Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Idealul National corelat cu identitatea si unitatea nationala, cu aspiratia de reîntregire a neamului românesc

Dialogheaza Virgil Mandacanu (doctor habilitat in pedagogie, profesor universitar, publicist, R.Moldova) si Galina Martea (doctor in stiinte economice, academician de onoare al invatamantului universitar, scriitoare, Olanda)


«Idealul national trebuie cultivat si educat in oameni, si trebuie sa fie prezent in fata tuturor etapelor de dezvoltare umana - educatie, instruirie, cunoastere, comunicare, cultura…Iar pedagogul, scoala este obligata si trebuie sa indeplineasca misiunea de a educa nu doar ratiunea omului, ci si sufletul»

                                            
Virgil Mandacanu

«Reintregirea neamului romanesc este realitatea istorica pe care trebuie sa o acceptam in unanimitate intru binele si identitatea natiunii, sange daco-roman, sange al stramosilor nostri»             
Galina Martea


Virgil Mandacanu:  Stimata doamna Galina Martea, luand in consideratie procesele economice, sociale si politice ce au loc in tara noastra si care se desfasoara cu multa dificultate in defavoarea societatii si a poporului, sunt oare rezultatul unui comportament inadecvat al acelor persoane ce guverneaza statul? In viziunea Dvs, care ar fi solutia reala de a stopa calvarul ce se produce in societate si nelegiuirile din partea guvernantilor? Crearea urgenta a unui Comitet de Salvare Nationala ar contribui pozitiv la imbunatatirea situatiei actuale si la desteptarea poporului in a constientiza corect realitatea inconjuratoare?

Galina Martea: Cu certitudine, ca prin promovarea unei politici de guvernare cu orientare negativa se produce deteriorarea si degradarea tuturor proceselor de dezvoltare sociala, economica si, nu in ultimul rand, politica in cadrul unui stat. Comportamentul persoanelor ce guverneaza tara este tabloul real al capacitatilor de administrare ale acestora si tabloul real de dezvoltare umana si sociala al acestui stat. Astfel, succesele in dezvoltarea economica si sociala a societatii sunt spulberate pentru ziua de azi si pentru o perioada nelimitata de timp, care nu formeaza decat calvarul existent ce a impanzit intreaga republica. Amprentele unei asemenea guvernari isi spune cuvantul ferm si in spalarea de creiere a factorului uman, si in nivelul de trai, cultura si civilizatie  al poporului. Saracia fara limite a intregului popor si a intregii tari (clasament european – locul 44, ultima in clasament; clasament mondial – printre ultimele locuri), care s-a format de-a lungul anilor, a creat acel mediu social care darama orice perspectiva si speranta de a fi integrati in Uniunea Europeana si de a fi in rand cu tarile civilizate, care au o dezvoltare umana adecvata. Probabil, Republica Moldova este acel spatiu astral in care guvernantii isi pot manifesta cu succes capacitatile inumane in comportament, incapacitatea de a administra o tara si de a fi iresponsabili pentru functia pe care o ocupa in stat. In acelasi timp, capacitatea acestora se realizeaza cu mult succes in promovarea intereselor personale cu accent sigur pe un materialism exagerat al existentei umane.
Pentru stoparea acestui calvar sau „dezmat total ce are loc in cadrul tarii si in cadrul legii” este nevoie intr-adevar de a constitui de urgenta un Comitet al Salvarii Nationale, completat din personalitati cu cea mai transparenta atitudine fata de sine si societate. Cred, ca societatea tarii noastre dispune de asemenea personalitati, cu un intelect aparte in educatie si instruire. Nemijlocit, in componenta Comitetului de Salvare Nationala trebuie sa fie inclusi numaidecat si reprezentanti ai organismelor occidentale si ai Uniunii Europene. Pentru a solutiona situatia critica din cadrul tarii, care este mereu in recesiune in toate domeniile de activitate, este necesar de a crea si adopta de urgenta (cu ajutorul organismelor occidentale) un act normativ prin care sa contravina nelegiuirilor ce se produc in administrarea tarii. In caz contrar, imaginea cu care se prezinta Republica Moldova in plan mondial nu este altceva decat „anarhia statala – produs al ruinarii sociale”. Iar persoanele de conducere, cu influenta distrugatoare in guvernare, urmeaza a fi trasi la raspundere penala (de asemenea cu ajutorul organismelor occidentale si UE) pentru incalcarea juramintelor depuse in ocuparea functiei in stat si pentru promovarea intentionata a faradelegilor in societate. Cred, ca prin instaurarea Comitetului de Salvare Nationala s-ar putea contribui pozitiv la imbunatatirea situatiei actuale si la desteptarea poporului in a constientiza corect realitatea inconjuratoare. Totul depinde cine va conduce acest comitet al salvarii si care vor fi obiectivele prioritare la ordinea de zi. Daca accentul forte nu va fi pus pe identitatea nationala si idealul national, pe demnitatea si constiinta poporului si a intregii societati, pe reintregirea neamului romanesc, atunci situatia curenta se va destabiliza si mai profund, atragand in sine tot mai multi factori negativi decat pozitivi.

V.M.: Stimata Doamna, cine ar trebui totusi sa initieze constituirea acestui Comitet de Salvare Nationala? Initiatorul acestuia ar putea fi Forumul Democrat al Romanilor din Moldova si Consiliul Unirii din Republica Moldova?
G.M.: Cred, ca ar fi corect ca in acest proces al salvarii nationale si de constituire a Comitetului de Salvare Nationala sa stea in prima linie Forumul Democrat al Romanilor din Moldova (FDRM), care a fost fondat dupa proclamarea de independenta a tarii, si Consiliul Unirii din Moldova (CU), fondat in timp (anul 2012), structuri care reprezinta in mod prioritar interesele autentice ale natiunii romane si ale romanilor de pretutindeni, interesele de reunificare a doua state romanesti, interesele de dezvoltare economica si sociala a tarii, interese  pentru o cultura si evolutie civilizata a societatii, promovarea tarii in spatiul occidental european si de integrare reala in UE. Deci, FDRM, fiind initiatorul in actiunile de renastere nationala, si CU din R.Moldova, fiind initiatorul in problema unionismului, trebuie sa fie si indrumatorii in actiunile de salvare nationala in clipele de grea cumpana a tarii. Iar inceputul si sfarsitul oricarei actiuni trebuie sa apartina si sa se axeze pe unitatea nationala, pe identitatea si constiinta natiunii, pe reintregirea poporului roman. Actualmente, fiind la o etapa cruciala a destinului, R.Moldova, parte integranta din cultura si istoria daco-romana, stramosii poporului roman, trebuie sa recunoasca cu demnitate acest component al realitatii istorice in evolutie.

V.M.: Cum credeti, prin aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana s-ar pune capat acestor nelegiuiri politice si sociale?
G.M.: Cu certitudine!

V.M.: Republica Moldova, ca stat independent, are sanse si posibilitati reale de a fi acceptata in UE in urmatorii 5-10 ani?
G.M.: As vrea sa fiu optimista in acest sens, dar pe moment raman pe pozitii pesimiste. Acceptarea R.Moldova in UE ca stat independent ar avea sanse reale doar dupa 30-40 ani (parerea mea), daca se vor regla pe principii de transparenta procesele economice si sociale din cadrul tarii, eliminand in prim plan coruptia din stat, care este cel mai distrugator factor al dezvoltarii umane. Pentru a regla si a face regula in orice domeniu de activitate va fi necesara transparenta si corectitudinea absoluta sau macar partiala in orice actiune, insa acest lucru nu va fi deloc usor de realizat in conditiile unui mediu destul de beteag.
In conditiile actuale nu cred ca R.Moldova are sanse de a fi acceptata in UE in urmatorii 5-10 ani. Este nevoie de timp, iar timpul trebuie sa solutioneze o multitudine de probleme care sa reflecte imaginea clara a dezvoltarii umane si sociale. Cu imaginea actuala tara noastra a demonstrat inca odata cat de ineficienta este in actiuni si in promovarea valorilor nationale. Totodata, ea a demonstrat in nenumarate randuri ca este incapabila de a produce impresia pozitiva a unui stat modern si democrat. Dezvoltarea sociala corelata cu nelegiuirile sociale denota faptul ca in cadrul tarii exista structuri bine organizate care produc ruinarea adevarata a sistemelor si subsistemelor din societate.

V.M.: Aderarea la UE este o aspiratie multdorita de majoritatea cetatenilor. Insa pentru a realiza aceasta dorinta in termeni reali, care ar fi posibilitatea si drumul cel mai scurt de a intra in acest organism european, care promoveaza cu demnitate valorile umane? Unirea cu Romania este solutia reala?
G.M.: Da, unica solutie reala de a deveni membru al UE intr-un timp apropiat este unirea cu Romania. Acesta este cursul real al evenimentelor istorice in procesul evolutiei si realitatea pe care trebuie sa o accepte orice om de conducere din stat si orice cetatean al tarii. Si daca fiecare dintre noi are o demnitate fata de sine si propria tara, atunci constientizarea corecta a acestei uniri cu Romania este vitala si inevitabila pentru viitorul nostru.

V.M.: Cand ne referim la identitatea nationala a unui popor sau la unitatea nationala ce aspecte prioritare urmeaza sa abordam pentru a promova corect politica de orientare si constientizare a intregii societati?  
G.M.: Atat identitatea nationala cat si unitatea nationala sunt expresii care reprezinta sentimentul national al unui popor, al unei natiuni, al unui om. Atat identitatea nationala cat si unitatea nationala sunt notiuni ale proceselor identitare, incluzand in sine limba de comunicare vorbita, traditiile si cultura nationala, valorile autentice nationale, teritoriul, credinta, ideologia. Este foarte important ca un popor sa stie a-si recunoaste originile de neam, de nationalitate, de identitate. De aceea, identitatea nationala, care reprezinta sentimentul fiecarui om fata de propria societate, este acel pilon care determina in esenta respectul omului fata de valorile nationale, fata de realitate, fata de sine. In cazul tarii noastre, prin absenta valorilor autentice din societate care se regasesc prin actiuni de neechitate si nerespect fata de factorul uman, in special fata de omul simplu din societate, se impune necesitatea de a fi initiate in mod de urgenta intruniri colective avand la baza subiectul de a promova corect politica de orientare si constientizare a evenimentelor ce se deruleaza in societate si cauzele care determina aceasta dezorientare in viata sociala, economica si politica. Iar arma principala care ar putea orienta corect cetateanul spre a intelege cu claritate actiunile ce se desfasoara in societate ar fi sentimentul si credinta in valorile spiritualitatii, procese afective specifice fiintei umane. Este necesar de a trezi in oameni marea credinta in valorile spirituale ale omenirii si de a inlatura din ei ura, care este afectata destul de grav de conditiile vulnerabile ale existentei. Credinta adevarata cu aspiratii pozitive este unica arma in a distruge raul si a instaura binele pentru om si societatea acestuia. Concomitent, cu aceasta credinta atentica spirituala omul trebuie sa parcurga etapele unei educatii adevarate. Deci, in procesul de promovare a unei politici corecte de orientare a omului in societate trebuie sa ne conducem dupa cuvintele sacre ale lui Immanuel Kant (filozof german), care spunea: “Ca omul nu poate deveni om decat prin educatie”.

V.M.: Conditiile sociale si politice existente sunt cauza ce afecteaza in mod direct comportamentul uman, spalarea de creiere a individului si degradarea completa a societatii?
G.M.: Ar fi incorect daca nu as raspunde: „Cu certitudine!” Cu cat o tara este mai saraca cu atat mai usor populatia acesteia poate fi usor manipulata sub influenta unor miscari politice care nu produc unitatea nationala si bunastarea sociala, ci produc si mai profund dezbinarea si ruinarea completa a societatii si a natiunii. Tabloul real al R.Moldova la ziua de azi reprezinta in totalitate nivelul primitiv de cultura si civilizatie al unei comunitati. Se actioneaza doar sub deviza: „Cine mai mult fura si cine este mai hraparet pentru propria piele, acela este mai puternic, mai vazut si mai respectat in societate!”. In rezultat, toate aceste elemente se rasfrang negativ pe nivelul de educatie al omului, care, in timp, devine doar o frunza neocrotita in spatiu ce poate fi purtata de curentii vantului dintr-o parte in alta. Astfel, omul simplu din societate, fiind fara identitate si personalitate, fara putere si avere, devine victima schimbarilor si robul zeilor ce conduc comunitatea.

V.M.: Pentru a iesi din impasul actual, din criza social-economica dezastruoasa si pentru a crea o imagine mai transparenta a tarii noastre in plan mondial ce trebuie sa facem cat mai urgent? Care este domeniul prioritar din cadrul tarii care urmeaza a fi restructurat imediat pentru a influenta pozitiv dezvoltarea sociala?
G.M.: Este necesar de a promova corect valorile nationale, valorile autentice ale umanitatii, valorile spirituale, care sunt nucleul dezvoltarii umane. Pentru toate acestea poporul trebuie sa fie foarte constient in actiuni si fapte. Cu toata seriozitatea, este necesar de a lua ca referinta modelul de trai al unei tari occidentale dezvoltate si de al promova cat mai rapid in cadrul tarii. Totodata, promovarea persoanelor in functii de conducere a statului sa fie selectate in baza unor rigori de transparenta absoluta, fondate pe studii adecvate si competenta corespunzatoare, fara a pune in discutie „cumatrismul existent din tara”. Iar domeniul prioritar al tarii trebuie sa fie Sistemul de Instruire si Educatie – care este principalul promotor al identitatii nationale, al idealului national, al culturii si al bunastarii sociale.  

V.M.: Sistemul educational ar fi capabil sa remodeleze cursul existent in dezvoltarea normala a societatii si a omului?
G.M.: Sistemul educational autentic este acea forta care educa si reeduca orice individ al societatii, determina importanta omului in societate, dezvolta si formeaza orice domeniu de activitate pentru economia nationala, promoveaza valorile identitare-culturale-intelectuale-spirituale, ca parte componenta a dezvoltarii umane si sociale.

V.M.:  Stimata Doamna, prin educatia si instruirea corecta poate fi dezvoltat in om sentimentul autentic fata de valorile nationale si idealul national?
G.M.: Cu siguranta! Invatamantul este acel remediu, acel sector, acel mediu sau spatiu social care poate da nastere oricarei orientari. Prin instruirea corecta, cu accente clare pe valorile nationale, omul poate fi educat in limitele celor mai umane caracteristici si responsabilitati. Este necesar doar de a remodela cursul existent al proceselor educationale si sociale existente in tara, fiind orientate catre adevar si umanitarism, corectitudine si transparenta. Numai in asa mod se va produce realitatea de care vorbim in permanenta si pe care o dorim cu certitudine. Este necesar doar sa fie constientizat corect conceptul cu privire la educatia si instruirea in spiritul national si de constiinta nationala. Toate, la randul lor, intr-un final, se vor reuni si vor corela corect formarea personalitatii si identitatii omului, si dezvoltarea cat mai calitativa a sistemelor si subsistemelor din societate, avand la baza omul - ca spirit, intelect si valoare sociala.

V.M.: Va multumesc.
G.M.: Si eu Va multumesc.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page