Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Comunicat de presa referitor la Crucea din Piata Universitatii

Comunicat de presa
 Sorin Iliesiu – senator PSD
26 septembrie 2015
 

Ca urmare a opiniilor exprimate in spatiul public referitoare la posibilitatea construirii in Piata Universitatii din Bucuresti a „Monumentului national al victimelor totalitarismului comunist” sub forma unei cruci de dimensiune monumentala, si, de asemenea, ca urmare a discutiilor recente cu colegi parlamentari despre forma optima a acestui monument, voi aduce urmatoarele amendamente la articolul 5.-(1) al propunerii mele legislative intitulate “Lege pentru condamnarea totalitarismului comunist si pentru cultivarea memoriei nationale antitotalitare”, amendamente care vor fi dezbatute in Camera Deputatilor:

1.      Textul  „Monumentul va fi reprezentat de o cruce din metal inoxidabil, similara  cu Crucea Eroilor Neamului, avand o dimensiune de 20-25 metri” va fi inlocuit cu textul „Monumentul va fi reprezentat de o cruce de dimensiune monumentala”.

2.      Textul  „Pe Cruce va fi montata o instalatie de iluminare, care va functiona continuu, in memoria victimelor. Crucea va fi flancata de drapelul Romaniei” va fi inlocuit cu textul „Crucea va iradia continuu lumina, in memoria victimelor. Crucea va fi insotita de drapelul Romaniei”.

 

          Prezentam in continuare forma initiala a articolului 5.-(1) si forma corectata a acestuia.

 

FORMA INITIALA  a  articolului 5.-(1)

 

Art.5.- (1)        Se construieste „Monumentul national al victimelor totalitarismului comunist”, denumit in continuare Monumentul, amplasat in centrul intersectiei de la Piata Universitatii din Bucuresti, simbol al luptei anticomuniste. Monumentul va fi reprezentat de o cruce din metal inoxidabil, similara  cu Crucea Eroilor Neamului, avand o dimensiune de 20-25 metri. Pe soclul Monumentului vor fi scrise urmatoarele doua texte: (a) „Acest monument a fost inaltat din initiativa Parlamentului, in memoria  milioanelor de victime ale totalitarismului comunist din Romania”;  (b) „Sa nu uitam crimele comunismului, pentru ca acestea sa nu se mai  savarseasca vreodata!” Pe Cruce va fi montata o instalatie de iluminare, care va functiona continuu, in memoria victimelor. Crucea va fi flancata de drapelul Romaniei.

 

FORMA CORECTATA  a  articolului 5.-(1)

 

Art.5.- (1)        Se construieste „Monumentul national al victimelor totalitarismului comunist”, denumit in continuare Monumentul, amplasat in centrul intersectiei de la Piata Universitatii din Bucuresti, simbol al luptei anticomuniste. Monumentul va fi reprezentat de o cruce de dimensiune monumentala. Pe soclul Monumentului vor fi scrise urmatoarele doua texte: (a) „Acest monument a fost inaltat din initiativa Parlamentului, in memoria  milioanelor de victime ale totalitarismului comunist din Romania”;  (b) „Sa nu uitam crimele comunismului, pentru ca acestea sa nu se mai  savarseasca vreodata!” Crucea va iradia continuu lumina, in memoria victimelor. Crucea va fi insotita de drapelul Romaniei.
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page