Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Razboi si Pace 2015: Europa de Sud-Est si Romania


Conferinta organizata de Vasile Simileanu, director al asociatiei si revistei “Geopolitica.”

(Note de conferinta)

Ne aflam in plin proces de Globalizare, process practic ireversibil si de nestavilit. Unele guverne, vor sa impiedice sau sa dirijeze acest process, dar succesul lor nu poate fi decat temporar. Altfel, procesul este declansat in primul rand  de tehnologia moderna, dar e profund influentat de factori politici. In timp ce globalizarea economica este vizibila, obiectiva si relativ usor de inteles si de acceptat, globalizarea politica, tinzand catre o Noua Ordine Mondiala, este putin cunoscuta, se hotareste in culise, si declanseaza neincredere si reticenta. Altfel spus, deciziile politice sunt subiective si de multe ori ascunse oglindind interese personale sau de clan, precum si  interese nationale si internationale  De aici rezulta o divergenta cu potential de confrontare militara intre internationalism, in special cel Occidental promovat de America; si nationalism, manifestat in prezent cu precadere de Rusia, China si unele tari Arabe.
Prabusirea comunismului a dus la reafirmarea statelor nationale in Europa de Est si la dezmembrarea unor state multi-etnice. Daca Cehoslovacia s-a divizat pe cale pasnica, dezmembrarea Iugoslaviei a fost sangeroasa si a creiat sentimente anti-occidentale si anti-Americane in randul populatiei Sarbe. Ulterior, cooptarea tarilor estice in Uniunea Europeana a dus la stabilitate politica si la garantii de libertate si democratie, dar si la inechitate economico-sociala, ceace a creiat multe nemultumiri. Personal, am constatat, de exemplu, ca unii Romani regreta regimul trecut, sunt reticenti fata de anumite politici ale Uniunii Europene si au inceput sa aiba rezerve fata de America.
Adevarul este ca deseori Washingtonul are o politica insuficient de subtila si de nuantata si greseste atunci cand promoveaza principiile democratiei Americane drept o panacee universala. Cu toate acestea, extinderea Aliantei Nord Atlantice in estul Europei a adus cu sine garantii de securitate …in primul rand impotriva Rusiei. Cine cunoaste Rusia, si Romanii o cunosc foarte bine, stie ca aceasta este un stat expansionist si agresiv care, potrivit experientei istorice, nu-si respecta angajamentele decat daca sunt in favoarea ei. Se poate schimba Rusia? Ar putea fi ea integrata in Europa? Raspunsul este negativ.
Rusia nu poate adera la UE si la NATO pentru ca din punct de vedere economic ar deveni un hinterland, si din punct de vedere politic ar risca sa se dezmembreze. De aici rezulta pozitia ei duplicitara. Rusia ramane infeudata pan-slavismului Balcanic si teoriilor geopolitice din secolul 19.  Astfel, se naste un potential conflict politico-cultural cu Occidentul. Conflictul a inceput de fapt la scurt timp dupa dezintegrarea URSS-ului, iar in cazul Transnistriei, a aparut chiar inaintea dizolvarii Uniunii. Moscova a instigat, a finantat si a sprijinit conflictele armate din Georgia, Armenia si Azerbaijan si din R. Moldova. Si aici intervine un element dureros pentru Romania. Toti specialistii stiu ca teritoriul dintre Prut si Nistru este romanesc. Statele Unite au negociat cu Rusia noile sfere de influenta in insula Malta in 1989.  Dece a lasat America aceasta provincie in sfera Moscovei?
…Adaug aici preocuparea permanenta pe care am avut-o in SUA pentru Europa de Est si activitatea mea ca radio-reporter la Vocea Americii. Ani de zile am fost incurajat sa promovez pozitia romaneasca pentru ca treptat dupa 1989 sa fiu intrebat ironic dece ma preocupa acest subiect. Sunt convins ca Washingtonul are o intelegere tacita (si sper temporara) cu Moscova in ce priveste R. Moldova… Este adevarat insa ca in acelasi timp guvernantii Romani au ramas practic insensibili la acest subiect fiind preocupati doar de interese personale…
Luna trecuta de Paste am facut o excursie deosebit de fructuoasa intr-un sat din central Basarabiei, apoi la Chisinuau, in continuare in sudul istoric al Basarabiei…Reni, Ismail, Tatar Bunar, Cetatea Alba si mai departe in Ucraina propriu-zisa pana la Odesa. In satul Cornova, unde s-a nascut colegul meu de inchisoare, de America si de drum, George, am poposit la familia Soimaru, rudele lui George. Am fost primiti regeste de tinarul Ion, care si-a facut o gospodarie demna de toata admiratia, iar a doua zi am fost la parintii sai, unde batranul Gheorghe ne-a ospatat, ne-a coborit in pivnita sa cu vinuri alese si ne-a desfatat cu poezii patriotice invatate inainte de razboi. Romanii din Chisinau ne-au primit si ei cu deosebita caldura si ospitalitate.
Regiunea Basarabeana adiacenta Dunarii care acum face parte din Ucraina m-a dezamagit insa. Natura a ramas in continuare lacustra si frumoasa, dar aspectul ei socio-economic lasa mult de dorit. Industria si activitatile portuare la Dunare sunt in ruina si par abandonate, asezarile umane sunt precare, iar drumurile sunt practice… nepracticabile. Oamenii sunt si ei amestecati si la prima vedere par rusificati. Alex, mare patriot Roman Basarabean si fost ofiter in armata Sovietica, cel care ne-a insotit de la Chisinau pe tot traseul, s-a incapatanat sa vorbeasca peste tot numai romaneste. Desi i s-a raspuns ruseste, am constat ca persoanele in cauza au inteles limba romana. Ba mai mult, un militian care ne-a oprit fara  motiv la Cetatea Alba (acum numit Belgorod Dnestrovski), probabil in speranta unei eventuale mituiri, dupa ce a verificat actele masinii ne-a spus romaneste… Drum Bun.


Cetatea Alba…inca sta de neclintit si asteapta la varsarea Nistrului in Marea Neagra.
M-am convins din nou ca multi Basarabeni se simt mai Romani decat numerosi Romani din tara. De exemplu, din dragoste pentru Romanism prof. dr. Vasile Soimaru din Chisinau a facut o calatorie de 100 de mii de km, pe care a realizat-o in mai multe etape in decurs de cinci, pentru a vizita satele Romanesti din jurul Romaniei si Basarabiei. Si ma refer la Romanii din Grecia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Ucraina si Rusia pana in muntii Caucaz. Pe banii sai si cu resurse minime a publicat un splendid volum etno-istoric cu peste o mie de planse fotografice. Albumul, splendid tiparit, reprezinta un adevarat rechizitoriu la adresa guvernului de la Bucuresti care nu numai ca nu l-a ajutat cu nimic, dar nu i-a raspuns nici macar la scrisori… Asa isi face guvernul Roman datoria fata de Romani!
Din ceace am observant personal si din ceace am citit sau mi s-a spus, se pare ca Ucraina nu se bucura de mare simpatie nici in sudul Basarabiei istorice, si nici la Odesa unde populatia pare sa fie majoritar pro-Rusa. O asemenea atitudine se va rasfrange negativ asupra unui nou conflict Ruso-Ucrainian. In ce priveste teritoriul istoric romanesc de dincolo de Prut, acest teritoriu ramane o problema geopolitica Europeana nerezolvata care ar trebui sa zgudue constiinta liderilor Romani… Si sa nu-si faca nimeni iluzii! Problema Basarabiei va reveni in actualitate in cazul unui conflict major, sau in cazul unei noi rearanjeri internationale chiar si fara razboi…
In prezent cel mai grav conflict din Europa de Est este cel din Ucraina. Si aici situatia este complicata pentru ca:
-Rusii si Ucraianienii sunt inruditi si identitatea multor locuitori din estul Ucrainei este destul de neclara.
-Frontierele actuale ale Ucrainei au fost creiate artificial si abuziv de catre Stalin.
-Crimea este un exemplu ilustrativ.  Ea a fost acordata in mod arbitrar Ucainei de Nikita Hrusciov; Teritoriile foste romanesti din Ucraina sunt si ele intr-o situatie asemanatoare.
-Estul Ucrainei este puternic industrializat si rusificat si e greu de imaginat ca Moscova va renunta la el.
-Actuala generatie de Rusi este nationalista si xenofoba si sprijina politica presedintelui Putin.
In plus,  Moscova are o lunga experienta politica si militara si stie cum sa manipuleze interesele unor tari Vest Europene pe care incearca sa le indeparteze de America. Deasemenea, Uniunea Europeana pare in deriva si a nemultumit pe plan economic, politic, si moral multe tari membre. Ea promoveaza o politica anti-patriotica si chiar nihilista, lucru vizibil si in Romania. Altfel, exemple de nemultumire sunt evidente in present in Grecia, Ungaria, Cehia… Rusia stie cum sa exploateze aceste nemultumiri si incearca sa fisureze unitatea Euro-Americana. Pe plan international Moscova tocmai a aprobat o contributie majora la fondul de o suta de miliarde de dolari al tarilor din organizatia BRICS pentru a contraca influenta Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale. Ambele organizatii finanicare au sediul la Washington si sunt evident influentate de Satele Unite.
Asa cum afirma fostul secretar de sat Henry Kissinger, Rusia nu mai poate confrunta America si Alianta Nord Atlantica pe plan militar, dar le poate face mari greutati. Este exact ceace face in prezent in Syria, in Iran, si in ultimul an in Ucraina. Comform ultimelor informatii, Rusia se pregateste pentru o noua agresiune in estul Ucrainei. Se stie ca Moscova se opune categoric aderarii acestei tari la NATO. In acest scop, ea este probabil dispusa sa declanseze orice conflict. Este deasemenea posibil ca Moscova sa incerce sa ocupe Odesa, sa elimine Ucraina de la Marea Neagra si chiar sa ajunga la gurile Dunarii. Este insa foarte putin probabil insa deoarece Rusia se afla la capatul resurselor ei.
In orice caz, in eventualitatea unei agresiuni muscovite in estul Europei, cele mai expuse tari sunt Romania, Polonia, si satele Baltice. O agresiune impotriva oricaruia dintre aceste tari ar declansa insa interventia fortelor NATO si implicit a Statelor Unite. America nu-si poate permite sa ramana indiferenta la o asemenea provocare deoarece acest lucru ar insemna dizolvarea Aliantei Nord Atlantice. Si America fara NATO ar fi redusa la o simpla putere regionala. Moscova la randul ei nu doreste o confrutare cu tarile NATO, preferind in schimb intimidari, santaje, amenintari si actiuni subversive. In realitate, nimeni nu vrea un razboi major care ar putea escalada pana la amenintari nucleare, dar uneori evenimentele pot scapa de sub control. Deocamdata, conflictul Est-Vest e latent, dar se duce déjà pe mai multe fronturi intre care psihologic si subversiv, unde Rusii sunt mari maestri. Peste Prut, de exemplu, agentii Rusi investesc sume imense pentru a tine populatia in deruta si pentru a mentine aceasta zona in sfera ei de influenta.
 Ce au facut insa Occidentul si America pentru atragerea Republicii Moldova? Din acest punct de vedere, personal sunt nemultumit pentru ca Washingtonul a adoptat o atitudine rigida si incapabila sa inteleaga si sa accepte realitatea. Si realitatea este ca marea majoritate a Moldovenilor sunt Romani si locul lor este impreuna cu Romania. Patriotismul este singura forta capabila sa se opuna agresiunii rusesti. Si tocmai acest patriotism este atacat vehement in prezent in Occident. Ar putea oare Rusia sa atraga patriotismul Est European de partea ei?  Este putin probabil, dar Moscova poate atrage diverse tari prin jocul de interese. Si sa nu uitam ca in mod traditional Bulgaria este pro-Rusa iar Serbia nu poate uita bombardamentele NATO la care a fost supusa. In opinia mea, America are nevoie de o politica foarte inteligenta ca sa mentina Europa de partea ei. Aceasta inseamna nu atragerea ‘internationalistilor’ care isi precupetesc sentimentele pe interese; ci atragerea patriotilor cu dragoste de tara. In calitate de Roman-American incerc de ani de zile sa conving autoritatile Americane ca singura solutie cu adevarat viabila in cazul republicii Moldova, atat pentru populatia majoritara locala, cat si pentru Romania si Occident, este reunirea cu Romania.  O Romanie marita si intarita ar fi un element de stabilitate intr-o zona de mare interes geo-politic si eco-politic European, American si international…
In ce priveste conflictul Ucrainian, sursele pe care le-am consultat recent la Chisinau sunt de parere ca criza dintre Rusia si Ucraina este inevitabila, se va agrava, si, in opinia lor, ar putea duce la dezmembrarea ambelor tari.  Cum va raspunde Moscova? Indiferent cum ar raspunde, Rusia nu sta deloc pe roze. S-a spus ca ea nu reprezinta altceva decat o tara din lume a treia inarmata cu arme nucleare. Este totusi pentru prima oara in istoria omenirii cand ne putem auto-distruge. Si de aici actualul joc international complicat si prudent. Din punct de vedere economic, Rusia ar putea rezista presiunilor occidentale pentru ca detine mari resurse interne si pentru ca Moscova nu tine seama de starea mizera  a populatiei. Rusia nu mai poate progresa insa tehnologic fara ajutorul Vestului.  Practic, fiecare luna care trece, fiecare an fara importuri din occident, ii slabeste nu numai economia, dar si fortele militare.
Intre timp, Moscova este confruntata cu un fenomen demografic grav, iminent si irezolvabil.  Pe de o parte populatia imbatraneste si multi tineri pleaca din tara. Pe de alta parte, se inmultesc in mod accelerat populatiile musulmane si minoritatile etnice. Se anticipeaza ca in circa 20-30 de ani Rusia se va confunta cu fenomene sociale, economice, si demografice asemanatoare celor care au dus la dizolvarea Uniunii Sovietice. Concomitent, Siberia Orientala este preluata economic de China si chiar populata treptat de Chinezi. Confruntata cu un viitor incert, urmatorii 10-15 ani vor fi cruciali pentru Rusia. Dupa aceasta prtioada, ea va incepe sa decada din interior. Si aici e pericolul. Moscova ar putea declansa un razboi extern inainte de a se prabusi intern. Altfel, va avea soarta fostei Uniuni Sovietice.
Ce poate face si ce ar trebui sa faca Romania in viitorul mediu si apropiat? In primul rand, sa puna interesele tarii inaintea celor personale si de clan. In al doilea rand sa promoveze in posturi de raspundere oameni onesti si competenti. Si in acest sens, ma intreb retoric:  Are Romania un bun plan strategic de dezvoltare si de integrare globala pe urmatorii circa 20 de ani? Corespunde acest plan marilor aspiratii ale natiunii? Daca are un asemenea plan, dupa ce criteria l-a facut si cine urmareste executarea lui? Intrebarea este cu atat mai imporanta cu cat noul presedinte pare hotarit sa reformeze tara.
Numerosi Romani din Statele Unite am fost entuziasmati de alegerea presedintelui Klaus Iohannis. In numele unui grup important de Romani-Americani, Romani de reala integritate morala  si realizati pe deplin in Statele Unite, i-am scris si i-am cerut presedintelui o audienta pentru a aborda modalitatea colaborarii cu noua conducere. Am fost personal la Cotroceni sa incerc sa aranjez o asemenea audienta. Am telefonat de 5 ori si am vorbit cu secretarele administratiei prezidentiale care au confirmat ca scrisoarea si cartile trimise au ajuns pe masa presedintelui. Apoi, dupa ce am trimis inca trei mesaje electronice, mi s-a raspuns in sfarsit sa ma inscriu la una din audientele generale acordate publicului de catre consilierii presedintelui…
Trebue sa admit ca in trecut, desi am fost functionar al guvernului federal American si am avut si pasaport diplomatic, am fost etichetat de unele cercuri romanesti drept bigot si extremist. Ma asteptam insa ca noua conducere de la Bucuresti sa aiba curaj sa stea de vorba chiar si cu un presupus “extremist.”...Acum doua zile am primit un  telefonat de la Washington si am fost intrebat ce am reusit sa fac? M-a primit presedintele? Am raspuns ca in opinia mea nu suntem destul de importanti pentru o asemenea onoare… Dar daca la un moment dat Romania va avea nevoie de noi, cei plecati din tara? In cateva zile ma voi inapoia in SUA si voi fi din nou intrebat: Ce putem face? De data aceasta sunt tentat sa raspund ca nu putem face nimic pentru ca politicienii Romani nu au nevoie de noi.  Ei stiu, chipurile, sa le faca pe toate! Intre timp, conflictele externe pot exploda oricand; situatia interna a tarii este destul de precara, iar Romanii plecati sa-si gaseasca un rost in alte tari continua sa fie ignorati…
    Profesor doctor Nicholas Dima, Bucuresti, RAU, 5 mai 2015.

PS: A doua zi dupa conferinta de mai sus am fost invitat impreuna cu Dr. Liviu Muresan la programul 6TV din Buucresti, post de televiziune coordonat de colonelul in retragere Ion Petrescu. Apoi, in ultima zi a sederii la Bucuresti am fost primit in audienta, impreuna cu dr. Muresan, de Constantin Ionescu, consilier in administratia prezidentiala. Presedintele era aplecat la Varsovia. Am avut placuta supriza sa ma revad cu dl. Ionescu pe care il cunoasteam de cand eram la Vocea Americii. Am avut o discutie amicala si am stabilit sa ramanem in contact. Cu acel prilej i-am transmis presedintelui Klaus Iohannis o sticla de sampanie de Cricova oferita de Romanii Basarabeni din Chisinau care in noembrie trecut au votat pentru el.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page