave".
  Intrucat desele mele apeluri, referitoare la inutilitatea implicarii Armatei Americane in toate situatiile conflictuale din lume si in special in cele din Orientul Mijlociu si alte.... Orienturi au fost si sunt total ignorate, ma simt obligat de propria-mi constiinta sa reamintesc celor carora le lipseste acest atribut, o serie de date si referiri la implicarea pe diferite teatre operationale. In primul rand, "Parintii Fondatori" n-au atribuit acestei foste unice democratii a lumii, rolul de "jandarm international", iar a fi brav-curajos nu presupune sa devii arbitru al tuturor conflictelor sau conflagratiilor care au loc pe acest zbuciumat Mapamond. Ce s-ar fi intamplat daca Armata Americana s-ar fi implicat in toate cele peste 15.600 de razboaie, care se presupune c-au existat de la inceputurile lumii?
 Mai mult, unul dintre ei - ma refer la John Adams, al doilea presedinte al USA- a mentionat pentru eternitate urmatoarele: "Eu trebuie sa studiez politici si razboi ca urmasii nostri sa poata avea libertatea de a studia matematica si filosofia - I must study politics and war, that our sons may have liberty to study mathematics and philosophy". Se aude domnilor: trebuie sa studiem matematica si filosofie, altfel nu putem materializa avantajul pe care ni-l ofera uriasul arsenal militar de care dispunem.
Din nefericire, uriasul arsenal militar al USA nu poate ramane inactiv in tara care cheltuie peste 40% din cheltuielile militare ale zguduitei noastre Planete, iesirea de pe un teatru operational militar, insemnand intrarea pe unul nou. Dwight D Eisenhower, unul dintre favoritii mei presedinti, in discursul de ramas bun la terminarea mandatului si tinut la 17 Ianuarie 1961, ne-a avertizat asupra folosirii uriasului arsenal militar al Armatei Americane.
Un alt geniu militar, este vorba de generalul Douglas Mac Arthur, omul care si-a petrecut intreaga existenta in spatiul militar, fost comandant al trupelor americane in Orientul Indepartat - Extremul Orient, intr-o forma mai voalata, dar foarte delicata, si-a permis urmatoarea recomandare: "In opinia mea orice ministru de razboi care recomanda presedintelui sa trimita armata de uscat in Africa, Asia sau Orientul Apropiat, ar trebui supus unui control medical la cap - In my opinion any future defense secretary who advices the president again to send a big American Army into Africa, Asia  or Middle East should have his head examined". Sunt convins ca Secretary of Defense, Chuck Hegel, participant direct la teatrele operationale din Asia de Sud-Est, erou al razboiului din Peninsula Indochina, trecut pe la West Point Military Academy este la curent cu cele lasate posteritatii de geniile enuntate mai sus; dar ce ne facem cand "commander in chief" nu ia in considerare opiniile exprimate de altii. Iarasi trebuie sa revin la pertinenta caracterizare a regiunii, facuta inca din 1959, de Allan Dulles, sef al CIA: "regiunea este cea mai dificila din lume". Chiar nu se invata nimic din experienta anterioara, situatiile existente in Afganistan, Irak, Libia, Egipt, Tunis etc. pot declansa o conflagratie de proportii Armaghedonice.
In plus, circul mediatic referitor la data inceperii operatiunilor militare, este demn de Papua - Noua Guinee si nu de cea mai puternica armata a Mapamondului.
Chiar daca ma repet, trebuie sa va refamiliarizez cu faptul ca inca din secolul al III-lea, filosoful militar chinez Zhunge Liang, continuator al legendarului Sun Tsu a trasat principiile functionalitatii Operatiunilor Militare Tao, care consta in armonizarea relatiilor sociale dintre oameni. Filosofii chinezi au lansat ideea ca razboiul este ultimul resort al confruntarilor militare, idealul este de a invinge fara lupta, precepte filosofice regasite in The Art of War-Arta Razboiului si in invataturile lui Tao-te Ching. Preceptele Taoiste ne invata ca armele sunt instrumente de rau augur si trebuiesc folosite dupa epuizarea tuturor alternativelor. Asa cum v-am mai scris, filosoful Zhunge Liang ne recomanda sa nu avem animozitati pentru cei care nu ne-au aratat nicio ostilitate si sa nu luptam impotriva celor care nu ne-au atacat. Tot invatatura Taoista ne recomanda ca atacul sa fie tinut secret, rapid, iar trupele sa se arunce ca un vultur asupra prazii; un atac performant este acela in care inamicul nu stie ce sa apere, o aparare performanta este aceea in care inamicul nu stie ce sa atace. Mai mult ca sigur, Hollywood-ul va realiza un film despre atac, inaintea inceperii lui!?!
 Parafrazand pe faimosul general Moshe Dayan: "Cand vrei pace, discuti direct cu inamicii, nu cu prietenii", s-a discutat cu cineva din Guvernul Sirian. Desi stiu ca istoria este un capitol inexistent in cultura multora dintre conducatorii pe care am avut (ne)sansa sa-i avem, doresc sa va reamintesc ca Antiochus al III-lea, Regele Siriei a fost foarte greu invins de geniul militar Scipio Africanul, in vestita batalie de la Magnesia, iar, inca din anul 312 B.C, cand putine tari se aflau pe harta Mapamondului, regele Sirian, Seleucus, cucereste Babilonul introducand cultura greaca si reforme economice de prestigiu. Si nu in ultimul rand, pana in anul 763, cand se infiinteaza orasul Bagdad, centrul lumii islamice era considerat orasul Damasc, Siria. Fara a fi mistic, spun raspicat: nu va atingeti de Siria. S-ar putea sa genereze ... sfarsitul.  

A.C.TON

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page