Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SIMILITUDINI, SINCRONISME sau sinarhia acelorasi naravuri?

Corneliu LEU

    Sinarhia romaneasca este un dat politic impus prin blestemul (-atul pact) numit „Ribbentrop-Molotov”. Artificialitatea lui este argumentata nu numai prin aceleasi valori si virtuti nationale sub semnul carora ne simtim uniti ci, de multe ori, si de acelasi naravuri. Asa ca, luminoase sau umbrite, laudative sau degradante, de glorie sau de rusine, atata vreme cat ele demonstreaza identitatea, similitudinile trebuie inregistrate cu grija. Incurajatoare sau intristatoare in privinta destinului unic, ele sunt argumente in privinta romanismului, asa cum il analiza realist Constantin Radulescu Motru: fara edulcorari patriotarde  si fara nici o agresivitate la adresa altora, fara tendinte expansioniste ci tocmai ca o circumscriere a locului meritat si istoric si geografic dar si psihologic de un popor. Insa, cand aceste similitudini se intaresc printr-o desfasurare sincronica, ele devin de-a dreptul temeiuri la dosarul nostru national.
    Pentru ca, intreb eu, chiar sfidand in virtutea stirilor dintr-o singura zi: cine si-ar mai permite sa nege unitatea noastra de structura nationala cu cei din Basarabia cand, la toate argumentele istorice, etnografice, culturale, optul lui ciresar ne mai aduce astazi doua, in legatura cu oamenii care ocupa cel mai inalt loc in administratia guvernamentala la Bucuresti si Chisinau: Unul in similitudinea de falsuri la diplomele de studii, iar altul in sincronismul cu care din mai multe cercuri ale puterii li se cere pedepsirea si eliminarea.
    Pripit acest gest al adversarilor, spun eu. Sfatuindu-i sa se gandeasca la folosul unor argumente precum cele de mai sus. Pentru ca, daca ii schimbam sau nu-i schimbam, din punct de vedere economic progresul tarisoarelor noastre tot un drac va fi; asa ca mai bine ne-am prevala de o a treia similitudine folositoare la dosarul demonstrarii structurii noastre nationale unice: Faptul ca ambii premieri conduc cabinete falimentare pentru tara.
    Un singur detaliu al acestei afaceri, ma pune si pe mine in „embarras de choix”: Deosebirea lor de dialog cu presedintii celor doua Republici. Pentru ca, in vreme ce la Bucuresti Presedintele ii cere demisia Premierului ajuns la Parchet, iar acesta ameninta cu Marea Adunare a Parlamentului, la Chisinau Premierul il ameninta pe Presedinte ca-si da demisia si face gaura-n Parlament, daca acela nu anihileaza Parchetul.
    Aici, lucrurile cumva se-ncurca si, oricat de aproape de inima mi-ar fi ideea de demonstrare a unitatii si unicitatii romanesti, nu mai stiu ce sa zic. Ma tem ca acea mare similitudine prin care se manifesta curvasaria politica la noi, la Gurile Dunarii, ar putea manipula lucrurile pana la confuzie, in asa fel ca: la Bucuresti Presedintele sa fie amenintat cu demisia, iar la Chisinau sa i se ceara Premierului sa si-o dea!
    Ce ziceti, frati romani?...
    Asa, o parere gretuita, ca-ntr-o discutie de cafenea... Ca, de destinul nostru, in nici un caz nu poate fi vorba. El fiindu-ne, oricum am lua lucrurile, comun, in materie de politicieni cu calitati false, bazate nu numai pe dilome false care este o similitudine; bazate insa si pe escroaca lor cramponare pe putere, care este un sincronism.
    Cat despre sinarhie, care in epoci trecute consemna guvernarea simultana a mai multor capetenii ce conduc fiecare cate o parte a unui stat, nici vorba: Fiindca de la aventurieri de-alde astia, numai de  adevarata guvernare nu te poti astepta.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page