Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LOLEK SI BOLEK, BAIETII DE LA “1001 DE SERI”


Cine nu ii cunoaste pe Lolek si Bolek, protagonistii serialului de desene animate polonez cu acelasi nume? Produs de studiourile de desene animate din Bielsko-Biala, “Lolek si Bolek“ (in original, “Bolek i Lolek”) incepe sa fie difuzat in Polonia, in toamna lui 1962. Seria continua pana in 1986. Cele doua personaje sunt realizate de Wladislaw Nehrebecki – creator si regizor de desene animate - si Leszek Mech.

In Romania, “Lolek si Bolek“ este transmis in perioada comunista, in cadrul unui scurt program de desene animate numit “1001 de seri”.

A fost odata ca niciodata

Pe vremea cand adultii de azi erau copii, cand desene animate online nu existau si cand fiecare prescolar si scolar devenea soim al patriei si apoi pionier, “Lolek si Bolek“ a reprezentat o forma mai putin ideologizata de educare a celor mici. Spre deosebire de marea majoritate a desenelor animate, ce infatisau animale sau pasari umanizate, eroii acestui serial sunt doi copii. Prietenia, sinceritatea, colaborarea, lipsa de agresivitate reprezinta doar cateva dintre valorile pe care aceste personaje le-au insuflat micilor telespectatori. Desi mai putin elaborate decat desenele animate actuale, “Lolek si Bolek“ i-au cucerit pe copii, pe care i-au purtat intr-o lume de aventuri si distractii.

Lolek si Bolek si lumea copilariei

Bolek (diminutivul de la Boleslaw), inalt si tras ca prin inel, este fratele mai mare. Lolek (diminutivul de la Karol), scund si plinut, este mezinul. Amandoi sunt baieti veseli, simpatici si inventivi, mereu in competitie unul cu altul. Pusi pe sotii, cei doi strengari reusesc sa iasa la liman din orice situatie, iar daca se intampla sa mai faca vreo boacana, incep sa rada si gasesc la minut o solutie ca sa dreaga greseala.

Lolek si Bolek sunt frati, dar si prieteni. Ambii au educatie eco si sunt firi sportive, asa ca le place sa inoate, sa pescuiasca, sa se prajeasca la soare, sa mearga cu bicicleta si sa faca excursii la tara. Veritabili exploratori, Lolek si Bolek trec prin tot felul de peripetii exotice: sunt cand cowboy in Vestul Salbatic, cand oameni ai marii ori concurenti imaginari la un raliu in Argentina, ba chiar isi construiesc un submarin. Fie ca stau acasa ori isi petrec timpul pe afara, baietii raman mai mereu singuri si nesupravegheati.

Lolek si Bolek au si o amica: pe Tola, o fetita blonda, cu codite si pistrui, ce le va fi alaturi de-a lungul a 30 de episoade. De altfel, primul episod in care aceasta apare ii poarta numele.

Lolek si Bolek, audienta maxima

Transmis in 80 de tari, printre care si Iran, “Lolek si Bolek“ va fi vizionat de aproape un miliard de telespectatori. Desi cele mai multe din cele 152 de episoade ale serialului sunt fara dialoguri, lungmetrajele din 1980 parasesc zona filmului mut.

In tara natala, “Lolek si Bolek“ a inregistrat cote maxime de audienta, astfel ca pana in prezent, conduce in topul preferintelor telespectatorilor. La Muzeul Dobranocka (“Noapte buna, copii!“) din localitatea Rzesow sunt expuse figurine, jucarii, puzzle-uri, carti postale, carti de colorat si jocuri de calculator cu Lolek si Bolek. De asemenea, in 2011, la Bielsko-Biala, a fost dezvelit un monument dedicat celor doi. Se presupune ca sursa de inspiratie a lui Nehrebecki, atunci cand i-a faurit pe Lolek si Bolek, au fost cei doi fii ai sai.

Vizionare placuta!

Corina Diamanta Lupu
1 iunie 2015
Bucuresti

https://www.youtube.com/watch?v=G_YE_JO3SMA

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page