Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Eroul din Masivul Parang

Un accident aviatic este intotdeauna spectaculos, dramatic, de cele mai multe ori fatal, avand un impact impresionant si tulburator la public, indiferent de proportiile aparatului implicat sau de pierderile materiale si umane suferite. Din nefericire, mass-media prezinta destul de frecvent asemenea evenimente nedorite, in ciuda faptului ca specialistii in domeniu afirma ca transporturile pe calea aerului raman cele mai convenabile, rapide si rentabile pentru civilizatia umana.

Un alt aspect al acestui domeniu al transportului modern il constituie factorul-surpriza, date fiind numeroasele si complicatele cauze care pot provoca accidente tragice, ramase uneori neelucidate. Asa s-a intamplat vineri, 18 februarie, cand un elicopter al Aviatiei Utilitare de tip MI-2, de productie ruseasca, s-a prabusit in jurul orei 12.00, in Masivul Parang, la granita dintre judetele Hunedoara si Gorj, dupa cum s-a aratat in numeroase relatari ale presei. Elicopterul cazut era folosit de Societatea "Aviatia Utilitara 2000" SRL Petrosani care inchiriase aparatul de zbor de la intreprinderea "Moldaeroservice" Balti din Republica Moldova.

In ziua fatala, elicopterul utilitar de tip MI-2, pilotat de doi cetateni moldoveni si in care se imbarcasera si doi tehnicieni de la Ocolul Silvic Petrosani, transporta furaje ce trebuiau sa asigure hrana animalelor salbatice din munti. Dupa 10 minute de zbor, elicopterul a intrat intr-o zona de ceata si s-a prabusit. Copilotul si unul dintre padurari au murit pe loc, iar pilotul grav ranit a ramas blocat in scaun. Din fericire a fost un supravietuitor, tehnicianul silvic, Teodor Mustata, care a putut demonstra ca in tragedia luptei cu moartea se petrece schimbarea omului in marele erou. Faptele sale savarsite in momentele ce-au urmat au aratat lumii ca omul aflat in situatie-limita poate avea resurse fizice si mentale uluitoare. Cand a fost posibil, pe patul de spital, eroul din Muntii Parang a povestit reporterilor episoade incredibile desprinse parca din pagini de poveste, dovedind ca oamenii care lupta sunt in primul rand cei care traiesc. "Eu si cu pilotul eram in fata. (…) In zbor am auzit un zgomot la motor si de atunci nu mai stiu decat ca m-am trezit la pamant. Nu puteam sa ies din avion, pentru ca pilotul era prins in centura si nu aveam pe unde sa ies. L-am desfacut din centura, apoi l-am tras si pe el afara. Am vazut ca ceilalti doi erau morti. Am plecat singur sa caut ajutoare. Am avut noroc ca nu a trebuit decat sa cobor. M-am aruncat in zapada. M-am tarat pana la o cabana. Acolo stiam ca trebuie sa fie niste muncitori", a declarat Teodor Mustata pentru Realitatea TV, care i-a atribuit binemeritatul calificativ de "eroul din Defileul Jiului". Eroismul comporta o jertfa necesara ce se constituie intr-o putere miraculoasa, izvorata probabil din dorinta omului de a trai si de a-si salva aproapele, pentru ca numai asa se poate explica izbanda acestui padurar iesit din elicopterul prabusit, cu trupul insangerat, cu sapte coaste rupte, cu un plaman perforat si cu un picior rupt. In conditiile acestei demolari fizice, dar pastrandu-si forta interioara, Teodor Mustata a reusit sa parcurga 4 kilometri prin zapada trecand de 70 de centimetri, pana la cabana forestiera si sa anunte accidentul.

Apoi jandarmii au urcat la locul dezastrului pe urmele pe care le facuse in nameti tehnicianul de vanatoare devenit eroul zilei. Ranitii au fost transportati pe targi, pe o distanta de 5 kilometri, de catre echipele de salvare, pana in locul unde au putut ajunge ambulantele. Ei au fost internati la Spitalul de Urgenta din Petrosani, iar dupa primele investigatii si interventii chirurgicale, medicii au declarat ca au sanse mari de insanatosire. In paralel se deruleaza ancheta aparent dificila, din cauza ca aparatul de zbor nu era prevazut cu o cutie neagra, iar parerile specialistilor implicati in cercetari sunt deocamdata diferite. La doua zile de la producerea accidentului, pilotul Valeriu Coada a putut vorbi si a tinut sa spuna: "Lui ii datorez viata!", referindu-se la salvatorul sau. Cei doi supravietuitori ai nefericitului accident aviatic au fost vizitati la spital chiar de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care si-a exprimat admiratia fata de curajul tehnicianului silvic, Teodor Mustata, precizand ca acesta va primi si un ajutor financiar, caruia i s-ar fi potrivit mai bine denumirea de prima de merit.

Clipa

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page