Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Mircea Diaconu: Cetatea Sarmizegetusa Regia este o chestiune de responsabilitate româneasca


Parlamentarul european Mircea Diaconu este de parere ca autoritatile romane trebuie sa acorde mai multa atentie cetatii Sarmizegetusa Regia, din Muntii Orastiei, fostul ministrul al Culturii apreciind ca este nevoie de continuarea sapaturilor in fosta capitala a Daciei, pe care a apreciat-o ca pe un 'Acropole romanesc'.
 Foto: (c) Sorin BLADA / Arhiva AGERPRES

'Este o rana pentru mine, dar incercam sa rabdam, sa pansam. In aceeasi masura, Sarmizegetusa Regia intra in logica asta, dar este, in primul rand, o chestiune de responsabilitate romaneasca. Sa ai acolo — s-a scanat si se stie — un fel de Acropole romanesc si tu sa nu dai pamantul la o parte? Ca prioritate zero! Este neinteles si de neconceput pentru mine', a declarat miercuri, la Deva, deputatul european.

In opinia sa, sapaturile din perimetrul cetatii dacice Sarmizegetusa Regia ar putea dezvalui lucruri importante pentru istoria Romaniei, in acest context Mircea Diaconu apreciind ca o continuare a cercetarilor nu ar trebui sa se loveasca de problema finantarilor.

'S-ar putea, sapand acolo, sa aflam niste lucruri despre Romania, despre noi insine, despre trecutul, devenirea noastra, pe care nu le banuim in clipa asta. S-ar putea sa se schimbe totalmente optica despre noi insine si istoria noastra. Totul e posibil. Dar sa nu sapi si sa afli cine esti, nu pot sa inteleg', a spus Diaconu.


El a mai anuntat ca pregateste un proiect prin care doreste sa arate un exemplu de buna practica legat de modul in care au fost puse in valoare mai multe mine de aur romane aflate pe teritoriul Spaniei, in contextul in care acestea sunt similare celor de la Rosia Montana. Mircea Diaconu a afirmat ca are in plan sa duca in Spania autoritatile si mai multe organizatii neguvernamentale pentru a vedea, la fata locului, ce se poate cu un proiect de turism cultural.

'Ceva ce ma doare de multa vreme este Rosia Montana. Rosia Montana are o replica perfecta, ca perioada, in Spania. Minele romane aurifere din Spania sunt o poveste de succes incontestabila pe logica turismului cultural. Sunt in lucru, in pregatiri (la acest proiect, n.r.), o sa incerc sa iau pe cine conteaza, de aici — vorbesc de autoritatile locale, de ONG-uri de toate culorile si intentiile, sa-i duc acolo si sa vada ca se poate', a mentionat parlamentarul european.

Mircea Diaconu se afla intr-un turneu prin tara in care se intalneste cu oamenii simpli in locuri cunoscute din orase. Plecat la drum cu un autoturism ARO personal, fostul ministru al Culturii a fost nevoit sa-l lase la reparat intr-un service din Cluj-Napoca, dupa ce a avut o problema la motor. De acolo a primit un autoturism Duster cu care a venit miercuri la Deva, cunoscutul actor afirmand ca o calatorie cu acesta l-a facut sa se simta 'ametitor de bine'.

Turneul parlamentarului european a inclus miercuri orasele Deva, Hunedoara si Petrosani, urmand ca joi acesta sa se deplaseze la Ramnicu Valcea, Craiova si Caracal.

AGERPRES / (A, AS — autor: Sorin Blada, editor: Marius Fratila)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page