Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (37) – UN NUME POTRIVIT

Dorel SCHOR

Intr-o zi, s-a nimerit linga mine in autobuz un tip pe care il cunosteam din vedere. Pentru ca aveam de facut un drum lung, am considerat ca e momentul sa facem in sfirsit cunostinta, iar el s-a recomandat
- Ponedelnikman...
- Nu te supara, dar eu inca nu am auzit de asa un nume. Ce ar fi sa ti-l schimbi sau sa-l scurtezi?
- De ce? s-a mirat el.
- Asa, ca sa-ti simplifici viata si situatia. E preferabil sa ai un nume mai scurt. Am sa-ti dau un exemplu. Pe cand eram elev la primara, profesorul de trigonometrie si gramatica ne-a pedepsit, pe mine si pe prietenul meu, sa ne scriem pina a doua zi, de o suta de ori, fiecare, numele. Pentru mine a fost simplu, am scris Sor, ca se poate si asa, dar pe amicul meu il chema Blumenfeldenberg, ceea ce i-a luat doua zile, nu si-a indeplinit norma si a fost pedepsit din nou.
- Adevarul este ca ai dreptate, a fost de acord Ponedelnikman. Inca in urma cu patruzeci de ani, un frate al tatei si-a rusificat numele. Adica Ponedelnik, numai atat, si a facut o frumoasa cariera de normator la fabrica de mezeluri din Irkutk. In schimb, fiul lui, Leonid, s-a inscris la Institutul siberian de stiinte sub numele prescurtat de Nedelnik.

Am recunoscut ca Nedelnik este, intr-adevar un nume acceptabil.
- Da, a spus Ponedelnikman, pana intr-atat ca la un moment dat, nepotul asta a facut o calatorie de studii in Bulgaria si s-a intors de acolo cu idei foarte occidentale. A inceput sa-si semneze articolele Delnik, ceea ce s-a dovedit o stratagema, pentru ca dupa un an sau doi, a cerut oficial sa-si schimbe numele in Delnik.
- Vezi? am intarit eu ideea, exact ce spuneam. Scurt e preferabil!
- O clipa, m-a oprit Poledelnikman. Dupa aia, la prima ocazie, aflandu-se la o conferinta pe tema mesteacanului furajer in Suiedia, fara sa spuna la nimeni, nici familiei si nici forurilor superioare, Leonid asta a cerut azil politic si a ramas in Suiedia sub numele de Elnik. Si foarte curand dupa aceea, si-a suiedeizat numele in Elnikson.

O vreme a domnit tacerea si ne-am uitat pe fereastra autobuzului la peisaj. Dupa aia, vecinul meu a oftat si mi-a spus:
- Da, dar nu a ramas in Suedia. Din trei motive. In primul rand, nu i-a convenit clima. In al doilea rand, nu i-a placut limba. Si in al treilea rand nu i s-a acordat drept de lucru. Asa ca a plecat in Canada. N-au trecut nici sase luni si am primit o scrisoare semnata L.Nickson. Iti dai seama ce baiat destept? L.Nickson este, de fapt, Elnickson. Dupa care chiar si-a schimbat numele in Nickson...
- Da, da, l-am incurajat eu. In America de Nord, inclusiv Canada, numele de Nickson este foarte raspandit. Cum ar fi Popescu in Romania, sau Ivanov in Rusia, sau Levy in Israel... Au avut chiar si un presedinte Nickson...
- Mi-ai luat vorba din gura, a zis Ponedelnickman. In Canada, nepotul meu a cunoscut o fata foarte buna, foarte bogata si foarte de familie, care l-a placut foarte mult reciproc. In schimb, nu i-a placut numele lui, tocmai pentru ca e banal si comun. Si i-a propus ca prin casatorie, el sa ia numele ei.
- Foarte bine, am acceptat eu. Si cum il cheama acum?
- Voskreseinickman Leonid...

Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
21 mai 2015

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page