Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Oamenii sunt înconjurati de o aura din ... microbi


Corpul uman emite in aer o semnatura bacteriana, un fel de aura ce ne inconjoara si este numita de oamenii de stiinta "nor microbian" care, conform unui studiu realizat la Biology and the Built Environment Center din cadrul Universitatii Oregon, este unica pentru fiecare individ in parte, la fel ca amprentele digitale, conform unui material publicat pe site-ul citylab.com.
 Sursa foto: dream designs / freedigitalphotos.net

Fiecare om lasa in urma sa o urma microbiana pe orice suprafata cu care intra in contact, de la creionul cu care isi noteaza un numar de telefon pana la tastatura, clanta de la usa sau butonul de la lift. Acesti microbi sunt pretutindeni si orice masura am putea lua impotriva lor nu este suficienta pentru a ne feri. Din fericire insa, in marea lor majoritate acesti microbi sunt inofensivi.

Studiul desfasurat la Universitatea din Oregon a fost coordonat de profesorul James Meadow, care a examinat specificul norilor microbieni in cazul a 11 voluntari. Fiecare dintre subiecti a fost tinut singur, intr-o camera de control, timp de patru ore pentru ca microbii personali sa se poata raspandi in voie in spatiul respectiv. Apoi oamenii de stiinta au recoltat mostre din aerul din acea camera si de pe podea si au analizat corpurile bacteriene pentru a vedea din ce specii fac parte. Concluziile oamenilor de stiinta au fost ca dupa doar patru ore petrecute intr-o camera, voluntarii au putut fi identificati dupa diversitatea si concentratia de bacterii pe care au lasat-o in urma.

Prin simplul act al expiratiei oamenii isi "contamineaza" vecinatatea cu aproximativ 1 milion de microbi si bacterii pe ora.

Compozitia unica a norului microbian al fiecarui individ variaza in functie de igiena personala si de mediul in care se afla. Persoanele care poarta barba, spre exemplu, imprastie mai multe astfel de microorganisme in jurul lor pentru ca parul facial ofera un mediu propice pentru proliferarea bacteriilor. De asemenea, inotatorii de performanta, care intra in fiecare zi in bazine in care apa este tratata cu clor, sunt inconjurati de nori microbieni cu caracteristici semnificativ diferite fata de ceilalti oameni.

Aceasta descoperire promite sa ofere noi instrumente de analiza criminalistilor in lupta cu infractorii. In viitor ar putea fi posibila identificarea unui criminal dupa urmele de microbi pe care le-a lasat la locul crimei. Daca un infractor atent va purta manusi pentru a nu lasa amprente, el nu poate face nimic pentru a nu contamina mediul in care se afla cu bacteriile si microbii proprii.

"Aceste semnaturi bacteriene vor putea, in anumite cazuri, sa dezvaluie nu doar identitatea infractorului, ci si pe unde a trecut acesta inainte de a comite infractiunea si ce anume a facut acolo", conform lui Meadow.

Oamenii care provin din diferite tari si din diferite medii vor avea semnaturi microbiene diferite, in functie de factori de mediu cum ar fi solul, apa sau calitatea aerului. Caracteristicile microbiomului individual nu vor putea fi insa probe la fel de concludente ca si amprentele, avertizeaza Meadow. 'O diferenta importanta este data de faptul ca amprentele nu se schimba de-a lungul timpului, in timp ce microbiomul se poate schimba in functie de dieta, activitatile zilnice si locatie. In cadrul studiului nostru rezultatele sunt valabile pentru un anumit moment din viata subiectilor", a precizat el.

Chiar si asa, sustin cercetatorii de la Universitatea Oregon, nu are niciun rost sa incercam sa ne izolam si nu trebuie sa ne temem de bacteriile din "aura" celorlalte persoane cu care intram in contact zilnic. Inca de la aparitia primilor oameni, acesti nori de bacterii si microbi ce ne inconjoara sunt o parte naturala a fiintei umane.

AGERPRES/(AS — autor: Codrut Balu, editor: Mariana Ionescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page