Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Salaj: Cel mai mare centru de servicii sociale din Transilvania, realizat de parohia ortodoxa Românasi


Cel mai mare centru de servicii sociale din Transilvania, cu o suprafata de peste 3.500 de metri patrati si o investitie totala de circa 12 milioane de lei, a fost ridicat printr-un efort continuu de 15 ani, din donatii si sponsorizari, de catre Parohia Ortodoxa Romanasi, din Salaj, urmand a fi inaugurat sambata, 23 mai.
 Fotografii: (c) Sebastian Olaru / AGERPRES
Complexul social va avea in structura sa trei centre: unul pentru varstnici si doua pentru copii defavorizati, respectiv un centru de zi si unul de tip rezidential.

"Centrul de servicii sociale Sfantul Gheorghe se vrea a fi pentru trei servicii: centrul rezidential pentru persoane varstnice, centrul rezidential pentru copiii abandonati si centrul de zi pentru copiii care frecventeaza scoala de la Romanasi, care au probleme sociale acasa, care nu au parinti sau au parintii plecati in strainatate. Pentru centrul rezidential pentru copiii abandonati sunt 24 de camere pregatite, dar vor fi 30 de copiii, cu posibilitatea extinderii pana la 40, pentru ca daca sunt frati, nu avem voie sa-i despartim. Pentru persoane varstnice, in centrul rezidential sunt pregatite locuri pentru 50 de persoane, iar la centrul de zi pentru copii suntem pregatiti pentru 30 de beneficiari", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Gheorghe Gherman, preotul paroh din Romanasi.
Gheorghe Gherman, preotul paroh din Romanasi
Ratiunile realizarii centrului de zi sunt in primul rand prevenirea abandonului scolar, in al doilea rand imbunatatirea performantelor scolare ale elevilor si in al treilea rand reducerea decalajelor dintre elevii de la sat si cei de la oras, afirma preotul.


Piatra de temelie a centrului a fost pusa de parintele Gheorghe Gherman in anul 2000, finalizarea sa realizandu-se dupa 15 ani de eforturi financiare, investitia fiind realizata in cea mai mare parte din fonduri private, respectiv donatii si sponsorizari.

"Centrul s-a nascut din dragoste pentru cei aflati in lipsuri, in suferinta si in singuratate. Mi se pare ca este o implinire a misiunii preotesti. (...) Centrul s-a facut fara finantari. La inceput a existat doar credinta in Dumnezeu ca imi ajuta, ca ma intareste si ca intotdeauna este alaturi de cel care vrea sa faca un bine. In al doilea rand cunosteam foarte bine sufletul omenesc si stiu cat de jertfelnici sunt credinciosii nostri atunci cand vad ca banul pe care il ofera este investit si folosit pentru ce l-au dat. La inceput am fost tratat cu indiferenta sau considerat oarecum visator. Dar vazand cum se ridica cladirea, incetul cu incetul au inceput sa se adune in jurul nostru tot mai multi. (...) Am putea sa spunem ca intre cinci si sase procente este contributia credinciosilor din parohie. Unu la suta este contributia Consiliului Local, sprijiniti de Consiliul Judetean. Zece la suta este contributia Secretariatului de Stat pentru Culte si a Guvernului Romanei. 20-22 de procente este aportul unui om evlavios, pe care il putem numi si ctitor si care m-a sprijinit enorm ca sa pot sa continui lucrarea. Mai apoi a aparut o firma cu doi asociati a carei contributie se ridica la 28 spre 30 de procente. Diferenta a venit din ajutoare care le-am primit din sponsorizari, sume mici, dar care insumate au facut peste patru milioane de lei. Din SUA am primit 31.000 de dolari", afirma preotul din Romanasi.

Activitatea centrului ce apartine parohiei ortodoxe din Romanasi va fi gestionata de o asociatie special infiintata in acest scop, Asociatia Filantropia Largiana, al carui presedinte este tot un preot, Gabriel Gardan.

Prezent la conferinta de presa de joi, Gabriel Gardan a precizat ca terenul pe care e construit centrul social este unul de aproape cinci hectare, la care se adauga o curte de aproape trei hectare si o padure de opt hectare, toate aflate in proprietatea parohiei Romanasi. Centrul are cinci aripi de cladire, cu o suprafata utila de circa 3.500 de metri patrati. Valoare investitiei pentru acest centru este de 12 milioane de lei.

"Sigur, nu s-au investit banii acestia, pentru ca au fost foarte multe etape pe care noi le-am parcurs cu voluntari si atunci costurile totale s-au diminuat foarte mult. Pe de alta parte, au existat mai multe zone din care au provenit efectiv donatiile si sponsorizarile care au permis realizarea acestui centru", a subliniat presedintele asociatiei mentionate. Deschiderea centrului va duce si la crearea a 45 de locuri de munca.

Gardan a adaugat ca pentru o alimentatie sanatoasa si cu eforturi financiare mai mici, in perioada imediat urmatoare se vor infiinta si o microferma cu cateva vaci si o gradina de legume, ce se vor adauga celor 150 de oi pe care parohia le are deja si livezii de pomi fructiferi plantata recent.

Centrul Social din Romanasi beneficiaza de cele mai moderne conditii de cazare, cu camere avand baie proprie si butoane da panica, o bucatarie complet utilata, sistem de alarmare si supraveghere video in exteriorul cladirii, conexiune la TV si internet.

AGERPRES / (A — autor: Sebastian Olaru, editor: Marius Fratila)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page