Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1175)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

O analiza atenta a modului cum administratia curenta reactioneaza la haosul generalizat creat la nivel planetar, de deciziile infantile ale noului Romulus Augustulus - AKA Pontifus Maximus, AKA Mesianica Faptura - ma duce cu memoria la economistul si filosoful politic Friedrich A Hayek, autorul capodoperei Fatal Conceit - Trufie Fatala, aparuta in anul 1988. Similar deciziilor luate in anul 1950 de membrii biroului politic al PCUS, Congresul si ocupantul biroului Oval al Casei Albe isi asuma atributele Oracolului din Delhi si pretind cunosterea in amanuntime a viitorului, sau mai corect, ceea ce ne asteapta in viitor la nivel planetar. Stimati cunoscatori de nimic, Aristotel geniu cerebral de exceptie, ne-a lasat un aforism pe masura cerebralitatii lui: "Stiu un singur lucru, acela ca nu stiu nimic". Voi, care va aflati la ani lumina de cunostintele lui Aristotel cat si ale celui care semneaza aceste eseuri, ar trebui  sa aveti decenta necesara si sa va admiteti ignoranta crasa in care va zbateti si sa faceti uz de cele regasite in aforismul de mai sus: nu stiti nimic, nici pe malul Potomacului, al Dambovitei, al raului Maris etc. si datorita deciziilor cu caracter Distopian, adica irationale si cu consecinte negative, ati adus lumea in pragul colapsului, al auto desfiintarii. Aveti marele avantaj ca populatia globului sufera de un grad inalt de imbecilizare, tampenie, stupiditate si multe alte atribute similare si sufera de Stockholm Sindrome, care este un fenomen psihologic in care captivii, adica marea majoritate a populatiei globului, manifesta simpatie, intelegere, compatimire, fata de cei care-i tin captivi, adica guvernantii, guvernele lumii.Trebuie sa admit ca psihoanalistul Sigmund Freud a avut perfecta dreptate cand a afirmat ca "majoritatea populatiei nu vor intr-adevar libertate intrucat "libertatea involva responsabilitati si multi sunt speriati de responsabilitati - most people do not want freedom, because freedom involves responsibility, and most people are frightened of responsibility". Cert este ca la acest moment din timp, un important segment este total nemultumit de deciziile guvernantilor, lucru care mi-a reamintit de o alta cerebralitate ramasa de la Sigmund Freud, care ne-a spus ca "O civilizatie care lasa un numar de oameni nemultumiti si-i determina la revolta - a se vedea ultima nemultumire din Cleveland, statul Ohio - nu dainuie si nici nu merita perspectiva unei existente de durata." Inclin sa cred ca se va gasi un Odoacru, personajul care a pus capat in anul 476 AD, domniei lui Romulus Augustulus.
Saptamana trecuta am avut posibilitatea sa urmaresc o emisiune de inalt calibru intelectual, numita Watters World; de fapt un concurs pe teme istorice si politice intre studentii Universitatilor Yale si Harvard. Raspunsurile date de aceasta pretinsa elita intelectuala le consider ingrijoratoare, inadmisibile si pentru un copil din grupa mica a unei gradinite din Bujumbura - Burundi. Atunci, nu ma mira faptul ca fostul Ministru de Finante al Romaniei, a avut o performanta demna de.... Harvard iar omenirea se indreapta nestingherita spre Groapa Marianelor - Toscarora! Multumesc Divinitatii ca nu mi-a oferit sansa de a-mi toci coatele pe bancile unor asemenea Citadele de... intelectualitate si sa numesc asemenea idioti drept colegii mei. Salut interventia lui Henry Kissinger, fost Secretar la State Department - Ministru de externe, care a spus ca "numai amagirea ne poate feri de admiterea de noi insine a declinului nostru - Only self-delusion can keep us from admitting our decline to ourselves".
Nu ma mai mira faptul ca faimosul cineast japonez Akira Kurasawa, personaj care si-a lasat amprenta pe industria cinematografica mondiala, Akira Kurasawa s-a exprimat ca "Intr-o lume nebuna, numai oamenii nebuni sunt... sanatosi - In a mad world only the mad are sane", iar scriitoarea chineza Weihui Zhou a lansat teza ca "Oamenii nebuni sunt considerati smintiti de restul societatii, deoarece inteligenta lor nu este inteleasa - Crazy people are considered mad  by the rest of the society only because their intelligence isn't understood."  Ma gandesc ca aceasta este ratiunea pentru care nu pot intelege inteligenta politicienilor, probabil venita din sfere intergalactice, interplanetare, stratosferice etc. sfere inaccesibile revoltator de putinilor oameni normali ai mapamondului. Si ca tacamul sa fie complet, scriitorul egiptean Naguib Mahfouz, laureat al premiului Nobel pentru literatura, decernat in 1988, ne-a lasat ca "Nebunia este culmea inteligentei - Madness is the acme of intelligence." Atunci, chiar daca nu admiteti, trebuie sa ma felicit pentru titulatura acestor eseuri, Din Lumea Lui Stanley Kramer, O Lume Nebuna, Nebuna, Nebuna.
Pana sa realizam cat de (ne)buni suntem, poetul si politicianul irlandez, William Butler Yeats, una dintre cele mai proeminente figuri ale literaturii secolului al XX-lea a spus un mare adevar: "Anarhia este raspandita in toata lumea - Mere anarchy is loosed upon the world."
Inainte de a ajunge la punctul final spre care se indreapta omenirea - Groapa Marianelor, Toscarora, imi permit un umil sfat, desprins din operle lui Robert Anson Heinlein, considerat "decanul"literaturii stiintifico-fantastice: " Totul in exces, pentru a va bucura de aroma vietii; moderatia este pentru calugari - Everything in excess to enjoy the flavor of life; moderation is for monks."
A.C.TON   

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page