Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Concursul National de Creatie Literara în Limba Rromani “Stefan Fuli”

             

In perioada 14-16 mai 2015, s-a desfasurat la Colegiul National “Ion Minulescu” din Slatina, editia a IV-a a Concursului National de Creatie Literara in Limba Rromani “Stefan Fuli”, destinat elevilor din clasele a VII-a – a XII-a, organizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean Olt si institutia gazda. Primele trei editii s-au desfasurat la Braila (2012), Targu-Mures (2013) si Craiova (2014).         
Etapa nationala a concursului a reunit 27 de elevi concurenti din 15 judete (Bacau, Braila, Botosani, Brasov, Buzau, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Iasi, Olt, Suceava, Timis, Vrancea, Vaslui) si din Bucuresti.
La festivitatea de deschidere a Concursului National « Stefan Fuli » au participat si inspector gen. adj. Steluta Dan, din partea ISJ Olt, scriitorul targumuresean Nicolae Baciut - presedinte de onoare al Concursului, prietenul, mentorul si editorul regretatului poet rrom, Stefan Fuli, si a presedintele Comisiei Nationale de Evaluare, prof. univ. dr. Gheorghe Sarau - din partea Universitatii din Bucuresti – Facultatea de limbi si literaturi straine, sectia de limba si literatura rromani.
Proba scrisa de creatie literara in limba rromani s-a desfasurat pe doua sectiuni - lirica si proza -, la nivel gimnazial (10 concurenti) si liceal (17 concurenti).
Au fost acordate urmatoarele premii: premiul I, proza, Tiutiu Steluta Costelia, cls. a VIII-a, Scoala Gimnaziala Sutesti, Braila, prof. coord. Corina Ceama, premiul I, poezie, Stoica Mihaela, cls. a VII-a, Sc. Gimnaziala M.Kogalniceanu Buzau, prof. coord. Koniaeva Georgiana, premiul II, poezie, Vaida Denisa Mihaela, cls. a X-a, Lic. „A Muresanu” Brasov, prof. coord. Bechi Niculina Ancuta, premiul II poezie, Tiberiade Izabela, clasa a XII-a, Colegiul National „Carol I”, Craiova, prof. coord. Radu Mihai, Premiul III poezie, Drezaliu Alex-Constantin, cls. a VIII-a, Scoala Gimnaziala „Dumitru I. Ionescu”  Calvini, Buzau, prof. coord. Marin Elena, premiul III, poezie, Cocoras Loredana Andreea, cls. a X-a,  Colegiul National „Unirea” Brasov,  prof. coord. Bechi Niculina Ancuta.
Mentiuni: poezie: Kulcsar Rozalia Magdalena, cls. a X-a, Lic. Teoretic „Mihail Salescu” Predeal, prof. coord. Bechi Niculina Ancuta, poezie: Lupu Rosalinda Ana Maria, cls. a VII-a,  Sc. Gimnaziala „M. Kogalniceanu”, Buzau, prof. coord. Koniaeva Georgiana, proza: Curt Florin Cristi, cls. a IX-a, Liceul Teoretic „T. Vianu”, Giurgiu, prof. coord. Slate Steluta,  poezie:  Vaida Valentina, cls. a VIII-a, Scoala Gimnaziala Ormenis, Brasov, prof. coord. Bechi Niculina Ancuta, poezie: Radulescu Carlos Ioan, cls. a VIII-a, Sc. Gimnaziala Nr.12 Lugoj, Timis, prof. coord. Voda Livia,  proza: Feraru Fanta, cls. a XII-a, Colegiul National „Gr. Ghica”, Dorohoi, prof. coord. Scripcariu Petroni, proza: Bonica Alexandra, cls. a X-a,  Grupul Scolar Agricol Tartasesti, prof. coord. Tache Lepadatu, de la Colegiul Economic Viilor Bucuresti.
Festivitatea de inmanare a premiilor a avut loc la Colegiul National „Ion Minulescu”, castigatorii fiind recompensati cu diplome si premii in obiecte oferite de UNICEF, Salvati copiii, Partida Romilor, Romani Criss s.a.
Sapte dintre premiatii de la Olimpiada Nationala de Limba Rromani, desfasurata luna trecuta la Herculane, cat si alti sase ocupanti ai locurilor fruntase de la Concursul de Creatie Literara in Limba Rromani „Stefan Fuli” se vor constitui in Lotul national ce va fi pregatit saptamana viitoare la Drobeta Turnu Severin, in vederea participarii la Olimpiada Internationala de Limba Rromani, ce va avea loc la Timisoara, peste o luna, cu participarea concurentior rromi din mai multe tari (Romania, Republica Moldova, Serbia, Bulgaria, Croatia).
In onoarea participantilor elevi si profesori, a sustinut un program artistic grupul Vocess Primavaera, condus de domnul Adrian Fieraru, de la Scoala Populara de Arta din Slatina. Participantii au fost profund impresionati de prestatia de calitate a artistilor elevi si de interpretarea de exceptie a unor piese de opera de catre solista Denisa Silinescu.
La intalnirile cu participantii, Nicolae Baciut a sustinut recitalurile de poezie: „Iisus in celula”, „Pe unde umbli poezie”, „Eminescu n-a existat”.
Orchestra „Budica” din Draganesti a sustinut si ea un program artistic dedicat elevilor si profesorilor rromi participanti.
„Aflat la cea de-a IV-a editie, Concursul  National de Creatie Literara in Limba Romani „Stefan Fuli” a pornit la drum ca un concurs interjudetean, in 2012, dar s-a bucurat apoi de un real interes din partea cadrelor didactice si a elevilor, ceea ce a condus la includerea lui in Calendarul competitional al Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, alaturi de alte concursuri nationale de renume, avand ca presedinte pe prof. univ. dr. Gheorghe Sarau (din partea M.E.C.S.), iar ca Presedinte de Onoare pe scriitorul Nicolaie Baciut, Tg.Mures, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
Aceasta editie a fost o reusita, obiectivele urmarite au fost identificarea si incurajarea elevilor cu aptitudini creatoare si cultivarea talentului creator in limba materna in randul elevilor de gimnaziu si liceu, ceea ce au si demonstrat participantii din peste jumatate din judetele tarii”, a declarat prof. Corina Ceama, initiatoarea principala a Concursului.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page