Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Muzica Si Poezia Culorilor

 

 

Motto: "Corpul nu simte nimic, dar exista cai deschise pentru usa sufletului

spre cele cinci simturi ale omului prin care intra senzatiile mirifice ale artelor".

Cicero

Ultimile zile ale lui ianuarie 2005, mi-au purtat pasii prin sala unei expozitii de pictura, in care mi s-au perindat dinaintea ochilor fericite exprimari prin paleta de culori desprinse din bogatia cromatica a curcubeului si combinate de maiestria artistului. Multi iubitori de frumos au coborit o farama de timp din ametitoarea centrifuga a preocuparilor cotidiene, lasand sufletul sa se scalde in simfonia de culori si freamatul lor pline de intelesuri. Artistul a apelat la o metoda originala, nedand titluri lucrarilor sale, ci lasand la latitudinea privitorului, fiecaruia dupa posibilitatile sale,sa intituleze creatiile in masura in care le descifreaza adancurile si mesajele. A creat astfel posibilitatea nelimitata ca aceeasi lucrare sa aiba o multitudine de intitulari. Autorul a tinut cont ca ceea ce se vede cu ochii sufletului are o infinitate de efecte, in contrast cu ceea ce se vede cu ochii mintii. La fiecare individ desprins din lumea materiala fiecare culoare si lumina straluceste mai mult sau mai putin intens, in functie de puritatea sufletului, de capacitatea de absorbtie a frumosului, culorile sugerand acordurile muzicale si farmecul poeziei universului dintre cer si pamant. Iar aceste trei arte sunt izvoarele din care se naste iubirea, se hraneste si aduce lumii senzatii si bucurii inefabile.

Prin acest copil al artelor, care este iubirea, omul are la dispozitie o arma cu care lupta toata viata lui pentru a delimita binele de rau, frumosul de urat, linistea de zbucium si in final pacea pamantului de razboi. Cel care ne-a prilejuit aceste momente de relaxare launtrica a fost artistul plastic Anatol Danilisin, profesor de arte plastice. Tinar, nascut in deceniul 7 secolul trecut, in R. Moldova, slefuirea talentului inascut il realizeaza la Liceul de Arte Plastice- Igor Vieru din Chisinau, desavarsidu-si pregatirea la Universitatea Pedagogica de Stat Ion Creanga, Facultatea de Arte Plastice, Chisinau.

In 1988 debuteaza in cadrul expozitiilor de arte plastice. Membru aI AIAP-UNESCO, membru UAP Romani, membru UAP R. Moldova. Desfasoara peste 15 expozitii personale in Romania de pe ambele maluri ale Prutului, cat si peste 32 de expozitii reprezentative. Are patru participari la tabere de creatie, precum si creatii in peste 11 colectii publice in tara si peste hotare, expozitii private in peste 18 tari din 4 continente. Pentru a-l cunoaste direct sa-i dam cuvantul sa se autodefineasca: "Arta mea este o incercare de a oferi o stare de spirit care permite sa penetreze realitatea catre o alta dimensiune a vesniciei si spatiului.

Ar trebui sa fie poarta spre infinit, spre o noua realitate mult superioara celei existente pe care noi o impartasim. Culoarea este mediumul perfect care ne conduce spiritul catre universul neexplorat. Eu niciodata nu transmit ceea ce vad, eu raman inspirat la nimireala numai de culorile care ma exprima pe mine fara teama. Privind picturile mele, mintea trebuie sa se odihneasca. Asta este motivul pentru care eu niciodata nu le pun titluri, permitandu-le privitorilor sa paseasca in propria lor lume, nepopulata. Totul este despre libertatea de a le interpreta si nu a manipula emotiile. Tot ceea ce ii ofer eu privitorului sunt norii peste care ar putea sa sara si sa calatoreasca manati de vant catre propriul sau cer, pentru ca cerul este acela care trebuie sa fie plin de culori".

Doresc sa consemnez si citeva pareri ale unor competenti in materie: d-nul Mircea Diac- profesor, critic de arta spune: "Anatol Danilisin, tanar pictor de arta moderna, pentru el spatiul picturii contine o incarcatura emotionala, spontana, mai mult de cat contemplativa sau descriptiva sugerand in consecinta un soc vizual al imaginii, de lumini cromatice care amintesc de jocurile de artificii".

D-nul Valeriu Babansky - scriitor, spune: "Arta lui Anatol Danilisin este o stare mistica. Cele mai multe lucrari ale artistului lasa impresia, deasupra realitatii vazuta nu cu ochii mintii ori ochii umani, ci numai cu ochii sufletului".

D-na Paula Romanescu - scriitor, spune: "La Anatol Danilisin poti vedea campuri in care lipsesc fiintile umane. Flori ofilite pe o masa imaginara ca un cuib gol asteptand pe cineva sa vina sa depuna oua din care va rasari pasarea maiastra sau ingerul mantuirii noastre, el rupe din haos paternul cerului precum Creatorul, dar in forma umana, povestindu-ne istorii despre viata oamenilor".

Au pasit in lumea culorilor multi iubitori de frumos intalnind in sala portughezi, italieni, americani, romani de pe ambele maluri ale Prutului, dragostea de arta chem- indu-ne la a ne intilni si sa sorbim muzica si poezia culorilor din potirul picturilor.

Ion Anton, Los Angeles, California

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page