Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CE AR TREBUI PRESEDINTELE KLAUS IOHANNIS SA FACA ÎN TOT ACEST TIMP CÂT FACE PE NIZNAIUL?

George PETROVAI


In primul rand, in loc sa mimeze democratia prin ridicole postari pe Facebook, ar trebui sa se faca luntre si punte ca sa-si onoreze macar o parte din promisiunile electorale,  neuitand ca foarte multi romani i-au dat votul din teama ca, neexistand o contrapondere politica, intreaga putere legislativa si executiva risca (prin propulsarea lui Victor Ponta la Cotroceni) nu doar sa fie acaparata de PSD si acolitii sai, ci si sa fie temeinic consolidata intr-un autentic stat mafioto-atocratic, prin generosul ajutor venit dinspre presedintie.

Asa ca, stiind sau macar banuind acest adevar, precum si toate cele cu care urma sa se confrunte in calitate de presedinte bine intentionat, echidistant si la cheremul penalilor din Parlament, Klaus Iohannis face o jalnica figura cu incercarile lui disperate de a-si respecta promisiunile de clan si partid facute lui Catalin Predoiu si celorlalti baieti destepti (sic!) din fostul PDL, azi mari si amarnic controversati penelisti cu certe afinitati penale, care asteapta cu sufletul la gura caderea actualului guvern, ca ei din nou sa-si poata demonstra faimoasele insusiri de jecmanitori si asasini economici...

De acest lucru (jocurile de imagine si crasa comoditate a poaspatului presedinte) m-am convins inca din ianuarie 2015, mai exact din 18 ianuarie, data la care – in urma unor prelungite discutii, analize si controverse cu cativa intelectuali din zona – am injghebat un scurt si concentrat Memoriu cu destinatia Cotroceni, caruia din start eu nu i-am acordat nicio sansa (Argumentele mele: Presedintele cunoaste prea bine toate chestiunile adunate in epistola, dar cum nu are solutii, va simula ca-i foarte ocupat, asa ca in cel mai bun caz aceasta va fi pasata unui functionar obscur de la Relatii cu publicul, prin urmare, nici vorba sa primeasca in audienta delegatia maramureseana!), insa cum toti ceilalti nu doar ca-si puneau mari sperante, dar chiar erau convinsi de reusita acestui demers civico-democratic, mi-am ogoit cu chiu cu vai indoielile si am alcatuit ceea ce se va citi in continuare.

Fireste, asa cum bine am prevazut la momentul respectiv, fara raspuns dupa mai bine de sapte luni de la expediere...
 
Domnului Klaus Iohannis, presedintele Romaniei

Noi, un grup de intelectuali din Maramuresul Voievodal, tot mai ingrijorati de gravele probleme cu care se confrunta intreaga tara, dar mai ales acele zone (bunaoara asa ca tinutul nostru) care in niciun regim nu s-au bucurat de atentia afectiva si generozitatea efectiva a guvernantilor ante si postdecembristi, ne-am hotarat sa va aducem la cunostinta acele pasuri nationale si locale/regionale ce nu mai sufera amanare, animati de speranta ca va veti face timp nu doar pentru citirea acestui scurt memoriu, ci chiar veti binevoi sa-i primiti in audienta pe dr. Coriolan Dragomir si dr. Mihai Ivasuc, ocazie binevenita pentru detalieri, aprofundari si sugestii intru grabnica solutionare a celor mai arzatoare doleante ale maramuresenilor.
    
I.Probleme de ordin general

    1.Romania sa fie a romanilor, nicidecum a strainilor din ce in ce mai ahtiati dupa imensele bogatii ale solului si subsolului sau, dar ales dupa inteligenta romaneasca.
    
2.Intrucat in scurt timp omenirea va avea de facut fata la criza alimentelor ecologice si a apei potabile, care vor face ca actualele crize economico-financiare sa para, in comparatie cu ele, ca niste copilasi de tata, Romania trebuie pregatita de pe acuma pentru incercarile care o asteapta, atat prin nevinderea tarii strainilor (bogatii terane si subterane, terenuri arabile, paduri etc.), cat – mai ales – prin incurajarea si protejarea de catre stat a micilor producatori agricoli, statul roman constituindu-se in principalul partener de afaceri al acestora (statul ii livreaza fermierului masini agricole, seminte si combustibil, iar acesta se achita de datorii prin produse).

    3.Grija mult sporita fata de sanatatea cetatenului (o tara nu poate fi sanatoasa si prospera cu oameni bolnavi si saraci), nu prin indoparea bolnavilor cu medicamente de import (numarul farmaciilor este de circa 20 de ori mai mare fata de anul 1989!), ci prin prevenirea bolilor, adica printr-un riguros control al tuturor alimentelor produse, transportate, procesate, ambalate, importate si comercializate pe piata interna, control intarit prin lege si trecut in sarcina unui Inspectorat National pentru Protectia Alimentelor si a Consumatorului (INPAC).

    4.Stoparea retrocedarilor revendicate in toata tara de catre urmasii sau imputernicitii evreilor plecati in anii '60 si despagubiti potrivit legislatiei si preturilor de-atunci, iar in  Ardeal a retrocedarilor extrem de suspecte in favoarea Bisericii catolice, respectiv a urmasilor fostilor grofi unguri. Mai mult, sa fie de indata reanalizate toate retrocedarile cu semne de intrebare de catre comisii mixte formate din reprezentanti ai Ministerului Justitiei, ai Ministerului Administratiei si ai societatii civile.

    5.Oprirea masacrarii padurilor care ne-au mai ramas si demararea imediata a unui plan national de reimpadurire, de refacere a perdelelor de protectie din zonele de campie ale tarii si a spatiilor verzi din toate localitatile Romaniei, in primul rand din marile centre urbane.

    6.Fara exceptie, raportul de 5 la 1 dintre lefurile si pensiile maxime si cele minime sa devina regula de aur a bunului simt cetatenesc.

    7.Judecarea tuturor acelora care s-au facut si continua sa se faca vinovati de genocid social-economic, moral-cultural si democratic.

    8.In noul Cod Penal sa fie introdus articolul cu punerea de sechestru pe averile dobandite pe cai nelegiuite.

    9.Hotii si talharii prinsi si intemnitati sa fie pusi la munca nu numai pentru acoperirea cheltuielilor cu intretinerea lor pe perioada de detentie, ci si pentru recuperarea integrala a prejudiciului cauzat.

II. Probleme specifice zonei

    1.Elaborarea si sustinerea politicilor necesare pentru incurajarea activitatilor traditionale din Maramuresul Voievodal: silvicultura, pomicultura, cresterea vitelor.

    2.Infiintarea de centre pentru achizitionarea fructelor specifice zonei (mere, pere, prune, nuci) si a fructelor de padure.

    3.Valorificarea la scara industriala a diverselor resurse naturale ale zonei: alimente ecologice (fructe, carne, lapte, oua, tuica etc.), flora spontana, ape minerale, namoluri. Statul roman poate contribui la dinamizarea activitatii din aceasta parte a tarii pe linia tratarii unor maladii, atat prin ajutorul dat la modernizarea actualelor statiuni balneoclimaterice (baile de la Ocna Sugatag sunt cele mai eficace din tara pentru tratarea reumatismelor) si apoi prin includerea lor pe listele de prioritati ale ministerelor de resort, cat si prin construirea unor clinici de tratament naturist, sau macar a unor sectii cu acest profil in incinta spitalelor existente.
    
    In al doilea rand, intrucat in Romania postdecembrista se consuma (direct si prin furtisaguri) mult mai mult decat se produce, de unde saracia alarmanta si datoria externa in continua crestere, presedintele ei n-ar trebui sa urmeze exemplul sfidator al nababilor plini de bani si cu dorinte mai iuti ca putintele, ci ar trebui sa urmeze formidabilul exemplu al lui Jose Mujica, presedintele statului Uruguay pana in martie 2015, adica acela care pe toata durata mandatului a fost considerat cel mai sarac presedinte si cel mai modest politician al lumii.

N.B. Domnule Klaus Iohannis, stiti cum a ajuns Coreea de Sud la actuala bunastare generala? Prin nerisipa (a se citi economii, indeosebi in institutiile centrale) si prin tinerea coruptiei sub control!

Si inca ceva. Stiti ce-as face eu daca as avea nesansa sa fiu in locul dumneavoastra? As trai pe toata perioada mandatului intr-un apartament modest, mi-as opri o singura casa din cele sase sau sapte cate se spune ca aveti, iar restul le-as vinde si banii i-as dona spitalelor, azilelor de batrani si orfelinatelor. Caci, dumneavoastra care n-aveti urmasi si aveti pretentia ca sunteti intelectual, ar trebui sa fiti mai convins ca grosul semenilor de desertaciunea onorurilor si de zadarnicia adunarii averilor pe care le mananca moliile si le fura hotii.

George PETROVAI
Sighetu Marmatiei                                                                     
23 august 2015


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page