Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DECLINUL CRESTINISMULUI IN AMERICA

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA
Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti
Tel. 0741.103.025 Fax 0318.153.082
www.alianta-familiilor.ro

office@alianta-familiilor.ro

                                                                                                     14 mai 2015
 
 
DECLINUL CRESTINISMULUI IN AMERICA
Crestinii persecutati ai Europei s-au refugiat in America pentru a fonda o tara crestina pe pricipiile libertatii si tolerantei religioase. Vreme de secole crestinismul a cunoscut o ascensiune impresionanta atit in America de  Nord, majoritar Protestanta, cit si in America de Sud, majoritar Catolica. In timp ce crestinismul era in ascensiune in Lumea Noua, insa, era in declin in Europa. Vreme de multi ani, declinul crestinismului in Europa nu s-a simtit in Lumea Noua. Comentatorii atei si sociologii erau nedumeriti de energia crestinsmului si a religiei in general in Statele Unite, cea mai tehnologizata si dezvoltata tara din istoria omenirii. Teoriile sociologice conform carora cu cit o societate devine mai dezvoltata cu atit devine mai putin religioasa erau confirmate de declinul crestinismului in Europa, dar compromise de continua ascensiune a crestinismului in America. Multa vreme descoperirile stiintifice, evolutionismul si devoltarea economica nu au afectat credinta in Dumnezeu ori pozitia dominanta a crestinismului in America. Iata insa, ca, pentru prima data, saptamina aceasta date statistice au fost publicate in America privind crestinismul si religia, care tind sa confirme ca religia si crestinismul sunt in declin in America. In alte cuvinte, ca ceea ce deja s-a intimplat in Europa cu multi ani in urma se petrece acum in America.
 

Presa din America a fost dominata in doar ultimele putine zile de numeroase comentarii privind un nou sondaj de opinie publicat de Pew Research Center care reflecta, la nivel de procente, ca doar 70.6% din populatia adulta a Americii se identifica ca fiind crestina. In 2007 acest procent era de 78.4%. E, deci, vorba de un declin remarcabil si dramatic de 8% in 7 ani, adica un declin numeric anual de mai mult de 1%. Aceste cifre au fost interpretate de presa americana in diferite feluri, de unele publicatii mai flegmatic iar de altele cu mai putina ingrijorare. De exemplu, publicatia seculara si pro-atee Salon a publicat un comentariu cu titlul scandalos Is Christianity Toast? (“E crestinismul ars”?) [Comentariul poate fi citit aici: http://www.salon.com/2015/05/12/number_of_u_s_christians_in_sharp_decline_according_to_report/] In contrast, publicatia conservatoare RedState a publicat un articol cu un titlu exact opus: No, Christianity Is not Actually in Decline (“NU, crestinismul nu e in declin”). [Comentariul poate fi citit aici: https://plus.google.com/share?url=http://www.redstate.com/2015/05/12/no-christianity-is-not-actually-in-decline/] La fel, stanga americana a prezentat subiectul cu mult entuziasm si vadita bucurie, declarind ca in sfarsit America se aproprie de Europa in respingerea crestinismului si a credintei in Dumnezeu. Ne-am gandit deci, ca e potrivit si pentru noi, sa facem un mic comentariu asupra acestui subiect, sa va prezentam studiul original si astfel sa va dam oportunitatea sa il studiati singuri si sa va formulati propriile opinii. Si asta, inainte de a va lasa influentati de comentariile care probabil au aparut ori vor apare in media romana si care probabil va face un simplu copy + paste ori va repeta, fara discernamint, ce scrie presa de stanga din America.

 
Inainte de a discuta studiul, insa, comentam pe scurt de ce subiectul acesta e important si pentru Romania si crestinism in general. In primul rind pentru ca Romania nu e imuna la factorii care submineaza crestinismul in alte parti ale lumii. Fie ca e vorba de invatamint, filosofia contemporana pedagogica dominanta, educatia data tinerilor in universitate, influenta presei, a mas mediei in general, a ateilor, a secularizarii fortate propulsata de stat, de impactul vietii post-moderne asupra valorilor – toti acesti factori sunt prezenti si in Romania si pot avea acelasi efect, in timp, ca si in Europa Occidentala si in America. In al dolilea rind, subiectul e important pentru ca daca cunoastem factorii care au erodat pozitia crestinismului in America si in Europa Occidentala, vom sti ce putem face noi ca romani, parinti, ca societate traditionala si conservatoare sa prevenim acelasi nivel de necredinta in civilizatia romana. In al treilea rind, e de inteles ca daca influenta crestinilor in America slabeste, libertatea religioasa in America si in restul lumii va suferi. La fel valorile. In lumea occidentala singurii crestini care inca lupta pentru valori, la nivel de instanta ori politica, sunt crestinii din Marea Britanie si din Statele Unite. Restul au fost fortati de statul secular sa se retraga in bisericile lor si la teologia lor si au fost expulzati din spatiul public. De asemenea, e un adevar in plus ca daca Biserica slabeste, statul devine mai puternic. La ora actuala, cel putin in America, in absenta Bisericii si a crestinilor, statul secularizant ar fi atit de dominant incit libertatile fundamentale ale oamenilor ar putea fi compromise.
 
 
Ce zice studiul lui Pew Research Center?
 
 
Studiul Pew a fost facut intre 4 iunie si 30 septembrie 2014 si a implicat peste 35.000 de respondenti. Concluzia principala este ca, intre 2007 si 2014, procentul persoanelor adulte care se declara crestine in Statele Unite a scazut de la 78.4% la 70.6%. In cifre, numarul crestinilor a scazut de la 178.1 de milioane la 172.8 de milioane. Declinul a afectat in special Protestantii si Catolicii. In contrast, persoanele care se identifica ca nefiind afiliate cu nicio religie a crescut de la 6.7% la 22.8%. In aceasta grupa intra ateii, agnosticii, si persoanele neafiliate religios. Proportia ateilor a crescut de la 1.6% la 3.1% din populatia adulta a Americii. Procentul evanghelicilor in SUA a scazut de la 26.3% la 25.4% iar al catoliclor de la 23.9% la 20.8%. (In Romania evanghelicii sunt cunoscuti ca neo-protestanti). Procentul celor care se identifica ca apartinind unor religii diferite de crestinism a crescut de la 4.7% la 5.9%. In categoria aceasta sunt inclusi evreii, musulmanii, budistii si hindusii. Cea mai mare crestere numerica in acest grup a fost la musulmani si hindusi. Cresterea e atribuita in special foctorilor externi, in principal al imigratiei masive din India si din tarile musulmane. In ce priveste numarul de persoane care se identifica ca fiind crestini ortodocsi, el a scazut de la .6% la .5% din intreaga populatie adulta a Americii.
 
 
Majoritatea celor care nu se identifica cu nicio religie sunt tineri sub 36 de ani. In timp, insa, acesti tineri incep sa se identifice cu religia parintilor lor. Varsta medie a protestantilor este de 52 de ani, in comparatie cu 50 in 2007, iar a catoliclor de 49 de ani in comparatie cu 45 de ani in 2007. Asta denota ca generatiile de protestanti si catolicii imbartinesc. Factorii demografici sunt, in mare parte responsabili pentru imbatrinirea acestor grupuri. Numarul protestantilor de culoare din America a ramas constant la aproximativ 16 milioane de adulti. In schimb, numarul evanghelicilor (neo-protestantilor) a crescut cu 2.4 milioane de la 58.6 milioane la 62.2 milioane. O alta interpretare a datelor, insa, indica ca numarul lor a crescut cu 5 milioane. Numarul catolicilor e de 51 de milioane, iar numarul celor neafiliati e de 56 de milioane de adulti.
 
 
E important de tinut in minte, insa, ca cifrele implicate in studiul Pew implica doar populatia adulta a Americii. Daca si copiii ar fi inclusi in acest studiu procentul crestinilor ar fi cu mult mai mare. Cu toate acestea, numarul crestinilor din SUA ramine cel mai ridicat din lume in comparatie cu alte tari ale lumii.Studiul integral a lui Pew Research Center poate fi accesat aici: http://www.pewforum.org/2015/05/12/americas-changing-religious-landscape/
 
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page