Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Iohannis, românilor din SUA: Puteti fi emisari ai culturii domniei legii în România


Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Presedintele Klaus Iohannis a declarat sambata ca exista trei cai prin care romanii din SUA pot sustine Parteneriatul strategic dintre cele doua tari, printre care faptul ca acestia pot fi "emisari ai domniei legii" in Romania.
 "Prima, pe care o practicati deja — si va multumesc pentru felul in care o faceti — este sa continuati sa fiti purtatorii de cuvant ai culturii si traditiilor romanesti pe aceste meleaguri. A doua este sa adaugati rolului vostru de ambasadori informali ai Romaniei in America si pe acela de emisari ai culturii americane in Romania. Iar cand spun "cultura americana" ma refer la "cultura domniei legii" — rule of law, cum se spune aici, la traditia americana a statului de drept, a corectitudinii si a respectului legii in toate circumstantele si la toate nivelurile. A treia cale este cea a parteneriatului economic. Voi, care indragiti meleagurile natale si le cunoasteti potentialul, sunteti cei mai in masura sa-i indemnati pe partenerii americani sa descopere la randul lor Romania, fie ca turisti, fie ca investitori, stiind ca vor gasi in tara oameni creativi si performanti, dar si oportunitati", a afirmat Iohannis, la intalnirea cu romanii din New York care a avut loc la Consulatul Romaniei.

El i-a indemnat pe romanii din SUA sa fie solidari si uniti.

"Va admir curajul, ati razbit si v-ati facut un loc aici, departe de casa. Contez asadar pe voi sa fiti partenerii tuturor romanilor dornici de transformare, care cred ca este posibila si in Romania o politica mai curata si o economie mai performanta, pe masura talentului si potentialului nostru. Peste tot pe unde am intalnit romani in afara granitelor i-am incurajat sa fie solidari si uniti, pentru ca asta ii face puternici si respectati. Va adresez si dumneavoastra acelasi indemn si va multumesc pentru ca ne reprezentati aici, in Statele Unite, si pentru ca purtati Romania in minte si in suflet!", a conchis presedintele Iohannis.

El s-a declarat emotionat cu privire la intalnirea cu romanii din New York, indicand in acest sens ca se simte legat de romanii din strainatate, le cunoaste si apreciaza eforturile si contributia pentru Romania.

"Al doilea motiv de bucurie speciala pentru mine tine de semnificatia contextului si locului in care ne aflam. In conditiile in care Parteneriatul Strategic cu Statele Unite reprezinta una dintre coordonatele fundamentale ale politicii noastre externe, comunitatile romanesti din SUA sunt un liant intre cele doua state. Apreciez rolul pe care il aveti in relatiile romano-americane si imi doresc sa gasim o cale de a-l intari si extinde. Acest parteneriat strategic nu este doar unul politic sau militar, el este deopotriva si economic, dar si cultural", a spus Iohannis.

La evenimentul organizat la Consulatul Romaniei la New York a participat si noul ambasador in SUA, George Maior.

"Pentru mine este de important faptul ca, in urma discutiei pe care am avut-o cu dumneavoastra privind elementele de mandat ale ambasadorului de la Washington, aspectele privind comunitatea de romaneasca de aici si diaspora au fost subliniate ca elemente deosebit de importante in contextul atat al relatiilor pe care le dezvoltam cu aceasta comunitate, cat si contextul Parteneriatului strategic bilateral la a carui dezvoltare comunitatea romaneasca din SUA poate avea o contributie deosebit de importanta. Este cunoscuta preocuparea dumneavoastra pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii si acest lucru s-a tradus in multe gesturi si actiuni semnificative. La nivelul Strategiei de Aparare a ?arii acest aspect este mentionat in mod explicit ceea ce presupune multe responsabilitati pentru multe institutii, inclusiv pentru MAE si ambasade", a declarat Maior.

La receptie au participat aproximativ 100 de romani stabiliti in Statele Unite ale Americii.

AGERPRES/(editor: Alic Mirza)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page