Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (690)

* Sunt convins ca putini dintre d-voastra isi mai amintesc de referirile facute de mine la adresa lui Jean Jaques Babel. Pentru a improspata memoria tuturor, inclusiv a semnatarului acestei modeste rubrici, va amintesc ca J.J. Babel este un erudit elvetian care a constatat, dupa studii intense, ca in ultimii 5600 ani omenirea a purtat 14500 razboaie in care au murit trei miliarde si jumatate de oameni. Aceasta cifra reprezinta mai mult de jumatate din populatia actuala a acestei imperfectiuni, pe care majoritatea o numesc, globul pamantesc. Tot dupa Jean, in ultimul secol s-au confruntat pe pamant 104 ideologii contrare, ale caror probleme sunt in continuare actuale si constituie sursa principala a viitoarelor conflagratii. Oricum, capacitatea globului de a hrani o populatie care creste in progresie geometrica, fata de bunurile de consum, care cresc in progresie aritmetica, se diminueaza pe zi ce trece. Si atunci, chiar daca sunteti posesorii unei alte opinii, revenim la teoria lui Thomas Robert Malthus, care in "Eseu asupra principiului populatiei" ne spune ca razboaiele sunt absolut necesare, din cauza discrepantei dintre sporul natural al populatiei si cresterea bunurilor de consum. Personal raman la parerea filosofului militar chinez, din secolul al V-lea B.C., Sun Tzu, care ne-a spus ca toate razboaiele sunt generate de deceptii. Asta nu de alta, dar cel putin conflagratiile din familie au la baza deceptia cauzata de una dintre parti.

Pana ce sa stabilim ce sta la baza unui nou teatru operational, Rusia a decis sa livreze Iranului combustibil in vederea construirii unei centrale nucleare, destinata, chipurile, scopurilor pasnice. Chiar si cei cu o dotare cerebrala indoielnica, stiu ca Iranul este asezat pe o mare de petrol, plus alte resurse naturale care pot constitui surse primare de energie. Sa speram ca mult preconizata bomba atomica Iraniana nu va intra pe mainile teroristilor Ceceni si va fi folosita impotriva celor care din indolenta, ignoranta si sfidare totala a opiniei publice si a organismelor internationale, au livrat combustibilul necesar fabricarii unei bombe atomice. Sunt o fire optimista. Sunt convins ca ceea ce scapa pretinselor mari puteri ale lumii, nu va scapa statului Israel, iar preconizatele centrale nucleare Iraniene vor avea soarta, din 1982, a suratelor din Irak. Nu putem lasa instalatii nucleare in mana celor care sunt principalul finantator al terorismului mondial. Coborati cu picioarele pe pamant, domnilor politicieni. Nu aveti dreptul sa va jucati cu soarta celor 6,4 miliarde de locuitori ai Terrei. Socrate, spunea ca toate faptele rele la care se dedau oamenii sunt generate de ignoranta. Sunteti chiar atat de ignoranti ?

* Vorbind de ignoranti, incerc sa-mi explic, din nefericire fara rezultat, ce determina anumite persoane cu nivel educational precar, oprit undeva intre 4 si 7, sa insulte fara discernamant oameni care au in spatele lor peste 20 de ani de studii universitare. Aceleasi persoane, pentru care limba romana ramane o totala necunoscuta, fondul de cuvinte, in totalitate suburban, rezumandu-se la invective si injurii, iar cel din engleza este atat de primar incat inversarea cuvintelor “Hi” cu “By”constituie o practica curenta, insulta indiscriminatoriu persoane care pot comunica intr-o multitudine de limbi straine. Sa nu fi auzit aceste dejectii ca in Statele Unite ale Americii astfel de practici se numesc “terorist threats” si intra sub incidenta legilor federale. Doresc sa le reamintesc ca, inca din timpul Codului de Drept Roman, ne-a ramas urmatorul postulat: "Necunoasterea legii nu este o scuza" (Ignorance of law is not an excuse). Deci comiteti un felony-crima de rang fe-deral- si sunteti pasibili de rigorile legii. Asta pentru cine are urechi de auzit, sa auda!

* Milorad Dodici este un om politic sarb. Date fiind valentele lui de exceptie, consider ca printr-o intamplare nefericita a ajuns prim-ministru al noului creat stat, Republica Srpska. Din discursul inaugural mi-a retinut atentia,urmatoarea remarca: "avem de luptat, in exclusivitate, impotriva ignorantei si incompetentei noastre". M-am intrebat, cati din pretinsii politicieni de pe malul Dambovitei au avut curajul sau taria morala sa exprime un asemenea trist adevar? Tuturor, cuvintele amiralului japonez Iasushiro Yamamoto, rostite dupa incidentul din Dec.7,1941: "o natiune, un popor, o persoana care are curajul si taria morala sa-si recunoasca in cele mai mici amanunte toate pierderile, lipsurile, greselile si neajunsurile va fi imposibil de invins. Daca nu ma inseala memoria, si deocamdata este singurul lucru in care am incredere, "Vechilul de la Cornu“, alias Adrian Nastase nu a folosit asemenea practici. Sa speram ca noua administratie din Romania va realiza ca nu poti fi admis in comunitatea statelor civilizate decat prin usa din fata. Adica, in mod cinstit.

A.C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page