Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

MIRCEA RADU IACOBAN: „TRAIM O SINGURA DATA”

Dorel SCHOR

Cu putin timp in urma, cand l-am felicitat pe prietenul Mircea Radu Iacoban la implinirea varstei de 75 de ani, el mi-a raspuns glumind: „75? Cum de s-a intamplat? Probabil ca nu am fost atent!”

Teoretic ar fi fost posibil sa-i scape "amanuntul" pentru ca M.R.I. este si a fost intotdeauna un om foarte ocupat. Cu aproape de toate. Suntem prieteni de cand aveam amandoi 16 ani si oricat m-as stradui, nu reusesc sa inregistrez multiplele activitati ale sale. Nu implinise 20 de ani si transmitea la radio meciurile de fotbal ale echipei nationale, insotind-o si peste hotare. A publicat prima sa carte fiind student. A fost responsabilul subredactiei revistei "Viata studenteasca", dar si conducatorul cenaclului literar al studentilor ieseni (din care faceau parte Marin Sorescu si alti cativa printre care si...eu). A fost unul din ctitorii revistelor "Iasului literar" si "Convorbiri literare" in format actual, secretarul de redactie al revistei "Cronica" si vreme de aproape doua decenii secretarul filialei Uniunii Scriitorilor. Iacoban a infiintat si a fost primul director al Editurii „Junimea", prozator (oare cate romane si culegeri de proza scurta s-au adunat?), dramaturg, autor de scenarii de film si de teatru radiofonic, redactor de carte (la cartile altora), membru in juriile unor concursuri literare, corespondent pe frontul din Transnistria. A condus timp de unsprezece ani Teatrul National din Iasi si alti ani, pana la pensionare, Teatrul pentru tineret "Luceafarul". Continua sa publice romane, scenarii, schite si sa detina de ani de zile o tableta jurnalistica, cu aparitia de trei ori pe saptamana la un cotidian.

Nu am terminat. Mircea Radu Iacoban are si...timp liber. Joaca sah frecvent, este vanator si pescar amator (destul de ghinionist), il preocupa fotbalul, calatoreste mult si revine des in Bucovina de care, presupun, e indragostit. Il intereseaza pictura, medicina, muzica culta, gastronomia, istoria si nu stiu cand gaseste timp sa cutreiere padurile in cautare de hribi si manatarci.

Si uite asa s-a intamplat ca... nu a fost atent cum au trecut anii! Dar in ziua aniversarii, a fost lansat inca un volum de M.R.I.  Intitulat "Traim o singura data". Cartea, numarand aproape 700 de pagini, este un jurnal cuprinzand notatii ale autorului pe o perioada semnificativa, din anul 2004 pana la sfarsitul anului 2014. Cu ochiul atent al gazetarului nascut, cu sensibilitatea scriitorului, cu spiritul critic al...criticului, cu umorul omului de bun gust, sunt notate fapte, idei, situatii care creaza imaginea caleidoscopica a perioadei.

„Te sinucizi", l-au avertizat prietenii care au aflat de intentia de a publica jurnalul, "vei irita si-n dreapta, si-n staga"... Dar nu e Iacoban omul care sa se teama de reactiile autoritatilor sau ale celor (multi) pomeniti in Jurnal.  Randuite intr-o specie literara a genului memorialistic, notatiile pertinente ale autorului au iesit in lume, punand uneori in umbra scrierile de fictiune ale altora. Iacoban isi numeste noua carte "un jurnal polemic". Asumandu-si riscul sa irite persoane, sa zdruncine rutina, sa puna intrebari incomode, dar si sa propuna solutii inteligente, Jurnalul lui Iacoban reuseste sa fie o scriere interesanta si adevarata, o lectura pasionanta si, de ce nu?, instructiva.
-----------------------------------------------
Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
mai 2015

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page