Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Lungul drum de la Bucuresti la… Jula

 
Poate un titlu si mai potrivit acestei scrieri ar fi: De ce ocolesc ministrii romani orasul Jula, „capitala" romanilor din Ungaria? Dar pentru ca nu vrem sa stresam, Doamne fereste!, pe nimeni cu o intrebare la care raspunsul este mult prea complicat si probabil si incomod, ne vom concentra asupra trecerii in revista a unor date si problem concrete.

Dupa ani buni in care s-a crezut ca relatiile romano-maghiare si, inclusiv, relatiile romano-romane (se intelege: intre Romania si comunitatea romaneasca din Ungaria) intra pe un fagas normal, dialogul devine unul deschis si sincer, cu accentul pe dorinta de a rezolva problemele comune si a imbunatati situatia minoritatii romane din Ungaria, de doi–trei ani aceste legaturi sunt in declin, se observa un regres categoric. Romania are deja de aproape trei ani, in cadrul Ministerului Afecerilor Externe, un ministru delegat pentru problemele romanilor din afara granitelor. Nici un ministru delegat, insa, n-a ajuns in toti acesti ani sa viziteze romanii si institutiile lor din... Jula.

Primul care a indeplinit aceasta functie de ministru delegat a fost Cristian David. In 28 mai 2013, el a venit in Ungaria, dar a reusit sa ajunga doar pana la... Budapesta, fiind invitat de vicepremierul ungar Semjén Zsolt, iar dupa discutiile cu oficialul maghiar s-a intalnit si cu reprezentantii romanilor din capitala ungara. Aici, ca la toate astfel de intalniri, s-a promis „sprijinul statului roman in vederea prezervarii si afirmarii identitatii culturale, lingvistice si religioase" etc. etc. a romanilor din Ungaria. Apoi, au urmat luni bune de liniste, fara sa se intample nimic. Ba, scuze, era sa uit. In decembrie 2013, si noi, romanii din Ungaria am fost invitati la Forumul romanilor de pretutindeni, de la Bucuresti, unde iarasi am primit promisiuni.

La nici trei luni de la acest forum, unde sute de romani din vecinatate si din diaspora au fost aburiti cu noi angajamente si promisiuni, ministrul delegat David a fost schimbat.

Urmasul lui, Bogdan Stanoevici, a ocupat scaunul de ministru delegate pentru romanii de pretutindeni mai putin de 10 luni, intre martie si decembrie 2014, timp in care nu a ajuns pana la Budapesta sau Jula, doar un piculet a reusit sa treaca granita romano-ungara, ajungand pana la... Micherechi. Aici a petrecut cam doua ore, din care circa 30 de minute s-a intretinut cu conducerea satului si cam o ora si jumatate a stat la un spectacol de teatru... pentru copii. Fara stres, fara probleme de rezolvat, fara promisiuni desarte. A venit si a plecat. Atat. Apropo, a ramas dupa el o mica donatie de carte pentru scoala din localitate.

La sfarsitul saptamanii trecute trebuia sa ajunga la noi actualul ministru delegat pentru romanii de pretutindeni, Angel Tilvar, care insa n-a mai ajuns. Cu toate ca programul lui ar fi cuprins vizite si intalniri in cele mai representative localitati ale romanilor din Ungaria, inclusiv la Jula, dar si la Micherechi sau Chitighaz, precum si, bineinteles, in Budapesta. De ce s-a anulat aceasta vizita? Nu prea stim. In astfel de cazuri intotdeauna exista raspunsuri oficiale, dar si numeroase raspunsuri neoficiale. Pe unele le aflam, pe altele niciodata. Anularea vizitei se poate pune pe seama relatiei tot mai reci si conflictuala dintre politicienii din Ungaria si Romania. Sau pe numeroasele probleme mult mai urgente legate de imigrantii islamici, care bat la portile Europei. Sau oare sa-si fi dat seama cineva, in ultimul moment, ca problemele comunitatii istorice a romanilor din Ungaria nu se mai pot rezolva cu un pachet de carti???

O comunitate istorica redusa la numar, cum este cea a romanilor din Ungaria, nu are mai putine probleme decat una mare. Sunt exact ca ale celor din Republica Moldova. si noi, la fel ca ei, luptam pentru mentinerea limbii romane, pentru intarirea identitatii, pentru sustinerea institutiilor (scoli, biserici, presa), care ne definesc ca neam. si noi vrem un viitor romanesc. Dar fara ajutor din tara-mama, Romania, nici cea mai mica sansa n-o avem...

Editorialul Evei Simon, din Foaia Romaneasca
Sursa: Romanian Global News
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page