Ambasada României în Statele Unite ale Americii - Comunicat de presa

21 septembrie 2015

Ambasadorul George Cristian Maior a primit Emblema de Merit “Partener pentru Aparare” din partea Sefului Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciuca

Ambasadorul George Cristian Maior a primit, luni, 21 septembrie 2015, din partea Sefului Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciuca, Emblema de Merit „Partener pentru Aparare”, clasa a II-a. Seful Statului Major General a aratat ca distinctia i-a fost acordata ambasadorului Romaniei in Statele Unite ale Americii in semn de apreciere a contributiei deosebite adusa la sustinerea activitatilor armatei, precum si pentru promovarea valorilor nationale.

Cu acest prilej, ambasadorul George Cristian Maior a rememorat perioada exceptionala petrecuta in cadrul Ministerului Apararii Nationale cu 15 ani in urma cand, din calitatea de secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare, a coordonat, din punct de vedere strategic si militar, aderarea Romaniei la NATO.

Potrivit ambasadorului Romaniei in Statele Unite ale Americii, in acea perioada, reformele profunde aduse Armatei, structurii de forte, modului de planificare strategica a acesteia, s-au transpus intr-o diplomatie a apararii care a ajutat in mod egal si politica externa a Romaniei, in demersurile sale de a atinge cel mai important obiectiv politico-militar al tarii noastre, admiterea in Organizatia Tratatului Nord-Atlantic.

“Nu a fost deloc usor din punct de vedere al curajului politic si strategic sa te angajezi ca trimiti, pentru prima data dupa al Doilea Razboi Mondial, trupe in zone de conflict precum Afganistan. Generalul-locotenent Ciuca, pe atunci maior aflat la comanda primului batalion romanesc dislocat in Afganistan, in vara anului 2002, a reusit nu numai sa isi duca la bun sfarsit misiunea, ci si sa relationeze pentru prima oara, intr-un teatru de operatii externe, cu partenerii americani, sa contribuie la interoperabilitatea dintre fortele armate ale tarilor noastre.”, a declarat George Cristian Maior.

Din perspectiva ambasadorului Romaniei, acest lucru a contribuit enorm la recredibilizarea Romaniei din punct de vedere al capacitatii sale de a-si asuma misiuni dificile si de a se comporta ca un aliat, anterior primirii sale in NATO.

La randul sau, Seful Statului Major General i-a multumit ambasadorului Romaniei pentru sustinerea constanta a Armatei. Domnia sa a evocat faptul ca, in 2002, in timpul unei vizite in teatrul de operatiuni din Afganistan, George Cristian Maior a afirmat ca „drumul Romaniei spre NATO trece prin Kandahar”.

De asemenea, in cadrul aceleiasi ceremonii, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciuca a acordat Emblema de Onoare a Statului Major General atasatului apararii din cadrul Ambasadei Romaniei la Washington, colonel Constantin Iacobita. „Datorez aceasta onoare institutiei militare din care fac parte”, a declarat cu aceasta ocazie, atasatul apararii.

Ambasada Romaniei in Statele Unite ale Americii

NOTA: Mai multe fotografii pot fi vizionate la adresa: http://washington.mae.ro/gallery/1106