Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Raoul Chiesa, fost hacker, consilier în securitate informatica: Aveti grija ce postati, Internetul nu uita niciodata


Raoul Chiesa, fost hacker italian, fondator si CEO la Security Brokers sfatuieste utilizatorii de Internet sa aiba grija ce posteaza, pentru ca va fi foarte greu sa stearga acele date, indiferent daca este vorba de fotografii sau informatii cu caracter personal.
 "Internetul nu uita niciodata. (...) Daca postati ceva pe Internet, este alegerea dumneavoastra", a precizat expertul in criminalitate informatica, miercuri seara, la Casa de Cultura a Sindicatelor, in cadrul unei reuniuni la care au participat mai multi specialisti in securitate informatica, inclusiv reprezentanti ai Serviciului Roman de Informatii.

Pentru a-i convinge pe utilizatorii de Internet sa fie mai atenti ce date despre ei fac publice, fostul hacker le-a recomandat sa isi imagineze ca se prezinta la un interviu de angajare, unde cei care doresc sa-i ofere un loc de munca au verificat anterior pe Internet si au descoperit fotografii mai vechi cu candidatul, in care era beat crita, dezbracat, imbratisand o statuie in centrul unui oras.

Asemanat cu un elefant, Internetul are o memorie greu de imaginat, aprecia fostul hacker. In sprijinul afirmatiei sale, Raoul Chiesa a apelat la ajutorul unui actor sibian care, in timpul unei scenete, i-a spus unui programator foarte multe lucruri despre el, desi nu l-a vazut in viata sa, bazandu-se doar pe ceea ce acesta a postat de-a lungul anilor pe diverse pagini de pe Internet.

Nu doar Raoul Chiesa dar si ceilalti specialisti prezenti la discutia cu sibienii au avertizat, de asemenea, ca utilizatorii de Internet nu ar trebui sa faca publice acele date care ii pot vulnerabiliza si care ii ajuta foarte mult pe cei care le-ar putea face rau.

Raoul Chiesa a vorbit la Sibiu, in timpul Congresului International "Cybersecurity in Romania — platforma de dialog public-privat", despre testele facute in unul din cele mai mari aeroporturi din Europa, unde a verificat daca se poate trece de sistemul de securitate informatica. In cazul in care un hacker ar putea sparge un astfel de sistem, pasagerii ar avea mult de suferit, pentru ca ar putea schimba inclusiv afisajul electronic care indica decolarile si aterizarile aeronavelor, a apreciat Chiesa.

Congresul de la Sibiu nu este dedicat doar specialistilor ci si publicului. La parterul Casei se Cultura a Sindicatelor din Sibiu, oricine poate sta de vorba pana sambata cu reprezentantii mai multor firme, dar si ai Serviciul Roman de Informatii, pentru a afla cum sa isi protejeze datele din telefon sau calculator.

AGERPRES/(A,AS — autor: Isabela Paulescu, autor: Danut Puscasu)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page